Foto å sånt

Min personlig fotoresa där jag delar med mig med tankar och tips kring saker som jag snappar upp på vägen... Se även http://fotobloggarn.se

Blogginfo.seBlogglista.se

Vacker höstmorgon

Jag tog min Mk III:a till jobbet idag tidigt i morse för att dra några testskott på eftermiddagen, när jag körde förbi denna syn men dimmoln och solen tränger igenom. Offantligt vackert var det och jag var bara tvungen att stanna bilen på E14 och skicka iväg några skott... Jag älskar höstmornar med dess dimmoln och vackra färger.

/Tomas

 

Postat 2007-10-04 23:28 | Läst 3219 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Varde ljus...

Att ljus är en form av elektromagnetisk strålning med en våglängd mellan 390 och 770 miljondels av en millimeter är kanske en intressant kunskap för många eller att ljusets hastighet i vakuum är 299 792 458 meter i sekunden kan man förundras över.

Även om jag är intresserad av fysik så är det väl inom fotografin som jag mest funderar på ljusets dynamik och mystik. Jag har insett att om jag skall kunna skapa de bilder jag har i mig, så måste jag "se" och "bemästra" ljuset. Det är väl ingen slump att ordet foto kommer från grekiskans "phos" som betyder just "ljus".

Jag tror att man kan lära sig allt om komposition, färglära, kamerateknik och efterbehandlingar i Photoshop och på det sättet få "bra" avbildningar med hög kvalité.  Men att skapa exceptionella bilder kräver något annat... Exceptionellt ljus!

Ljuset, denna "best" som är kapabel att väcka känslor som får dig att känna mer, samtidigt som den, otämjd, förser oss med utfrätta himlar och taskiga blixtskuggor.

Jag vill bara påpeka att jag personligen inte har kommit så särskilt långt på min fotografiska resa och om mitt resonemang är rätt eller fel är upp till dig kära läsare att ta ställning till.  

Nästa gång du ser en bild som nästan får dig att ramla ur stolen du sitter i, stanna upp och fundera vad är det som skapar den reaktionen hos dig?

Jag säger inte att det inte finns annat som gör ett bra foto än ljuset. Fotografi har många dimensioner där ljuset enligt mig, spelar huvudrollen, där fotografen är regissör och motivet är berättelsen.

  

Bilden ovan är en av många experiment med ljus. I detta fall använder jag en ljuskälla och en trädocka för att få en känsla hur ljuset faller och förstärker det uttryck jag vill förmedla..

Hur är din relation till ljuset?

/Tomas Hellström

Postat 2007-09-08 23:33 | Läst 2629 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Få dina bilder att "Poppa"!

Hej, tänkte dela med mig om ett bra tips för att få dina foton att "poppa" ut ur bildskärmen och framförallt ge mycket bättre utskrifter.. Jag märkte dessutom att jag behövde skärpa bilderna mycket mindre efter att jag började använda denna metod.

 Många väljer att använda kurvor "s-kurva" för att tillföra kontrast till bilden i photoshop. Själv gör jag detta mycket mer sällan nu när jag använder "lokal kontrast" med hjälp av "Unsharp Mask" verktyget i Photoshop. Japp ni läste rätt! Man kan med fördel använda detta för att öka kontrasten lokalt om man använder stor "radius".

Testa att sätta en "Radius" på 50 och "Amount" på ca 15-30 beroende på bild, tycke och smak...

Man kan med fördel använda denna metod på ett eget lager för att kunna minska effekten vid behov.

Testa och skriv gärna vad ni tycker!

Postat 2007-09-06 10:00 | Läst 1946 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Att älska fotografering...

Vad är det som får mig att kliva upp fem på morgonen för att sätta sig i en kall bil, åka till en mörk plats och vänta på den där magiska stunden då himmelen sätts i brand?

 Vad är det som får mig att hela tiden sträva efter den ”perfekta” bilden fast man vet att den inte existerar, för att man i samma sekund som den fastnat i minneskortet redan drömmer om nästa bild…

Vad är det som får mig att lägga varenda krona som blir över till nya fotoprylar?

Jag vet att det är helt galet men jag bara älskar att fotografera!

Vad är din drivkraft?

Postat 2007-09-03 06:13 | Läst 1999 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5