Fotoprojekt

Vår igen - att ge kritik.

Då var det vår igen. Alla griper sina kamera och ska fånga de första bedårande blommorna som talar om för oss att våren kommit. Fotosidan fylls med blommor. Sippor, sippor och några andra vårblommor. Alla försöker att fånga den där vackraste blomman.

Med glädje griper jag kameran och försöker skildra denna härliga tid.  Varje vår måste jag till Grevie backar på Bjärehalvön i Skåne. Bland en massa personer går man runt i backarna och beundrar dessa fina backsippor som färgar backarna blå när man står nära. Inne i bokskogen ligger det ett vitt hav av vitsippor. Jag rusar hem och bearbetar mitt material och lääger in några bilder på fotosidan. Då kommer det - kritiken, positiv och negativ.

Efter att jag fått en mindre positiv kommentar med betyg 2 på en av bilderna, sjönk glädjen. Ja visst ska man kunna ta det, vilket jag kan, men lite irriterad blev jag. Jag tycker inte att man ger betyg under 3. Själv ger jag bara 4 och 5, men mycket sparsmakat. Att ge 1 eller 2 är lika med att underkänna arbetet. Skulle någon överhuvudtaget våga skriva något positivt efter denna komentar? 

Själv jag försöker att inte såra personen ifråga vars bild jag kommenterar. Kritiken tycker jag ska vara konstruktiv så personen som får den kan utvecklas. Om jag inte gillar bilden kan det bero på hur jag mottager budskapet i bilden, om det finns ett budskap. Kanske gillar jag inte blommor, då påverkar det hur jag ser på dessa bilder. Då kan man skriva det eller också kan man låta bli att kommentera blombilder.

Visst tycker vi alla att det är lättas att kommentar någon vi tycker om, svårare är hur ger man en kommentar när bilden inte är så bra? Mitt förslag är att börja med det som är bra, något bra finns det i alla bilder. Därefter ge en lite kommentar vad som man inte gillar och ge kanske ett förslag på hur man löser det om det är av teknisknatur.  Att bedöma bilden som mindre bra pga att man inte följer alla regelböcker är lite för enkelt. Bilden kan till och med bli bättre när man inte gör det. Jag fösöker hitta blommans själ, men har ännu inte lyckats, men ambitionen är hög.

Nu ska jag lägga detta bakom mig och gripa kammeran igen - ut för att upptäcka nya blommor och glädjas över våren. Mina blommor kommer inte att följa regelboken eller dagens bildmode fullt ut, men det är mitt sätt att se på dem.

Postat 2010-05-03 20:49 | Läst 2293 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera