Gatufotograf

Kvinnor på Drottninggatan

Drottninggatan i centrala Stockholm är en myllrande gågata. Särskilt när affärerna kommit igång. Andelen kvinnor är påfallande. Nästan alla affärer längs den här gatan säljer kvinnokläder. Som man fäller jag ned blicken och betraktar Drottninggatan som en transportsträcka.

Förhållandet kan illustreras med några bilder. Tagna på nära håll med 10 mm på en Canon 7 D. Tycker det är intressant med motiv på armlängds avstånd. Fäster upp remmen så att kameran är några centimeter under hakan och trycker när jag ser en bild. Man har rätt bra koll utan att behöva lyfta kameran. 

Tekniken kräver en del träning och finslipning inför en tur till London om ett par veckor. En promenad längs Oxford street i värsta rusningen eller ute i Camden Lock ett veckoslut hoppas jag ge resultat.

 

 

Här ser man några betänksamma miner. Att handla rätt plagg kräver en del funderande. 

 

 

De här två pratade ivrigt och glatt med varandra. Hon till vänster verkar i sista stund ändrat utseende till betänksamhet - kanske på grund av fotografen.

 

 

Ibland undrar jag över de här plakatbärarna. Vad tjänar dom och hur orkar dom stå där året om i ur och skur. Jag vet inte hur många år det här plakatet om hårförlängning funnits här på Drottninggatan. Men det är ju ingen tvekan att budskapet riktar sig till kvinnor. Och att affärerna är goda.

Här stod jag stilla för att ta en bild när några långhåriga skulle passera. När jag tog de övriga bilderna gick jag i sakta mak framåt.

 

 

Vet inte om jag har nån favoritgata i Stockholm. Skyltfönster är inte min grej och klädesplagg handlar jag först när något gammalt håller på och falla sönder. Sista klädköpet var för övrigt ett loppisfynd.

 

 

Inlagt 2011-09-04 05:22 | Läst 4334 ggr. | Permalink
Min spontana reaktion är ju hur jä%&la lack jag skulle bli om jag var med på nått foto här...
Svar från Nisse Larsson 2011-09-04 05:56
En påse över huvudet rekommenderas när du är ute och går på stan. Du vet ju aldrig när du blir fotograferad. Med hälsningar - Nilserik
Det har "snackats" en del om gatufoto här på FS, vad som är och inte är minst sagt, detta är väl bra exempel på den genren enligt mig. Bra jobbat!

Hälsn. Leif M
Svar från Nisse Larsson 2011-09-04 08:27
Tackar Leif för uppmuntrande ord. Nån har sagt "if your photos are not good enough, you are not close enough". Har sökt följa regeln att vara så nära som möjligt i alla fall. Då är man kanske på god väg. - Nilserik
Du skapar en bild i mitt huvud, jag ser hur myllret av kvinnor utefter Drottninggatan delar sig då du plöjer fram med kameran under hakan iklädd ditt nya loppisfynd ;-) Det ska bli spännande att få se dina bilder från London när du varit där. Närvaron i bilderna kan man inte klaga på, tror den sista bilden blir favorit den här gången.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-09-04 09:32
Tackar Janne för dina tankar. Jovisst var jag iförd min gröna uniformsjacka m/68. Håller med om att den sista bilden blev bäst. Lärdomen är kanske att man ska placera sig så att man gör motivet färdig i huvudet och inväntar rätt person. Vinglar man för mycket med en vidvinkel så blir det lätt galet. Uppskattar att du gillar närvaron - något som jag strävar mot. - Nilserik
Skön liten minihistoria, utan fotografiska krav eller höjdpunkter. . Fint Nils -Erik
Lite skola över att lära se, och upptäcka
/ Bengt
Svar från Nisse Larsson 2011-09-04 11:12
Spännande att sätta på vidvinkeln en kvart och se vad man möter längs en gata. Då är det storyn som gäller. Roligt du gillar berättelsen. Andra gator och torg ger säkert andra berättelser vid olika tidpunkter på dagen. - Nilserik
Märker folk av dig när du fotar eller fotar du när kameran hänger på magen?
Svar från Nisse Larsson 2011-09-04 11:28
Jag har inte lyft kameran utan tagit bilderna när den hängt på bröstet. Det hinns liksom inte med när man måste fota på en meters avstånd. Ingen märker något heller. Ibland har jag använt normalzoom på samma kamera (Canon 7 D) och lyft den för att fota mötande. Få människor reagerar på det heller i rusningstid i storstad. Varför - ett slags dokumentärt fotande som intresserar mig. - Nilserik
Härligt set med bilder och en helt klart kreativ idé!! Gillar dina bilder som är fulla av kvinnlighet och vardagssituationer..... Idén är super och bilderna är mer än bra!! F.n det här va kul, originellt!! /Hälsningar, Peter

EDIT: PS varje bild har ju sin egen story och attityd Gatufoto så det ryker. DS.
Svar från Nisse Larsson 2011-09-06 04:56
Tar verkligen till mig av ditt beröm. Det finns nog andra platser att beskriva på samma sätt. - Nilserik