Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Fri fri spegelfri..

Om man blir så 'fri' vet jag inte än.. men jag tycker det låter betydligt bättre än 'lös lös spegellös'.. Varför kallar man spegelfria kameror för spegellösa? Har dom en spegel som sitter löst, eller.. bättre då med en kamera som är spegelfri.. det vill säga fri från en spegel, det är väl det som den är, 'befriad' från en spegel.. eller?

Nåväl, idag fick jag min 'spegelfria' kamera Nikon Z 50 med ett zoom DX 16-50 mm. f/3,5-6,3 med VR och en FTZ adapter som gör att mina Nikon F-objektiv till fullformatskamerorna också passar fullt ut.. men med de objektiven så blir det x 1,5 för just de objektivens brännvidd, eftersom det här är en APS-C kamera med 20,9 Mpix. Dessutom har den här lilla kameran en blixt, till skillnad mot de större Z modellerna..

Första intrycket är oj vad liten, och oj vad lätt.. är det verkligen en riktig systemkamera.. Jag är ju van vid FF kamerorna D800E och D750.. Men knapparna och greppet känns som Nikon, och då menar jag i dess absolut positiva bemärkelse! Sökaren och skärmen känns bra hittills, men eftersom jag fick kameran vid 12:00 och vädret varit skrutt och mörkt när batteriet var laddat (ett par timmar) så har jag inga vettiga exempelbilder, men ögon och ansiktsfokus tycks fungera fint, bara testat mot personer på TV:n..

Den här kameran tror jag blir ypperlig att gå med 'på stan', den är väldigt tyst som den är, men kan likaväl bli helt ljudlös.. trådlös fjärrutlösare finns också som tillbehör till den.. Nu får vädret framöver bestämma när det blir lite provbilder.. tills dess har jag bara några bilder här, där jag jämför storleken med min gamla Nikon 1 AW1 som är en numera helt nedlagd modell som är helt vattentät (det var därför den inhandlades någon gång innan 2013), den kameran använder jag fortfarande när jag promenerar i regn, senast för ett par dagar sedan.. Vikten känns rent subjektivt rätt så lika mellan de båda modellerna, båda är väldigt lätta! Jag brukar inte känna av den vikten alls när jag promenerar med min Nikon 1 AW1, så det blir väl likadant med Z 50.. Storleksmässigt så verkar Z 50 vara lite mindre på de flesta ledder jämfört med Nikon 1 AW1. I bilderna här så är det ett orange silikongummiskydd monterat på min 1 AW1 som ett extra stötskydd på den redan stötskyddade kameran, men det skyddet var också som en 'färgklick' så att den inte av misstag skulle glömmas i terrängen/skärgården någonstans..

Dagens trevliga pryl..

Nikon Z 50 och Nikon 1 AW1. Om inte sökaren med sin blixt stuckit upp så hade Z 50 varit lite lägre än 1 AW1.. själva huset ser lite lägre ut här.. Nikon 1 AW1 har ingen sökare..

Med 'infällt' objektiv..

Med objektivet på brännvidden 50 mm. (motsvarande 75 mm. på FF)..

Objektivet infällt..

De båda kamerornas olika sensorer..

Tack för mig!

Postat 2019-11-12 19:12 | Läst 1807 ggr. | Permalink | Kommentarer (22) | Kommentera

Målade bilder..

Och mycket annat i konstväg bjuds det på om man väljer att besöka Nationalmuseet här i Stockholm under några timmar, gratis är det också.. 'Riktiga' skatter visas också upp.. Fota får man om man inte använder blixt eller stativ.. Själv så fotade jag med mitt 50 mm. f/1,4 och det skedde den 6/12 förra året.. ska nog gå dit igen snart, nu när det blivit så mörkt på eftermiddagarna..

Så här följer en hel del bilder från mitt besök där för snart ett år sen.. En vy utanför museet..

Rembrandt..

En mycket speciell och gammal målning.. motivet är målat 'utdraget och förvrängt' på den plana ytan, men blir helt rätt projicerad på den blanka och runda staven..

Filigran..

Karl den XII:s likfärd..

En del väggar är gjorda av flätade mässingsband..

Tack för mig!

Postat 2019-11-11 22:49 | Läst 992 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En promenad sista oktober..

Testade åter att gå den nya bron över Djurgårdsbrunnsviken här i Stockholm, en bro som förenklar en runda på Djurgården en hel del! Jag gick samma väg som förra gången.. upp till Rosendals Trädgård för en fika och sedan via Djurgådsstaden/Gröna Lund och sedan Djurgårdsfärjan över mot Slussen och en promenad via Hornsgatan hem! Och redan vid Slussen var det i stort sett mörkt.. lite trist men så är det numera! Fotat med 28-300 mm.

Den relativt nya bron..

En liten Bokskog på Djurgårdssidan..

Rosendals Trädgård..

Fika..

Djurgårdsvarvet..

Nära Gröna Lund..

Snart dags att hala rikets flagga.. på Kastellet..

Så länge som den Svenska flaggan hänger här varje dag, så är Sverige inte ockuperad av främmande makt.. På Norges nationaldag 17:e maj 1996 så hängde det en Norsk flagga här..

Strandvägen..

Slussenbygget i sent motljus.. sett från Djurgårdsfärjan..

Katarinahissen..

En promenadsträcka jag gärna går framöver, nu när det blivit mörkertider.. en promenad med ev. sol i ansiktet, som behövs så väl nu!     Tack för mig!

Postat 2019-11-09 18:20 | Läst 632 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Oktober på stan..

Stan är Stockholm som det nästan alltid är för mig.. synbart så minskade mängden människor, fast så är det ju alltid när turistbesöken likaså minskar! Men motiv finns det ju alltid, gäller bara att hinna fota dom.. och som vanligt så är det människor som sticker ut lite extra som jag försöker fota, gärna baserat på blickar, mimik, och andra uttryck.. Och det är mina fasta objektiv jag använder, 20, 50, eller 85 mm.

Gamla Stan..

                             

Kanske ett nytt fordon i stadsbilden.. en 'halfbike' där man kanske står och cyklar, men jag såg den aldrig 'igång'.. Kan förresten ses HÄR!

                         

Tack för mig!

Postat 2019-11-07 21:25 | Läst 978 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Dessa svarta hål..

Bortom händelsehorisonten kanske.. vad ska man göra med dom.. bara strunta i dom.. om det går.. man vill ju inte komma för nära.. kanske de är ett slags maskhål, till andra dimensioner.. frågorna blir många.. svaren är få!

Här! är den första bilden på ett svart hål.. tycker nog att mina bilder här blev bättre..

Själv undrar jag varför denna vattenvirvel ständigt finns här.. eller i alla fall ganska ofta, men den här gången var den dessutom extra vacker i det sena eftermiddagsljuset! Fotat med 28-300 mm.

Man ser tydligt hur ljuset sugs in mot det svarta hålet här.. inte ens fotonerna kommer undan.. inget kommer undan..

Här finns det svarta hålet.. precis mellan Riddarholmen och Gamla Stan i Stockholm, sett igår.. kom inte för nära!

Försökte också att fota det svarta hålet med blixt, men ljuset bara försvann in i hålet..     Tack för mig!

Postat 2019-11-05 18:44 | Läst 1058 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa