Min personlig fotoresa där jag delar med mig med tankar och tips kring saker som jag snappar upp på vägen... Se även http://fotobloggarn.se

Blogginfo.seBlogglista.se

Hur bra kan en kamera bli i framtiden?

Jag vill bara först varna känsliga läsare som inte gillar "fiction" eller har totalt avsaknad av fantasi att sluta läsa här. Ni som blir nyfiken kan ju fortsätta att läsa lite till.

Jag sitter och funderar på vad kameror kommer att prestera i framtiden och hur kommer tekniken att påverka vårt fotoskapande. Om man tänker sig att den otroliga utvecklingen fortsätter som den gör idag vad har vi för kamera om 20 år? Kanske kommer vi att se följande pressrelease från företaget Canikon:

Canikon introducerar den första 1 gigapixel kameran, EOS D9Ds mark L

  • 1 Gigapixel
  • 24 bitars färgdjup
  • 50 Stop dynamiskt omfång
  • ISO 102400 (Brusfri upp till 25600)
  • 36 Bilder i sekunden
  • Stöd för nanorörsprismaoptik (som kan klara upplösningen)

Ok, jag vet... Lite löjligt kanske men... 

Den stora frågan är ju förstås, hur kommer detta att påverka fotokonsten? Rent tekniskt så kan vi säkert tänka oss att få näst intill 100 procent tekniskt perfekta bilder i framtiden (skärpa, färger etc). Så vad blir då sporten kan man undra?

Man kan ju resonera att genom att sudda ut det tekniskt svåra, så kommer konsten i första hand. Det är de fotografer som är mest kreativ i sitt bildskapande som kommer bli uppmärksammade. Men vänta lite nu, så är det ju idag också och om man tänker efter så är det ju så det alltid har varit!!!    

Så det finns hopp ändå kanske? Trots fantastisk teknik att se fram emot så kommer den enda skillnaden vara att vi får se skitbilder i extrem upplösning och trogna färger men också helt fantastiska konstverk som saknar kompromisser.

Aaaa sköna framtid men livet sker nu!

Cheers...

Mvh /Tomas

Inlagt 2007-11-18 21:41 | Läst 4448 ggr. | Permalink
Fantasi är alltid kul! Fast ibland kör man rätt in i verklighetens bergväggar från det ena eller andra hållet.
Från det ena hållet kör du huvudet i fysikens lagar när du drömmer om en upplösning av 1 Gigapixel SAMTIDIGT med en känslighet på ISO 102400. Vid denna höga upplösning får ju bildpunkterna en väldigt liten area, vilket medför att varje bildpunkt träffas av väldigt få fotoner (ljuskvanta), medan det för hög känslighet och lågt brus naturligtvis krävs MÅNGA fotoner per bildpunkt.

Från det andra hållet gör du det när du drömmer om 36 bilder per sek. Här har verkligheten redan kört om dig, rejält. Förutsatt att du har fantasi nog att tänka utanför din Canikon-begränsning, förstås ... :-)
Den största bildsensor-tillverkaren (Sony) har ju redan nu framme sensorer som levererar 60 bilder per sek i lågfart, och 300 b/sek i högfart (vilket säkert bara är steg på vägen). Har för mig att de redan har sålt sådana sensorer till någon av de mindre kameratillverkarna.

Och som du skriver, det är ju bara en minoritet bland oss som är verkligt kreativa bildskapare, medan de flesta av oss är nördar...

PS Bevare oss, Erik! Hur ska vi få tid att leva, när vi skall PhotoShoppa precis allting vi ser? :-)
Svar från helto 2007-11-19 19:04
Ops, en liten lektion i kvantfysik är aldrig fel, hmmm då hade du inte räknat med den inbyggda fotonkloningsfunktionen som löser detta problem galant ;-). /Tomas
Kreativ ja... jag såg ett TV-program om hur man gjorde försök med att stimulera vissa delar av hjärnan för att bli mer kreativ. Om 20 år kanske en sådan optimerad behandling ingår, med köpet av ny kamera. Även då - höjs ribban, våra förväntningar och kraven på oss själva och andra - såväl som nu :-)

"Kreativitet är något som uppstår i det tunna skiktet mellan kaos och ordning" - (Johannes Åman)
Svar från helto 2007-11-19 19:05
Intressant... Dopning för konstnärer, vad skall detta sluta!!! Tack för ditt inlägg! /Tomas
Det där med nanorörsprismaoptik verkar spännande.
Svar från helto 2007-11-19 19:06
Exakt, glasets fysiska gränser har för länge sedan uppnåtts! Därför behöver vi nanorörsoptik! Hehe /Tomas