Intryck avtryck från gator och torg. Vad har hänt med ledande politiker?

 Tydligen är det så att många ledande politiker ser en möjlighet just nu under coronakrisen att ta makt över domstolar och forskare. Jag måste säga att jag blev väldigt förvånad att Carl Bildt yttrade sig i Svenska Dagbladet om att sätta munkavle på en av våra just nu  hårt arbetande forskare, och samtidigt utan munkavle läxade upp vår statsminister hur han borde stoppa Anders Tegnells uttalande, och be honom hålla käft. 

Detta sker när Anders Tegnell ger exempel på skillnader mellan länder hur de bekämpar coronaviruset. Inget land har blivit så hårt kritiserat från andra länder om hur vi och våra specialister och sjukvård kämpar för få stopp på viruset i vårt land. Var fanns Carl Bildt då, han skulle behöva sätta munkavlar på rätt många länder.

 Vi ska nog vara glada att vi har en regering som låter våra experter och de kunniga ta hand den här krisen, och inte en före detta politiker som föreslår att vår statsminister ska sätta munkavle på en av våra viktigaste forskare just nu.

/Bengt H.

 

  

Inlagt 2020-05-10 15:09 | Läst 1628 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra sagt! Calle har definitivt passerat sitt "bäst-före-datum", om han nu har haft något...

Kul bild, med rätt mycket karaktärstolkning i!
Hej,
När man väljer färgton i kostymen så den går i färg med finanstabloiderna då blir jag misstänksam.
Det är ju politikerna som har sålt ut åldringsvården till kapitalbolagen, så är det någon som bär skulden till missvården av oss gamlingar så är det Bild och kompani.

Avslöjande bild av makten.

Se upp
Bob
Svar från bassa 2020-05-11 15:07
Färgerna är säkert genomtänkta.
/ Bengt H..
Jag antar du har läst Aftonbladet, inte SvD. Jag har nu läst den tvåsidiga intervjun i SvD två gånger. Vad Bildt sagt på SvD:s twitterkonto i samband med detta är att regeringen borde säga åt Tegnell " med viss skärpa" att han inte ska kritisera andra länder. Det tycker jag är ett rimligt förhållningssätt för den som är officiell representant för Sveriges hållning i Coronafrågor, men det tycker kanske inte du? Men på Fotosidan tas varje möjlighet för vänsterlobbyn upp, här vet man att mothuggen och faktagranskningen är näst intill obefintlig eftersom ingen vill att FS skall bli en sida för politiskt käbbel. Vad Bildt sagt om politiker och domstolar är jag fortfarande ovetande om, något är det tydligen.
För mig är det fortfarande obegripligt att utnyttja FS. för politisk propaganda och politisk smutskastning. Men jag ser ju att det blir mkt medhåll./ Björn
Sven Blomquist 2020-05-10 18:16
Rätt talat!
Svar från bassa 2020-05-10 18:26
Hade Carl Bildt varit statsminister hade han satt någon form av munkavle på statsepidemiolog Anders Tegnell. ”Det här är inte en kris där man ska sätta sig på några höga hästar, säger Bildt som tror att den svenska linjen kan uppfattas som arrogant i omvärlden. Den tidigare M-ledaren är orolig för framtiden: ”Det är besvärliga år som ligger framför oss. Både ekonomiskt och politiskt”, säger han i en SvD-intervju. Visst nämner han munkavle i den här intervjun.

De som föredrar att tysta och sätta munkavle på folk är väl känt kommunister eller nazister. Sådant ska vi undvika i det här landet.
Såväl Carl Bildt som Anders Tegnell ska inte tystas med munkavel.
Bengt H.
ztenlund 2020-05-10 18:29
Om vi håller oss till själva sakfrågan och inte det vanliga politiska tugget, så är nog frågan om Tegnell verkligen gjorde det som Bildt påstår.

"Ser du demonstrationerna som bevis för att ni har valt rätt väg?

– Det understryker det vi har sagt hela tiden, att det gäller att ha en hållbar strategi. Och mycket av det vi har sett är inte hållbart. Man kan inte stänga inne folk hur länge som helst, eller hålla skolor stängda, säger han."

Ska han ljuga och säga något han inte tycker eller sluta svara på frågor och köra papegojmodellen?

Och uttalandet är ju inte någon historierevisionism, utan just vad Tegnell/FHM har sagt hela tiden. I början av april:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7445845

Skiljer det sig mot vad han sagt nu? Nej, det kan jag inte se.
Sten-Åke Sändh 2020-05-10 18:39
Jag har läst både Aftonbladet och SvD och det var inte med "viss skärpa" jag reagerade över utan mer "att det inte var tid att sätta sig på höga hästar".

Om det är något som Tegnell inte gör så är det det senare. Något mer nedtonat får man leta efter. Han lyckas ju märkligt nog att få oss att lyssna trots att han mest har en framtoning som gör att han knappt märks. Han stod i TV fullständigt lugn när Lena Einhorn som taleskvinna för 19 andra kritiska forskare helt i affekt tappade omdömet. Nu sällar sig även Carl Bildt till den skaran.

