& funderingar

Gatufotografering

Över nån kopp kaffe funderar jag hur jag ska få till något slags bra foto i genren gatufoto. Foto på människor skrämmer lite och det går väl inte gömma sig..nää

Hur gör jag?

Porträtt och gatufoto är i mitt tycke svårt och något jag i princip aldrig sysslat med

Det enda jag kommer på

Ge mig tips i stolpform!  ( Ber snällt)

Har ju läst beskrivning vad det är 

Har ju sett foton på FS men tycker inte många berättar en historia. Har också läst, vet inte var, att människor inte ska se

Inlagt 2022-11-10 09:05 | Läst 535 ggr. | Permalink
Bilder som berättar en historia har ett eget språk. Ofta blir det väl så istället att man berättar med text en historia när bilden själv inte räcker till, och bilden får illustrera det man skriver? Jag fotar själv inte direkt street utan det mesta som kommer i min väg. Bilden, inte motivet är det viktiga för mig. Det kan iofs. även vara sk street. Jag fick en fin kommentar på en av mina bilder för lite sen. Hen skrev: "Jag tycker verkligen om dina svartvita foton. De har något speciellt, ger en känsla som gör att jag startar en historia utifrån bilden." Så kanske inte bilden alltid behöver vara historien, utan det som kommer efter bilden?
Svar från niniz 2022-11-10 10:25
Så kan det naturligtvis vara tack för din synpunkt.
Just gatufoto är i tema utmaning som redan innan bestämts. Jag kan således bara välja försöka eller avstå. Jag valde det första.

I övrigt håller jag med se bilden/fotot och läs/se dess historia eller vad den väcker inom sig själv.
Mvh N
Man kan kanske bygga sig ett gömsle vid något ställe med mycket folk. ;) ;)
Gatufotogömsle är kanske det nya.
En del håller kameran i höfthöjd och skjuter av sina skott, vet inte om det går under gatufoto.
Svar från niniz 2022-11-10 12:22
:) gatugömsle mycket kul.. skämt å sido precis ungefär så tränade jag idag. Bor ju på landet blir lite modifierat
Jag fick en idé
Jag följer mitt inre så nu
Mvh N
Har också mycket svårt för det här "smygfotandet" men även jag ska göra ett försök. Temat är gatubild men det är ju fri tolkning tycker jag. En snygg bild på en tom gata kan ju också bli fin tex.

MvH
Johnny
Svar från niniz 2022-11-10 12:23
Mycket bra jag gjorde den tolkningen och har en idé :)
Mvh N
Varför inte bara fotografera en väg, mer gatufoto kan det inte bli
Svar från niniz 2022-11-10 12:25
Bra borde funka :)
/N
Men ingen som sysslar med genren som vill ge nåt kort tips ?

Till en grön gubbe/kvinna

Vet det ska vara min stil osv
Jag tror också att det svårt att få till bra bilder när det ständigt rusar in halvnakna kvinnor i fotoögonblicket.
Mvh P-O
Svar från niniz 2022-11-10 17:14
Aha ok
/N
Gatufoto som genre är lite knepig. Det finns mycket åsikter om hur fotot ska gå till, inställningar brännvidder med mera , med mera. Men...
övning 1. Strosa i en stadsliknande gatumiljö. Fotografera gator, torg och de andra stora rummen. Bli bekant med miljöerna och vänj dig succesivt att det förekommer människor där. Det här resulterar i bilder som berättar om VAR.
övning 2. På liknande sätt men bestäm dig för vid en tidpunkt på dygnet. Ljus, människors beteenden kommer att berätta om NÄR.
övning 3. Placera dig nånstans i stadsrummet, ett torg kanske. Ägna en timme eller mer till att fotografera torget. Ju längre du står på platsen, desto mer smälter du in och andra människor uppfattar dig som en naturlig del i miljön. Förbipasserande människor kommer att stanna upp för att inter skymma ditt (tänkta) motiv. Och du fotograferar inte människor även om det kommer att krylla med människor på dina bilder. De här bilderna kommer att berätta om VAD.
Allt eftersom du blir mer och mer bekväm i situationerna kommer bildskördarna innehålla fler och fler bilder där människor hamnar i fokus, inte bara bildmässigt utan också berättarmässigt.
Hoppas det kan vara till nån hjälp.
/Gunnar S
Svar från niniz 2022-11-10 17:13
Stort tack!!!
Mvh N
Visst är det svårt med teman som går helt utanför det man fotar. Hade samma problem i tema glädje. Fotar man mest natur och macro så är det mer glädje bakom kameran. Jag tror att man får tolka gatubild på sitt helt egna sätt, eller utmana sig själv. Finns otroligt duktiga fotografer inom Street så man får göra så gott man kan och hoppas på det bästa.
Ser fram emot vad du kommer fram med, du har ett bra öga för foto så tror du fixar det galant :-) / Mvh Nina
Svar från niniz 2022-11-10 20:15
Precis. Jag har några som känns lite svårare men det är bara å köra :)
Tänkte bara se ifall det gick att få lite kortfattad info. Regler kan vara till för att brytas ibland
Tack
/N
Hej Nini. Gatufoto är den genre som jag huvudsakligen ägnar mig åt och jag har gjort det i drygt 10 år nu.

