"Hjärtats tankar & funderingar"

Nu händer det saker...

Jag kan inte tro att det är sant, att jag sitter här och funderar på att skaffa eget företag (enskild firma). Med tanke på hur jag mått de senaste åren är detta ett mirakel!

Jag håller bland annat på att skriva en affärsplan och skall sedan söka starta-eget-bidrag hos Arbetsförmedlingen. Tyvärr blir även detta bidrag endast 179kr/dag (men bättre än ingenting). Jag håller även på att göra en hemsida, något som jag velat göra i många, många år.

Har Ni några bra tips på vad man bör tänka på när man skall starta eget? Berätta gärna!

Ett litet smakprov från min kommande hemsida "Photos By Camilla Thieme".

Foto. Camilla Thieme

Inlagt 2013-02-16 11:21 | Läst 1965 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Skattemyndigheten brukar ha en gratiskurs.
Svar från Trullan 2013-02-23 23:02
Ok, men jag skall nog inte gå någon kurs.
Tack för tipset i alla fall Magnus.
Mvh Milla
froderberg 2013-02-23 23:54
Det brukar inte kosta något att gå deras kurs. Kunskap kan man inte få för mycket av.

Sen förstår jag inte varför du bara ska begränsa dig till att tjäna 18.800 kr/år. Det är inte så svårt att få lite snurr på en fotoverksamhet. Jag tycker det är så kul att plåta att jag inte kan låta bli att ta uppdrag. Det blir runt 150 tusen ex moms per år. Tar normalt marknadspris runt en tusing i timmen.
Jag kan ge dig ett tips som jag allt för ofta ser att många glömmer bort. Och det är att marknadsföra sig.

Att sköta all pappersexercis är såklart väldigt viktigt, men du behöver såklart kunder. Så tänk ut en strategi för din marknadsföring och gör en budget.

Ett tips är att facebookannonser är väldigt effektivt och prisvärt. Liksom de där gratistidningarna som brukar finnas på varje ort.
Svar från Trullan 2013-02-23 23:04
Fast, jag skall bara fotografera någon gång ibland ;o)
Tack för tipsen i alla fall Joakim.
Mvh Milla
När jag startade mitt företag ( som nu är nedlagt) så gick jag en utmärkt kurs hos Skatteverket och jag rekommenderar dig att göra samma sak. Den var riktigt bra....
Det är mycket att hålla reda på med momsredovisning, bokföring och så, och när man hade gått kursen så tyckte man inte att det var så svårt längre, så den är värdefull!
Kram!
Svar från Trullan 2013-02-23 23:08
Hm, tror inte jag skall starta någon firma...
Jag tänkte inte syssla med moms och bokföring.
Behöver man det om man bara fotograferar ibland och
inte tjänar mer än att man slipper skatta för pengarna?
Kram Milla
Lycka till Camilla..
MVH Anita
Svar från Trullan 2013-02-23 23:01
Tack Anita.
Mvh Milla
Håller med, gå kursen hos skattemyndigheten tar bara några timmar men jag har haft nytta av den o slagit upp saker jag funderat på. Var inte heller rädd att ringa till skattemyndigheten. Skriv att du beräknar tjäna en väldigt liten slant första året, annars måste du betala skatt i förväg o det är inget kul när du inte har någon inkomst! Jag momsar var tredje månad (valfritt) men det är för att det inte är så kul att kanske ta fram 10000:- i slutet av året... Då gäller det att ha satt undan de pengarna.

Sen skaffa dig ett BRA bokföringsprogram det underlättar något otroligt! Jag har Visma enskild firma som jag trivs väldigt bra med. BL finns också, de hade dock inte någon funktion där man kan göra sina egna kvitton/fakturor o det ville jag ha. Minns inte exakt hur det funkade men jag tog Visma o det har funkat de här snart tre åren.
Lycka till! Kram Lena
Svar från Trullan 2013-02-23 23:11
Tack Lena, men jag skall inte ha så avancerat som Du beskriver.
Kram Milla