Fotografera eller skriva, det är frågan

Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Kamerans betydelse för den slutgiltiga bildens förmåga att uttrycka något - några funderingar

På semestern härförleden hamnade jag i Röstånga, som ligger vid Söderåsens nationalpark. (Och här skulle det nu kunna bli ett inlägg med både bilder från, och text om denna fantastiska nationalpark. Men det är alldeles för uppenbart, och som rubriken antyder kommer detta att handla om något helt annat.) På turistbyrån i Röstånga fanns en fotoutställning med bilder av Jasmine Cederqvist. Dessa bilder gjorde ett outplånligt intryck på mig. Inte för att bilderna var så fantastiska (även om flera av dem var imponerande), utan för att hon hade använt en iPhone för att ta bilderna. En sketen jä…a ajfån! 

För en tid sedan såg jag en intervju med Anders Petersen som finns tillgänglig för Moderskeppet Gulds medlemmar. Där berättar Anders att han använder en liten kompaktkamera för film, för sina bilder. Man kan då inte låta bli att fråga sig hur stor del av bilden som görs av tekniken och hur stor del av bilden som görs av fotografen.

 I helgen tittade jag lite i HCB:s bok The Decisive Moment. I eftertexten hade någon skrivit lite om teknik, och där kunde man läsa ungefär följande. Det finns två typer av fotografer. De som strävar efter det perfekta negativet och de som strävar efter den perfekta bilden. HCB tillhörd definitive de senare.

 Var och en för sig är ovanstående iakttagelser kanske inte så intressanta, men sammantaget väcker de onekligen frågan om kamerans tekniska prestandas betydelse för den slutgiltiga bildens förmåga att förmedla ett uttryck. Dessutom kan jag inte låta bli att fundera på den resa vi som blev intresserade av fotografi av rent tekniska skäl, måste göra för att lägga större fokus på bildens uttryck än på tekniken som ligger bakom bilden. Och om man är en medelålders, lite överviktig, vit, kristen, heterosexuell man som dessutom är ingenjör, är resan ens möjlig att göra?

 Jag kämpar som fan med att flytta fokus från teknik till uttryck, och i och med att jag lärt mg använda lightroom mobile där jag enkelt kan föra över bilder från min iPhone in i Lightroom har jag tagit ett betydelsefullt steg. Numer är det betydligt mer lockande att ta upp telefonen och fotografera något spännande än tidigare. Bilden nedan har jag som bakgrundsbild på datorn på jobbet. Det har jag för att ständigt påminna mig om att jag kan ta bilder som i alla fall jag själv är nöjd med, med enkla kameror. Bilden är tagen med min första digitala kamera, en Canon Powershot A70, från 2004.

 

Mycket talar alltså för att kamerans tekniska prestanda är underordnad fotografens skicklighet när det gäller att ta bra bilder, men jag törs inte chansa. Därför ersatte jag min gamla fickkamera Canon Powershot S95 från 2010 med en Sony RX-100 iii härförleden

Postat 2017-08-08 10:21 | Läst 851 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera