"Hjärtats tankar & funderingar"

Vem är fotografen?


Ett par gånger när jag tagit självporträtt har jag bett en vän "trycka på avtryckaren", efter det att jag gjort alla inställningar i kameran, ställt in fokus på min vän och kollat ljus mm. Sedan har vi bytt plats och min vän har då tagit själva fotot (istället för att jag använt mig av en fjärrutlösare). 

Vem anser Ni då är fotografen? Den som gjort alla kamerainställningar mm. eller den som tog själva bilden? Kanske är det ett samarbete? Berätta gärna!

Hur mycket anser Ni att man behöver skriva om detta i texten under fotot när man skall publicera det? Måste man skriva det överhuvudtaget, kanske bara ibland eller måste man skriva det jämt? Vad anser Du? Berätta gärna!

       Fotograf                Assistent

 

 

Så här tycker jag:

När det gäller vem som är fotografen är jag kluven, egentligen är det ju den personen som tar själva bilden, men personen som gjort alla inställningar har ju gjort det mesta jobbet... Jag får nog säga att det är ett samarbete! :o)

Jag skriver dock mitt namn som Fotograf och min väns namn som Assistent.

Jag tycker absolut att man alltid skall skriva under bilden att man fått hjälp eller haft en assistent och komma överens med personen vad och hur mycket man skall skriva. Ingen får känna sig åsidosatt eller orättvist behandlad. Vill däremot personen inte att man skriver ut dennes namn, får man naturligtvis respektera detta och bara kalla personen för "assisten" eller något liknande ;o)

Kram Milla

 


Inlagt 2010-07-19 13:17 | Läst 3624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag har fotograferat en kamrat som sedan använder bilden i sin portfolio utan att ange vem som är fotograf. Skall jag reagera, eller bara rycka på axlarna?
Skall man gå efter SFF, så skall egentligen denna bilden ha en byline som talar om vem fotografen är. Men jag tror att vi lite till mans är för slappa med detta. Vi måste vara mera på alerten med detta, samt "bildknyckandet" som brer ut sig. Snart får vi vattenstämpla alla bilder, utom dom som är betalda!
Vad tror ni om detta?
Svar från Trullan 2010-07-19 13:59
Jag tror att det är väldigt individuellt.
Vill en person att ens namn skall stå med, då tycker jag att han eller hon skall få med det också. Det är ju bra att komma överens om sådant INNAN man fotograferar ;o) Att andra snor bilder, är jättetråkigt tycker jag, men något som man aldrig kommer att kunna undgå, tyvärr. Det vore tråkigt om alla fotografer måste vattenstämpla sina bilder... Men kanske blir det så i framtiden? :o(
Mvh Milla
Det är -VÄLLDIGT-bra tankar du har -MILLA-.Tänk alla -RICKTIGT-stora etablerade proffs som har asistenter .Hur ofta hör man om dessa ducktiga ljussettare .Det vore väll på sin plats att dom blev -FRAMHÅLLNA-någon gång .-PS-En frågabara -det är inte för att jag är nyfiken -bara omtanke-. Har du fått ordning på dina andra problem .Hälsningar från Krillan 54 .
Svar från Trullan 2010-07-19 13:57
Tack Krillan :o)
Jag väntar fortfarande på svar
(skall komma denna vecka) så
håll tummarna för mig...
Mvh Milla
jag skulle aldrig kunna skriva att det är bara jag som är fotografen om någon har varit delaktig.samma sak gäller om jag tagit en bild som någon annan använder då ska mitt namn stå med helt klart.
Svar från Trullan 2010-07-19 13:55
Hej Daniel!
Då tycker vi exakt lika :o)
Mvh MIlla
Väldigt intressant inlägg, jag tycker det är den som har gjort alla inställningar som är den "riktige" fotografen! Sedan kan man diskutera om bilden/bilderna skulle blivit bättre eller sämre utan assistans, det måste helt klart vara lättare att fota om man har någon slags hjälp. Jag tycker att det är ett sammarbete mellan alla inblandade, även omgivningen runt själva motivet. Jag delar helt din uppfattning om detta Milla, man kan jämföra detta med ett målat porträtt där faktiskt modellen också bidrar till att skapandet kan ske.

Tycker definitivt att det är ett samspel och att man skall nämna de som är med och hjälpt till med att skapa någonting, om det önskas från de medverkande personerna.

Kram
Svar från Trullan 2010-07-19 14:04
Låter väldigt klokt Anders ;o)
Kram Milla
Om din kompis leker med din kamera när du inte vet det eller ser på, du tar upp din kamera sedan och tar en bild som blir bra och lyckas sälja den. Din kompis kommer till dig och säger: Jag vill ha pengarna för bilden, det är jag som är fotografen, jag har ställt in allt på din kameran, du tryckte bara av. Du är bara min assistent................
Svar från Trullan 2010-07-19 21:15
Ingen risk, ingen får röra min kamera när jag inte är med ;o)
Fast jag antar att Du bara var hypotetisk?
Mvh Milla
Låter klokt med assistent och fotograf *Ler*
Har hört talas om de som lägger ut kort på sej själva på andra sajter som de inte tagit själva och sen raggar med de korten, och fotografen bakom har ingen aning om detta *muttrar av ilska*
men sådana typer är nog få, tack o lov. Men vet att många reagerat och det kan man gött förstå, man vill ropa stöld, men vad kan man göra?
/Nilla
Svar från Trullan 2010-07-19 21:17
Hm, så får man inte göra! :o(
Jag skulle bli vansinnig om någon gjorde så utan min tillåtelse!
Tack för Ditt inlägg Nilla :o)
Mvh Milla
Jag måste nog hålla med Stanislav lite i den mening han uttrycker. Det är din kompis som är fotografen.
Det tycker jag oavsett vem som äger utrustningen, gjort inställningar eller satt ljuset.
Sedan finns det ju mer eller mindre diviga fotografer - alltså som bara kommer och trycker på knappen och inte gör något mer själva, men har ett namn som säljer...

Men tankarna kring assistenter att nämnas i byline tycker jag är mycket vettig och ett välkommet inlägg i debatten!
Svar från Trullan 2010-07-19 21:20
Finns det sådana fotografer???
Inte klokt, tycker jag!
Min vän äger ingen systemkamera och
kan "ingenting" om foto, så det skulle
kännas väldigt konstig att skriva att det är
han som är fotografen... ;o) Men jag förstår
vad Du menar (var ju själv inne på den banan).
Mvh Milla
Den person som trycker på utlösaren och tar exponeringen är egentligen upphovsperson och i den bemärkelsen fotograf för bilden som det rör sig om. Spelar ingen roll vems kameran är eller vem som ställt in kameran.

Paralleller kan dras med t ex bilförare - du kan köra någon annans bil och orsaka olycka eller förseelser. Eller ännu värre, du kan ta en pistol som är registrerad på någon annan och utföra hemska brott.

Dock med det sagt, så håller jag med om att de som bidrog till bildens framställning, bör lyftas fram mer ihop med slutresultatet.

Mvh, Rei
Svar från Trullan 2010-07-19 21:22
Låter som jag får använda fjärrutlösaren i fortsättningen, så
det inte blir några missförstånd... ;o) Tack för Ditt inlägg Rei!
Mvh Milla
Det är säkert rätt ovanligt att någon hävdar att det är deras bild för att de hjälpt någon att ta en bild. Men ska man hårddra det, så är det ju så. Spelar ju ingen roll om personen inte kan något om fotografering eller fotografi. Tar personen en bild, så benämns den personen som "fotograf".
Svar från Trullan 2010-07-20 07:54
Japp, så är det ju ;o)
/Milla