Gatufotograf

Jaga präster med kameran

Utan att se åt höger eller vänster. Med pokerface. Så rör prästerna snabbt på gatorna i Rom. Svåra som gatufotobjekt givetvis då de inte bjuder på sig själva. Har gjort många försök och misslyckats. Det är inte svårt att få en anonym bild på en präst i folkvimlet. Men sånt kallas inte gatufoto och för det krävs mer.

Mötte den här prästen invid Peterskyrkan och slängde upp kameran. Han försökte snabbt skyla sig med en bok och gav mig samtidigt en förebrående blick.

Upptäckte tre präster som bar på en massa kyrkliga prylar. Sprang ifatt dem och fattade posto framför den kyrka de var på väg till. Fick en bild "in the face" på den första prästen. Han ser lätt förebrående ut.

Här irriterar jag ytterligare ett par präster med kameran. Dom kom ut från ett kafé. Den ena prästen upptäckte mig och hojtade högt.

Nunnorna är lättare att fotografera. För det mesta vinkar de glatt när de blir fotade. Men såna bilder är man givetvis inte ute efter. Gillar bättre den här bilden. Det visar en dam med karaktär.

Till sist. Ett tåg med paraplyförsedda nunnor på rad invid Peterskyrkan. Allt som allt var det nog ett femtiotal nunnor som kom gående.

Varför ska man fota sådana människor som uppenbarligen inte vill bli fotograferade. Därför att de är intressanta karaktärer helt enkelt.

Inlagt 2015-04-21 06:45 | Läst 3559 ggr. | Permalink
Bra inlägg! Du har beskrivit essensen helt enkelt. Jag förstår precis hur du tänker men det är inte lika lätt att genomföra som man kan tro och det är väldigt få som är lika bra som du på att fånga just det det där ögonblicket precis vid upptäckten.
Svar från Nisse Larsson 2015-04-21 10:06
Tackar Tommy. Präster är ju väldigt oåtkomliga och kanske man måste locka fram någon form av reaktion så här för att nå dem.
Jag har noterat att vissa gatufotografer tycks se det som en sport att tränga in i människors bekvämlighetszon och fotografera de som kanske inte alls vill bli avbildade. Jag upplever Bruce Gilden är en sån fotograf. Framfusigt otrevlig.

Någon på fotosidan konstaterade förtjust att i Berlin gav offren honom fingret när han plåtade. Fotograf som hävdar sin lagliga rätt att fotografera på offentliga plaser för sitt nöjes skull.

Så jag funderar på den oskrivna gatufotoreglerna att offren skall vara okända, man får inte tala till dem osv och tänker att en bra gatubild är en bra gatubild oavsett hur den kommit till.

Men jag har aldrig upplevt dej som en fotograf som vill störa eller irritera för sakens skull snarare som du säger själv. Att fånga en intressant karaktär. Mycket bra bilder från dej. Alltid.
Svar från Nisse Larsson 2015-04-21 10:25
Bruce Gilden är en intressant gatufotograf. God konstnär och har bilder jag inte skulle vilja undvara. Provokationen har inget egenvärde och så är det nog inte heller för Gilden. Gatufotografering innebär som regel att omärkligt komma in i den privata sfären och fånga en människas karaktär. Tack för uppskattningen.