Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Var ligger Tranås? I Skåne såklart!

Men för att inte blanda ihop Tranås med någon liten håla i nordöstra Småland med samma namn har man valt att förtydliga sig genom att ibland skriva Skåne-Tranås. Där hittade vi för många år sedan ett litet mysigt kafé som hette Madam Blå. Dom serverade bland annat en underbar jordgubbs- och rabarberpaj. Men en sommar när vi kom dit var kafét stängt. Illa, men året efter åkte vi förbi i ett annat ärende, och kunde konstatera att Madam Blå åter hade öppnat. Det låg nog ett ägarbyta bakom det där stängda året kom vi fram till. Vilket det faktum att den goda rabarber- och jordgubbspajen inte längre stod att finna också tydde på. Nåväl, det är inget fel på hallonpaj heller. Eller deras äpplepaj med kanderat hasselnötshack ovanpå. För att inte tala om deras specialitet, Philadelphiadröm, som fått sitt namn av osten, inte staden.

Madam Blå är ett kafé med lite stil. Här serveras inte kaffet i stora feta muggar från t ex Höganäs. Här serverar dom kaffet i små fina, och ganska vida kaffekoppar, precis sådana man tänker på när man hör ordet kafferep.

När man ändå gjort sig omaket att åka till Skåne-Tranås är det näst intill skamligt att inte också besöka Österlenchoklad. I utkanten av den lilla lilla byn ligger ett stort tegelhus och i detta hus är en chokladfabrik inrymd. Det finns ju idag ganska många duktiga pralintillverkare och det är svårt att framhålla en speciell framför en annan. (Däremot anser jag att NK i Stockholm har det utbud som passar mig bäst, men det är ju bara en personlig smaksak.) Österlenchoklad gör ett mycket bra jobb, och dom har dessutom syltad ingefära doppad i choklad. Det hittar man inte överallt. Men det som utmärker Österlenchoklad är deras finurliga sätt att märka pralinerna så att man med hjälp av en liten fusklapp lätt kan se vad det är för pralin man stoppar i munnen. Med prickar och streck ger dom varje pralins ovansida ett unikt mönster, som sedan återfinns på en medföljande lapp, med en förklaring om vad pralinen smakar. Genialiskt helt enkelt.

Inlagt 2011-07-17 08:33 | Läst 2259 ggr. | Permalink
Det är bara att inse det, du har synat Sydsverige i sömmarna mycket grundligare än jag gjort själv. Men du har säkert lagt ner mer tid på det än jag gjorde. Ingefärsdragerad choklad är en verklig favorit, men jag har bara ätit hemlagad. Funderar på att göra sådan själv, det verkar inte alltför svårt. Vilket fusk att märka pralinerna, det är ju ingen sport :-) Men strängt taget föredrar jag det. Om man nu begriper förklaringarna på askens lock. Nougat, toffee och krokant är sådana där beskrivningar som lätt utmynnar i överraskningar. Det är annars inte mycket som går upp mot välgjorda praliner.

Jag ser att den för mig hittills helt okända orten Skåne-Tranås ligger i närheten av Hammenhög. Där fanns förr ett alla tiders värdshus, där jag flera gånger avnjutit gourmetmåltider. Undrar om de håller stilen än i dag?
Svar från Hundblues 2011-07-18 01:44
Nu tror jag att jag ser mönstret. Alltid när jag har semestrat har jag valt ett sådant boende att jag kan laga maten själv, dvs vandrarhem, så småningom tält, därefter tältvagn eller combi-camp och nu slutligen husvagn. Följden är att jag har vansinnigt dålig koll på matställen runt om i Sverige. Jag har ingen aning om någont värdshus i Hammenhög. Och ändå åkte jag igenom så sent som igår. Eventuellt ska vi prova anrika Hotell Svea och dess grillbuffé innan vi åker hem. Annars är det eget kök som gäller.

Det är ganska entydiga namn på pralinerna från Österlenchoklad: Mint, hallontryffel, kardemumma, ingefära, gräddtryffel, etc, och jag undviker helst sport i alla former. Även formen av att gissa pralinernas smak. Och nej, det kan ju inte vara alltför svårt att sylta ingefära och sedan doppa i choklad. Ska nog överväga det till jul.,