Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Är det bara jag som har fördomar?

När man skriver på en blogg måste man vara lite försiktig. Om man ska ha synpunkter på vad andra människor säger och gör, får man passa sig så det inte blir personliga påhopp. Jag ska nu försöka mig på den svåra konsten att ha synpunkter utan att göra ett personligt påhopp.

 I senaste numret av Fotosidan Magasin finns ett avsnitt där en expert bedömer läsarnas bilder inom några olika områden. Bilderna med temat Dokumentärt bedöms av Anders Petersen, det känns ju helt OK. Han är ju en etablerad och mycket välrenomerad fotograf. Bra val av expert tycker jag. Vidare finns det ett avsnitt med bilder med temat Fine Art Nude. Det är ju ett ganska knepigt område, och det tycker jag att man i reglerna för det forumet på Fotosidan mycket väl har belyst. Men jag är ytterst tveksam till den expert som kommenterar läsarnas bilder inom detta område. Jag vet inte alls vem Olle Carlsson är, och jag har inga egentliga synpunkter på honom som fotograf (Därmed sagt att jag absolut INTE ägnar mig åt ett personligt påhopp på Olle), däremot är jag tveksam till honom som expert på området. Och det är här mina fördomar kommer fram. En 26-årig manlig fotograf som praktiserat hos Bingo Rimér känns inte som rätt man. Den uppfattningen förstärks också av hur han kommenterar en av bilderna. "Skön röv - den talar mycket för sig själv." Den kommentaren är inte för mig speciellt förtroendeingivande. Men jag är inte 26 år längre, och det kanske bara är jag som är gammalmodig. Eller.....?

Inlagt 2009-06-28 14:56 | Läst 1867 ggr. | Permalink
Visserligen är inte jag heller 26 men jag kunde inte hålla med dig mer. Inte riktigt det sätt att närma sig motivet som kännetecknas av respekt. Objektifiering verkar mer vara det som gäller.
Johannes och Thomas, skönt att höra att jag inte är helt ensam. Och Thomas, du lyckas sätta ord på precis det jag tänkte. Brist på respekt för motivet och objektifiering.

Reaseach ska man göra innan man skriver något, men bättre sent än inte alls. Nu har jag kollat vad som skrevs på Fotosidan när experterna till senaste numret presenterades. Och det visade sig att just Olle Carlsson var en av de mest ifrågasatta experterna. Så jag är inte helt fel ute, men jag är alldeles för sent ute. Frågan är uppenbarligen redan avhandlad.
Du är inte gammalmodig. Jag är 27 och håller med dig..

Jag minns dessutom lite från när Olle härjade här på FS. Kommer främst ihåg en tråd där han sökte gratisarbetare till sitt "supertunga kalenderprojekt", där man fick vara glad och jävligt tacksam om man ens fick sitt namn med (någon betalning var det såklart ö.h.t. inte tal om), efter det var "tungt nog". Det här vill jag minnas var antingen innan han praktiserade hos Bingo, eller precis efter.

/CHristoffer
Svar från Hundblues 2009-06-28 22:32
Aha, här får man minsann höra saker som man inte hade en aning om. Men jag tycker mig börja se ett mönster. Tack för informationen.
Håller helt med dig. Den typen av kommentar hör egentligen inte hemma någonstans. Men jag är väl hopplöst gammalmodig eftersom jag fyllt 60 år. Tack för att du tog upp ämnet. Såsom varande betalande medlemmar på sidan botrde vi ju också ha något att säga till om. En s.k. expert på Fine Art Nude borde ju avkrävas lite takt och ton. Speciellt eftersom ämnet KAN uppfattas som något känsligt. Så, och här gör jag gärna ett personligt påhopp eftersom vederbörande klassat sig själv, ersätt med med en mera finkänslig och taktfull person - oavsett ålder.
Svar från Hundblues 2009-06-28 22:36
Det verkar helt uppenbart som det inte är en åldersfråga det här, så låt oss kalla oss mogna i stället, så får det gälla oavsett ålder. Och som du säger, en något mer mogen person vore kanske mer lämpad att bedöma just kategorin Fine Art Nude.
Hehe, gjorde exakt samma reflektion som du. Vad 17 är han för en expertkommentator som uttrycker sig på det viset... Inte förtroendeingivande det minsta, utan bara spär på den gamla - och jag hoppas totalt felaktiga - myten om "flickfotografer"!
Hälsn. Ulrika
Svar från Hundblues 2009-07-21 07:03
Tack för kommentaren Ulrika. Du är den femte som kommenterar inlägget med medhåll, och nu känner jag mig inte lika ensam och udda längre. Vi är uppenbarligen i alla fall sex stycken som inte är helt överförtjusta i valet av expert.