Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Tog fram 'Järnhästen' i veckan..

Då menar jag min cykel.. det blev premiär med den i veckan som var, en av de varma dagarna när vi säkert hade +14° i alla fall, och premiärcyklingen blev till Isbladskärret på Djurgården. Hittade mina första Blåsippor och Vitsippor för året, det känns alltid bra att kunna pricka av på 'vårlistan'.. Det var inte så mycket aktivitet vid Isbladskärret, tror hägrarna ligger på ägg i träden där, så det händer inte så jättemycket..

Järnhästen.. säkert 25 år gammal..

Förbi kolonilotterna i Tantolunden..

Ett nära Thaiställe fick bli dagens lunchhak..

Coronakyckling med god curry..

Lika tomt på cykelbanorna som på övriga gator i Stockholm.. här Skeppsbron..

Blasieholmen..

Nybroplan..

Strandvägen..

Hundudden..

Isbladskärret..

Skeppsbron igen, nedanför slottet.. Här står det normalt fullt med turistbussar.. det är nu längesedan jag såg någon turistbuss här..

Bergsundsstrand på Södermalm..

Fikande människor..

Tack för mig!

Postat 2020-04-11 22:35 | Läst 857 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mycket är sig likt trots allt..

År 2020 är ett konstigt år, blommande körsbärsträd redan i januari.. frånvaron av snö, den fick Norrland istället.. Coronavirus, och värsta pandemin i mannaminne flögs hit från Asien via Italien och andra länder, snabbare än någon hann att förstå.. med 'massdöd' som följd.. och 'massarbetslöshet' i många länder och förödda ekonomier.. Undrar om det händer något mer 'ovanligt' under resten av året.. eller om det blir lugnt? Den som överlever får se!

Men mycket är sig likt trots allt, och då är det naturen som så ofta levererar.. Som 'mina' (?) årligt återkommande Ringduvor som alltid vill häcka på min balkong i någon av blomkrukorna! Hmm.. Dom har försökt varje vår i säkert 15 år nu.. men det går inte att ha duvor häckande på en balkong! Dom skitar ner alldeles för mycket tyvärr! Har provat alla möjliga metoder genom åren för att få bort dom, men det enda som tycks fungera hyfsat bra är att sticka ner smala 'grillpinnar' av trä med spetsen uppåt i krukorna, och så tätt mellan pinnarna att det blir obehagligt även för en duva! Så får man ha det nån månad framåt nu..

Så idag såg jag att dom återigen har kommit, det är väl ett vårtecken det också.. och dom hade redan hunnit lägga några kvistar i kors i en av de vägghängda blomkrukorna med gammalt Ljung i.. Så det blev åter till att ta fram grillpinnarna och sticka ner dom i krukan med spetsen uppåt.. I Första försöket hade jag för glest mellan pinnarna och duvorna tycks inte ha förstått 'vinken' med dessa pinnar! Så det blev till att dubblera mängden pinnar.. då först så tror jag att dom nu har förstått..? Såg att en av duvorna kom och tittade, men flög iväg igen.. Jag har tröttnat på nedtrampade Pelargoner och Penséer och annat..

Här en test med de första grillpinnarna.. fotat inifrån genom fönstret, och rätt så knepiga ljusförhållanden..

Men här tränger den sig förbi pinnarna.. hmm.. Och Falken uppe till höger bryr den sig inte om.. den har inte fungerat på 15 år..

Båda två lyckades nästan tränga sig förbi pinnarna..

Sen skrämde jag iväg dom och dubblerade mängden pinnar.. sen dess har det varit 'duvfritt'..

Tack för mig!

Postat 2020-04-09 21:42 | Läst 1013 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Malmar i min närhet..

Och då är det inte 'metaller' som menas utan detta, citerat från Wikipedia:

"Skogbevuxna åsar efter inlandsisen karaktäriserade de ursprungligen obebodda sandhöjderna norr och söder om den egentliga Stadsholmen (nuvarande Gamla stan) i Stockholm. De kallades ”norra” och ”södra” malmen och malm fick därigenom bibetydelsen förstad eller yttre stadsdel. I betydelsen yttre stadsdel ingår ordet i de yngre benämningarna Östermalm och Västermalm. I äldre tider var det vanligt att på ”malmarna” norr och söder om Stockholm ha lanthus, badstugor och trädgårdstäppor. De herrgårdar som växte fram under 1600- och 1700-talen på Stockholms malmar kom att kallas malmgårdar. Under 1800-talet då inflyttningen till Stockholm var kraftig bebyggdes malmarna och stenstaden tog form".

Bara ett eller två 'stenkast' från där jag bor så finns ett par exempel på dessa 'malmgårdar'.. När man oftast hör ordet 'malm' nämnas är ju när stadsdelarna Södermalm, Östermalm, Norrmalm nämns, däremot hör man nästan aldrig 'Västermalm', den enda gången är nog när man hör 'Västermalmsgallerian' nämnas, som finns nära Fridhemsplan på Kungsholmen.

Nu i dessa Coronatider så promenerade jag lite på bakgatorna här i mitt närområde på norra sidan om Hornsgatan och tog då några bilder på dessa två 'malmgårdar' bl.a. som är vackra gamla byggnader!

Den malmgård som ligger närmast mig är Wirwachs malmgård . Är numera ett hotell tydligen..

Fortsatte sedan promenaden via Yttersta Tvärgränd .

Skinnarviksparken med utsikt över Riddarfjärden mot Kungsholmen.

Borgerskapets vård och omsorgsboende 

Kristinehovs Malmgård används tydligen så här idag.

Promenerade sedan över Långholmsgatan till Bergsundsområdet, här Folkskolegatan.

Som går ner igen till Långholmsgatan..

Och ute sitter dessa hipsters med tveksamt 'Coronaavstånd'..

Tack för mig!

Postat 2020-04-07 22:00 | Läst 1687 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Kråkorna igen..

Lite 'underhållning' åter.. fotade i mitt närområde Tantolunden i mars. Det hade regnat under natten och vattenpölarna uppe på 'Tantoberget' var välfyllda och det gillar ofta 'kråkfåglarna' här..

               

Även Skatorna brukar samtidigt bli inspirerade..

   

Tack för mig!

Postat 2020-04-06 18:56 | Läst 742 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Solnedgångarna finns ju ändå där.. whatever!

Många kanske har stängt in sig i dessa tider, jag har inte det men visst håller man sig undan lite vid möten, minst möten upplever jag inne på stadens centrala gator.. då menar jag Stockholm, mest möten upplever jag i parker och utefter strandpromenaderna, och hemma går det ju ingen nöd.. även kvällarna är ofta fina, som här från balkongen..

Tack för mig!

Postat 2020-04-05 13:33 | Läst 929 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera