Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Om att låna bilder

För de flesta av oss som fotograferar är det självklart att vi äger rätten till våra bilder. Vilket innebär att det är vi som fotograf, inte personen som blivit fotograferad, som bestämmer hur bilden får användas. Jag upptäckte att en bild som jag tagit på en person återfanns i denne persons profil på en hemsida. Utan att jag blivit tillfrågad. Dock hade personen den goda smaken att justera färgerna på bilden. Jag hade glömt att konvertera färgprofilen, så bilden såg rätt skum ut. Hade jag blivit tillfrågad hade jag givetvis sagt ja. Och jag vet att personen i fråga på intet sätt vill snylta åt sig en bild. Vederbörande har bara inte koll på vad som gäller upphovsrättsligt för fotografier. Och påpekar jag det kommer vederbörande att skämmas och be om ursäkt, vilket inte kommer kännas bra för någon av oss. Ska fundera vidare på hur jag ska göra. Kanske i ett allmänt sammanhang berätta lite om hur det ligger till, men inte låtsas om att jag sett detta bildlån.

Inlagt 2010-04-12 23:17 | Läst 1610 ggr. | Permalink
Ja, det är nog ett bekymmer som bara växer tack vare alla medier, bilder har blivit var mans egendom och de bollas fram och tillbaka på nätet. Jag har fått några av mina bilder publicerade i olika sammahang och jag har helt enkelt inte sålt alla gånger men jag har poängterat att jag ska stå angiven som fotograf. Tycker gott att du kan berätta, det är ju det ända som kan hjälpa i stort att folk vet att man inte bara kan använda andras bilder hursomhelst.
Svar från Hundblues 2010-04-13 00:08
Sant, det gäller att berätta för så många som möjligt så att folk lär sig vad som gäller. I detta fallet gäller det som sagt främst att hitta rätt sätt att säga det.
Ja, det kan ju vara lite knivigt, på ett bra sätt och det gäller och hitta det, men det brukar gå bra om man sakligt förklarar.
Svar från Hundblues 2010-04-13 07:33
Ska grunna på det. Tack för uppmuntran
Det här får vi nog lära oss leva med...
Saker som är lätta att komma åt, anses nog numera vara en slags allmän egendom...
Bilder, musik, filmer osv...
Även saker som någon glömt på bussen,
eller kläder som hänger utanför ett klassrum i en skola....

Tror man måste se hela problemet i stort liksom, för att förstå det hela...
Sedan får man bestämma sig vad som skall gälla...
Är vissa saker allmänna, och andra inte...!?
Svar från Hundblues 2010-04-15 23:06
Det är nog sant, man måste se saken i ett större perspektiv för att förstå och eventuellt hitta åtgärder.