Det är väl heller knappast så att det är Tegnell eller Giesecke för den delen som kritiserat andra länders vägval. Att Bildt missat att det i princip är resten av världen som kritiserat Sverige och ofta då utan att verkligen veta vad man verkligen gjort och på vilka grunder man lagt fast vår färdriktning genom krisen. Bildt låter som om han kom hem från Italien i veckan.

Att sätta sig "på höga hästar" har väl ofta just Carl Bildt ägnat sig åt inte bara en utan många gånger. Hans ogrundade uttaladen under ubåtskrisen går väl knappast till historien som särskilt genomtänkta och hade om det velat sig illa mycket väl kunnat leda till krig med Sovjetunionen.

Carl Bildt är en privatperson idag och hans uttalanden om att Sverige inte skulle hjälpa EU är ju rätt ogenomtänkta. Sverige är ju ett av de allt färre länder som bidrar netto till EU. Att påstå annat är ren verklighetsförfalskning.

Det är också märkvärdigt att just Carl Bildt med en lång rad ministeruppdrag i CV:t inte har klart för sig att vi inte haft ministerstyre sedan Gustav III:s dagar. Ministrar som tar folk i örat har man i Kina och Ryssland och det har vi klarat oss utan sedan 1700-talet.
Så är hela den förorättade vänsterlobbyn i full gång med u-båtsaffärer som inträffade för 20 år sen och insinuationer att är det nån som sätter sig på höga hästar så är det väl Bildt. Gud nåde den som inte håller med. Men det är helt ok att hänga ut lämpliga politiska motståndare på nätet, följa Aftonbladet i spåren så att säga, i denna fotoblogg för fotointresserade. Fakta är
1 Visst har Tegnell uttalat sig (i SvD) att "regeringar i många länder har tagit i för hårt med restriktioner".
2 Det är kutym i både socialdemokratiskt ledda regeringar och borgerliga regeringar att inte tillåta att vilka officiella personer som helst ska uttala sig om regeringsbeslut i andra länder
3 Förstår jag texten i dagens Svenska är det reportern som använder ordet munkavle, inte Bildt. Sen har han instämt i att just när det gäller punkt 1 ovan, att uttala sig om andra regeringars beslut hade han sagt ifrån, kanske hade reportern frågat med ordet munkavle igen. Oavsett detta handlar det överhuvudtaget inte om att sådär i allmänhet sätta munkavle på lämpliga (olämpliga) personer, det gör det däremot både i Aftonbladet och i bengts blogg, där handlar det om att sätta munkavle på forskare, det slår bättre som rubrik liksom. Och rubrikerna sätter Aftonbladet.
4 Att Sverige har haft en ganska njugg inställning till de EU-initiativ som tagits med anledning av Coronakrisen, tex den gemensamma fonden för att hjälpa de mest Coronautsatta länderna, tror jag är ganska allmänt känt
5 Jag förstår fortfarande inte vad Bildt har sagt om domstolarna?

Det jag minst av allt förstår är varför FS används för politisk propaganda. Den återkommer ofta, från flera olika håll och såvitt jag har sett alltid vänsterpropaganda. Jag får uppfattningen att vänstern gärna ser sig som bättre människor, dom enda som förstår, dom enda som bryr sig. Det, tycker jag, är en högmodig uppfattning. Dom politiker jag träffat har alla brunnit av en vilja att göra samhället bättre. Men föraktar man sina meningsmotståndare då visar man att man inte egentligen vill diskutera
/ Björn

.
ztenlund 2020-05-10 20:09
"hela den förorättade vänsterlobbyn"

Låt mig säga så här: den var ny...

-----------

"1 Visst har Tegnell uttalat sig (i SvD) att "regeringar i många länder har tagit i för hårt med restriktioner"."

Något sådant citat har jag inte sett till, däremot en tolkning av SvD formulerad på sådant vis. Detta är dock inte samma sak. Det som faktiskt är citat i artikeln är det jag citerade ovan, samt:

"– Den kommer att vara med oss länge, den här sjukdomen, säger Anders Tegnell.

Hur länge då?

– Vi kanske aldrig någonsin blir av med den, eller så dröjer det tills vi får vaccin eller liknande. Och vi kommer få hantera den under lång tid, på det här akuta sättet något år till, tror jag."

----------

"Förstår jag texten i dagens Svenska är det reportern som använder ordet munkavle, inte Bildt."

Det kan ju inte vara noga med hur Bildt uttrycker sig, medan Tegnell tillskrivs citat som i själva verket är något SvD:s redaktion stått för.
Svar från bassa 2020-05-10 20:49
Hej Björn Tråkigt att det blir politiskt käbbel från både vänster, och högersympatosörer.

Avslutningsvis vill jag förklara vad jag menar.
Jag tror det är väldigt viktigt att forskare och expertis hjälper oss så gott det går, och inte kritiseras mitt under krisen av en före detta politiker.
Både du och jag vet hur många länder, politiker som har kritiserat Anders Tegnell och vår öppenhet under krisen, och valt en annan väg. Min dotter Hanna jobbar som bildredaktör på en tidning i Zurich. Där valsade en bild runt tagen från det öppna Sverige. Bilden föreställde en fullproppad nattklubb.
Hanna tog omedelbart reda på när bilden var tagen, innan den publicerades i tidningen (Ett reportage om Sveriges öppenhet). Bilden var tagen långt innan coronakrisen, och hon stoppade naturligtvis bilden.
Nu såg jag på Rapport att smittan har ökat i det tidigare nedstängda Tyskland efter dom öppnat upp. Vi får hoppas att ledande POLITIKER där inte har valt fel väg, och att vår relation inte har försämrats med andra länder på grund av Anders Tegnell. Jag har svårt att tro det.
Ha en fin söndagskväll. Bengt H.
Khalad 2020-05-10 23:45
Hej Bengt. Med ett så starkt politiskt budskap i bloggen är det ju inte så konstigt med svar. Att CB i en lång och ganska personlig intervju berättar att han irriterats över hur han uppfattat Tegnell kritiserat andra länders sätt att hantera Coronakrisen (kanske har CB missförstått honom, vad vet jag, CB som privatperson har också rätt att tycka), därtill lagt till att han, CB, tycker att regeringen borde säga till Tegnell ",med viss skärpa" att inte kritisera andra länder. Det har såvitt jag förstår aldrig varit tal om att han vill att Tegnell ska beläggas med generell munkavle. Ändå blir din slutsats att "Tydligen är det så att många ledande politiker ser en möjlighet just nu under Coronakrisen att ta makt över domstolar och forskare", "sätta munkavle på våra hårt arbetande forskare"
Såklart är vi överens om att det ska vara ett fritt och öppet debattklimat om Coronakrisen. Beträffande forskarnas frihet är den idag inte stor, ser man över forskningen som helhet är den till stor del redan styrd av politiker genom att anslagsfördelningen styrs via politiska beslut och jag ska inte ta upp tid med att berätta vilka regeringar som kämpat hårt för det.
Vilken väg som i slutänden visar sig bäst för att hantera Coronakrisens mänskliga och ekonomiska effekter är det ingen som vet, det svaret har vi nog inte förrän om typ 5 år. Min tro är att det akuta skedet kommer att pågå i ca två år, det är långt till vaccin och osäkert om det kommer finnas alls. Och ekonomiskt tror jag det kommer ta längre än två år för att vi ska börja närma oss hur det var innan. Min känsla är att vi inte skött skyddet av de äldre så bra och lite fundersam är jag över att vi just nu har nästan sju gånger så många dödsfall per capita som Norge och Finland. Men som sagt, facit dröjer. Söndagskvällen har gått, men jag önskar dig en bra vecka!
Kände igen honom på bilden - har sett honom rätt ofta på Almedalen och där typiskt med telefonen till örat.

Han är ju gift med en italienska och får väl den italienska / Eu-synen på vårt land serverad IRL eller kanske per telefon.
Inte så förvånad över hans utspel! En viss herre har tendensen att tycka att han alltid har rätt och därför kunna näpsa andra på näsan. Har lyssnat på Folkmyndigheternas rapporter under veckorna och har inte upplevt att Tegnell misskrediterat andra länder när han fått frågor om deras sätt att lösa coronakrisen. Han har alltid påpekat att alla länder agerar utifrån sina förutsättningar. Vad som är rätt eller fel kan inte sägas förrän något/några år. Bra bild på "kostymnissen"! Ha det gott!
En superbra bild Bengt! Den känns redan som ett tidsdokument nu, och för alltid framöver.. Fotoväder idag ser jag..
Hälsn!
Svar från bassa 2020-05-11 14:47
Tack Jan. Jo man ser tydligt genom tidngarna och portföljen att det är Carl Bildt. trots att det är en ryggbild. Den rosa tidningen berättar väl också.
/ Bengt H.
Får man lägga en ytterligare synpunkt på denna debatt. Folkhälsomyndigheterna i olika länder har en transparent och öppen kontakt med varandra. Kalla det ett kollegialt samtal. Det är lätt att dras med i Coronahändelsen som om det vore en tävling om vem som gör rätt eller antal död etc. . För vi vet inte innan vi har facit. Och där är vi inte ännu. Därför bör en del politiker, och debattörer anlägga en diskretare och mer ödmjuk ton. Tycker jag och hoppas alla går igenom detta så smärtfritt som möjligt.
Sen är det nog så att fotografi och politik gått hand i hand ganska länge, kanske redan sedan Roger Fentons bilder från Krimkriget.
Ha det gott
mombasa 2020-05-11 19:50
Fin bild för övrigt, glömde jag att skriva.
Svar från bassa 2020-05-11 21:47
Hej Kloka ord. Låt experterna jobba i fred länder emellan, och ta hjälp av varandra, och inte störas av någon före detta politiker som vill omvandla allvaret till naiv utrikespolitik
Kul att du gillade bilden.
/ Bengt H..