** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Vancouver och Canadian Rockies

Skottland känns mycket långt borta... Det blev en sommar på resande fot i år, men man får passa på när man har möjlighet. Nu i augusti har vi varit i Vancouver och Lake Louise som ligger österut bland Klippiga Bergen, i Banff National Park.

Vancouver blev en ny favoritstad. Bergen på ena sidan och Stilla Havet (mitt favorithav) på andra - kan det bli så mycket bättre? Jag bor på fel sida av världen...

I Banff National Park var naturen helt otrolig. Jag visste på ett ungefär hur det skulle se ut, men man blir ju ändå helt överväldigad när man väl kommer dit. Vattnet i sjöarna skiftar mellan blått, turkost och grönt.Det är nästan så folk inte tror en, även fast man visar bilderna.

Kanadensarna är precis som amerikanarna vettiga - de har bilar med automatlåda;) Vägarna var väldigt fina också. Fast man blir ju lite fundersam när man får se skyltar med texten "warning - steep, narrow, winding mountain road" och sen kommer till en väg som denna nedan! Hjälp, de skulle bara se den vägen jag kör till stallet varje dag! Undrar om de hade varnat för kostig då?

Sen såg vi ju förstås mängder med djur.

Något som jag blev förskräckt över är hur nära folk går de stora djuren som wapitis och björnar. Jag undrar vad urinvånarna i Klippiga Bergen hade sagt om de hade sett detta... Snacka om att människan har kommit långt ifrån naturen när de blir som gamar så fort det dyker upp ett djur. Även om djuren verkar tama så måste de ju få utrymme. Har själv blivit jagad av en älg så jag vet ju vad de är kapabla till om de blir rädda och/eller stressade. Det går alldeles utmärkt att fota från lite längre håll också. Var bara tvungen att ta den här bilden eftersom det är så vansinnigt.

Ja, sen var det björnar ja. Vi såg 12 stycken allt som allt. 11 svartbjörnar och en grizzly. Dessutom låg det en ung grizzlyhanne och sov alldeles inne i byn en dag! I skogen här på bilden, bredvid ett tält. Han hade väl tänkt ta en eftermiddagslur. Honom såg vi dock inte.

Björnarna satt på sluttningarna längs bilvägarna och glufsade i sig bär. Var bara att sakta ner och fota genom bilfönstret (är sååå glad att jag tog med telet).

Här är en svartbjörn som är helt inne i bären.

Här var det ett geni som klev ur bilen så björnen reste sig och tittade innan den fortsatte med det den höll på med.

Och så grizzlyn till sist. Det var den första björnen vi såg, första dagen där t.o.m. Den satt alldeles vid vägkanten och åt bär. Stannade bilen en liten bit ifrån och försökte få lite bilder som inte blev något vidare i brådskan, men här är två stycken i alla fall. Skulle inte vilja vandra omkring ensam i de här skogarna. (I och för sig inte tillåtet heller...)

Jag vill åka tillbaka! Eller nej rättare sagt, jag vill flytta dit! Det var verkligen en fotografs paradis. Man behöver inte spendera evigheter på att leta efter motiv - de finns överallt. Det gäller bara att hitta en bra komposition och ett fint ljus. Okej, det är kanske inte det lättaste heller, men i alla fall;) Vädret skiftade hela tiden vilket gjorde att man fick bilder i alla möjliga ljus. Vi stannade i 7 nätter så vi var uppe tidiga mornar och åkte massor av gånger till samma ställen. Skulle gärna bo där några månader så man hittade även bortom de typiska turistmotiven.

Ska tillägga att vi fick se Chicago i underbart kvällsljus när vi mellanlandade där på hemvägen. Har bara varit på öst- och västkusten i USA så det var skoj att få se lite av hur det ser ut i mitten, om än bara från planet. Staden låg otroligt vackert vid Lake Michigan(?) och jag var så dum som inte hade kameran framme...

Fler bilder från resan finns i albumet "Rocky Mountains" om någon skulle vilja se:)

 

Postat 2010-08-31 19:31 | Läst 3138 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera