** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Vad behöver jag egentligen?

Jag har under ett par månader gått och funderat på att köpa några studioblixtar för att kunna ta hyfsade porträtt med full kontroll över ljuset. Stod i princip i begrepp att beställa några, då jag drabbades av något slags tvivel. Vad ska man med studioblixar till nu när vi går mot den ljusare årstiden? Vore det inte vettigare att köpa ett makroobjektiv, för det har jag ju inget? Men å andra sidan är det framför allt människor jag tycker är roligt att fotografera. Men det behöver man ju inte studioblixtar till, det går ju rätt bra med befintligt ljus också. Å ena sidan..... men å andra sidan.....

Vad vill jag egentligen? Kanske makro nu och blixtar i höst? Blixart hade jag bestämt mig för vad jag ville ha, men jag har ingen aning om vilket makroobjektiv jag ska köpa. Tips någon?

Inlagt 2010-04-19 23:16 | Läst 1543 ggr. | Permalink
Köpe å köpe, som Emils pappa sa. Egentligen behöver du inget av det där. Kanske i stället skänka 10% av summan till Unicef? Så får du mer tid att bestämma dig medan du sparar ihop nya pengar.

Studioblixtar är bra alla årstider, men kanske inte den ultimata utomhusprylen jämfört med ett makro. Fast ett sånt kan du å andra sidan hitta bra begagnat, så du kanske inte behöver välja.

Nya prylar är roligt, men vad som är roligt i längden är svårare att veta. Hoppas du blir nöjd i alla fall, och så vill vi se bilder förstås!

Ha det gott! /Thomas
Svar från Hundblues 2010-04-22 23:41
Aj aj aj, det var en öm tå du trampade på. Ditt förslag om att skänka 10% till Unicef är lite svårt att vifta bort. "Lyckan den bor ej i oxar eller kor och den kan heller inte köpas för pengar." (Men man kan ju försöka.)

Det ena utesluter ju inte det andra. Man kan ju göra både ock. Men just nu har jag bara gjort det ena. Det blev ett Makroobjektiv.
Bra tänkt.....köpte mina i vintras men kom inte riktigt igång pga att vi renoverade hemma.
Nu känner jag inte alls för att fota med dem. Nu vill man ju fånga det riktiga ljuset.
Finns inget vackrare än det naturliga ljuset i en bild. Men vänta till hösten när det börjar bli mörkt och trist. Macro...jag denna underbara fotografering......känns som man börjar leva igen efter vinterns ide.

KÖP dig ett macro och ut och kryp bland blommor och blader.

/Annika
Svar från Hundblues 2010-04-22 23:44
Tack för ditt råd. Jag följde det.
Fotografera människor är stort! Större än makro (nu var jag väl lustig?) :-)

Personligen tror jag inte att man behöver studioblixtar till hemma studion. De är rätt byngliga. Jag minns när en kompis skulle ta några bröllopsbilder hemma hos en bekant. Han hade med sig två studioblixtar på stativ, med batterier. Efter åtskilligt med trixande för att få allt på plats och synkroniseringsdonen rätt var det uppställning för fotografering. När han fyrade av blixtarna slocknade ljuset i hela huset. Det blev i och för sig en stor muntration, men knappast så praktiskt.

Alltså, vad jag tror är att man klarar sig minst lika bra med två bra småblixtar på stativ. Billigare, lättare och lättare att strömförsörja. Vad man sedan behöver är diffussionsanordning. Man kan köpa stativ med tillhörande paraply. Eller enklare, köra med difussionsskivor direkt monterade på själva blixtarna. I den här stilen:

http://flashdiffuser.com/

En bra bakgrund är ovärderlig:

http://www.fotosidan.se/cldoc/46166.htm

Med andra ord, om jag själv bygger upp en hemma studio (jag har funderat på det) så blir studioblixtar det sista jag kommer att fundera på.
Svar från Hundblues 2010-04-22 23:47
Du verkar till skillnad från mig ha en sund syn på konsumtion och prylar. Och dessvärre tror jag du har mycket rätt när du säger att studioblixtar inte är det första man ska köpa. Och hur som helst, det blev ett makro, som för övrigt är bra att fota människor med också. Och studioblixtarna köper jag i höst, men då tänker jag inte fråga om råd först ;)
Jag har ett 105 mm macro köpt begagnat, som dels funkar utmärkt med mellanring för att fota riktigt nära, dels är en bra porträttglugg när jag blir på det humöret.
Har inte haft anledning att önska mej något annat.
Produkter fotar jag i befintligt ljus, porträtt också. Går att fota med hjälp av reflektor och kameran på stativ.
Lycka till med valet och kvalet!! ;-)
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Hundblues 2010-04-22 23:49
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Klart att befintligt ljus är bäst för porträtt, men det är ju inte alltid det finns. Och studioblixtar är rätt kul att leka med. Men nu blev det ett makroobjektiv i alla fall.
"Erfarenheter, min son, är något man får i stället för de goda råd man valde att inte följa."
Gahlin, Dagens Nyheter, 1950-talet
:-D

Jag vet inte om jag har en sundare syn på konsumtion. Jag kanske helt enkelt har mindre med kulor. Eller en fru som avkräver mig riktigt goda motiv om familjeekonomin ska användas för prylar.
Svar från Hundblues 2010-04-23 00:32
Klokt citat.

Sanningen är nog att jag har för hög lön. På samma sätt som "den som är stark måste vara snäll" så kanske "den som har hög lön måste vara klok".Och där sket det sig för mig.