Ögonblick i min verklighet

Under the blue sky

Livet var naturligtvis lättare i slutet av 50-talet när det fanns hur mycket jobb som helst, och man kunde gå på bio och se riktiga westernfilmer med John Wayne och Gary Cooper.

Som finnig yngling cyklade jag med tusentals andra till jobbet på ASEA. Vi hade framtidsjobb under en ständigt blå himmel. Morsan jobbade i olika affärer och sålde allt från slipsar till kycklinglår. Farsan slet i byggsvängen och tjänade  grova pengar.

I slutet av 50-talet blev vi nästan världsmästare i fotboll, och framtiden var utan slut. Jag köpte min första bil, en Ford Prefect, och den rullade i flera månader utan problem. Hur många brudar jag skjutsade i den har jag glömt, men roligt var det.

Livet var lättare i slutet av 50-talet, och jag gick på bio tre gånger i veckan.Jag bodde fortfarande hemma hos föräldrarna, och delade rum med brorsan. Livet lekte, och i fjärran fanns drömmen om eget hem med fru och barn.

Nu är det andra tider.

Inlagt 2013-09-21 15:06 | Läst 1575 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
På 50 och 60-talet var det ett annat land än nu. Ingen låste cykeln, ytterdörren eller ens bilen...om man nu hade någon.då rättade man dessutom mun efter matsäcken och fick nöja sig med det lilla och man gjorde det dessutom.
Var det ett mord i Sverige så var det stora rubriker och tidningarna följde det i veckor eller månader, nu rycker folk lätt på axlarna och säger nu igen.
Vår materiella levnadsstandard har höjts, men är det bättre nu. Då hade vi en TV-kanal och alla tittade på 10.000 kronors frågan eller Hylands hörna på lördagkvällen och TV fritt på onsdagar, nu har vi oändligt med kanaler att välja bland och ändå iget att se på ...ursäkta om jag spårade ur i kommentaren, du satte bara igång minnet.
Svar från Jon Anders Klockar 2013-09-21 15:29
Tack för din kommentar Margareta! När det gäller det som hände för ett antal år sedan, så har vi väl förmågan att glömma det tråkiga och minnas det som var bra. Men jag är ganska övertygad om att människorna mådde bättre rent mentalt på 50-talet.
Hälsningar
Jon Anders
Mycket fin bild och jag kan inte annat än hålla med dig - otroligt tänkvärd text! ! Men snart ska vi få det bättre, bara det femte jobbskatteavdraget går igenom. Ha det fint, LO
Svar från Jon Anders Klockar 2013-09-21 15:34
Tack för den kommentaren LO! Det är kul när någon gillar både bild och text. Det femte jobbskatteavdraget gör väl att dom övermätta spricker och dom fattiga halkar efter ännu mer.
Ha det fint du också LO!
Jon Anders
Texten och mening i ditt inlägg, kan jag nickade nästan ja. Min mamma arbetet på en fabrik och min far var en snickare vid skeppsvarvet.

Vi var först EM-vinnare 1992 :-) Min första bil var en Opel Olympia 52 van. Det där med tjejerna, kan jag inte minnas något om :-)

Jag flyttade hemma från 18 års ålder (150 km) och kännde inte en levande själ, så jag var i bio 2 gånger varje kväll under de första 14 dagarna i den nya staden!

Också håller med om mycket av det som Margareta skriver - senare när jag gifte mig så vi också Hylands Hörna på "Sveriges antennen".

m.v.h. Erik / DK
Svar från Jon Anders Klockar 2013-09-21 19:16
Tack för kommentaren Erik! Finalmatchen 1992 mellan Danmark och Tyskland kommer jag ihåg. Det var så roligt att danskarna vann. Tyskarna var ju favoriter. Tror att matchen gick i Göteborg.
Ha det gott!
Jon Anders