I stora drag kan man definiera gatufoto som foton tagna på platser ditt allmänheten har tillträde, tagna på sätt där personer i bilderna inte poserar eller förställer sig. Människor finns i de flesta av bilderna och om det inte finns människor i dem så ska det i alla fall finns en stark närvaro av det mänskliga. Givetvis finns det undantag som med det mesta men ovanstående omfattar genren i huvudsak.

Gatufoto är därmed lätt att komma i gång med. Tvärtemot vad som står i beskrivningen (vem har författat den?) som du återgett i blogginlägget så behöver bilder inte berätta en historia. Det kan räcka med att bilden är vacker att se på. Det där med historieberättande är överreklamerat.

Du behöver inte heller fota med nån speciell brännvidd men de bästa inom genren tenderar att fotografera med brännvidder mellan 28 mm - 50 mm. Svartvitt eller färg spelar ingen roll. Det handlar inte heller om smygfoto (även om en del fotar på det sättet) – jag fotar öppet men försöker att undvika att folk inser att jag fotar dem. Med träning går det alldeles utmärkt.

Mina råd i punktform:
– studera duktiga gatufotografer som Garry Winogrand, Joel Meyerowitz, Henri Cartier-Bresson och Alex Webb. Försök att härma dem.
– se till att du är snabb med din kamera – är du för långsam ökar risken att du bli upptäckt och då får du ödsla tid på att förklara dig och prata istället för att fotografera.
– Gunnar Stalands övningar är helt okej.

Till sist, gatufoto är kanske den svåraste formen av fotografi, och Alex Webb menar att det mesta av fotograferandet blir misslyckat till typ 99,9%. Så, om du tycker att du inte får till det så är du i gott sällskap. Att gatufoto är så svårt har att göra med att du som fotograf i stort inte kan påverka det som händer. Du kan inte kontrollera ljuset heller (om du inte fotar med blixt förstås!).

Lycka till!

Mvh
Fredrik

PS. Gå gärna med i Gatufotopoolen – där kan du får rak och ärlig kritik samt förslag på förbättringar etc. En hel del erfarna gatufotografer delar med sig av sina kunskaper på så sätt.
Svar från niniz 2022-11-11 07:25
Stort tack!!
Mycket användbart. Min skräck är att behöva förklara och 'ta' diskussion eller bli utskälld för det kan sabba fotodagen just känslomässigt.
Läste i digital foto för alla och bloggar med mobil där inte det går kopiera/klistra in så det är fotat och inlagt. Ska kolla vem. Jeppe vestergard.
Bra det hjälpte med händelse/ögonblick... svårt att se ett ögonblick och samtidigt se dess historia om inte min "hjärna" själv har den sas.
Snabb slumpmässigt 👍
Tränade vara ute med kamera igår på platser jag i stort aldrig har kameran synligt eller framme och bara tittade. Väldigt ovant å lite spännande

Mvh N
Ps ska kika i den poolen så får jag se ds
Det här är inte min grej heller men det var mycket givande att läsa några av svaren du fått ffa från Gunnar och Fredrik. Tyvärr har det förekommit så mycket "regler", debatt och rent ut sagt skit inom den genren att jag som "nybörjare" aldrig skulle lägga ut en bild och kalla det gatufoto. Men just poolen kanske är bättre nu, jag har inte tittat i den på länge.
Hälsningar Lena
Svar från niniz 2022-11-15 20:56
Mycket bra info från båda.
Har nån slags "skräck" blandat till genren å får göra nåt försök. Eller gör jag min idé :)
/N