Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland IX - Seby läge

Seby

Efter att ha intagit lunch i Södra Lunden vid Ottenby ställde vi färden åter mot norr. Vi stannade till vid Seby läge, som ligger på Ölands västsida. Vi hade varit där ett tidigare år och tyckte att det var en trevlig plats och tänkte att det kunde nog vara trevligt att göra ett återbesök.

Vi märkte nästan omgående att det var fler än vi som hade målet inställt på Seby. Den lilla parkeringen var inte full, men det var inte långt ifrån. Det visade sig att Seby var en fin plats för rastande vadare. Något jag inte alls kände till. Där av kom det sig att det var många skådare, men även en och annan fotograf på plats.

Vid sådana här platser ser man ibland par. Där man oftast ser en manlig part som intensivt utövar sitt skådande medan frun/flickvännen står bredvid och antingen tittar beundrande eller lite mer så där lite lagom uttråkat funderande på när de ska åka till den där lilla mysiga restaurangen de såg tidigare.

"Så många svanar det är Arne."

"Knölsvan."

"De är fina tycker jag"

"Hm."

"Kan jag få titta på dem kikaren?"

"Va!? Nej, det går inte. Inte just nu iallafall. Det är kustsnäppor där ute och..."

Jag märker att jag dras med i de andra fotografernas strävan att försöka fånga de flygande vadarna som drar tätt över vattenytan precis vid strandlinjen. Jag har inte telet med till Öland utan "bara" mitt 70 - 200, men avståndet är för långt för att det ska kunna bli några intressanta bilder. Jag lägger ganska snabbt ner tanken på att kunna ta några intressanta bilder på vadarna, men det är ingen idé att gråta över spilld mjölk utan istället vänder jag objektivet ner mot det närmaste jag har framför framför mina fötter. Hittar mina motiv där.

#2

Seby läge

#3

Seby

#4

Seby

#5

Seby

#6

Seby

De riktiga rävarna vet dock hur man skådar behagligt. Det enda jag undrar över är varför han har kameran så långt bort? Vad är det löna med det?

TheInvisibleJackal

Inlagt 2020-11-04 11:27 | Läst 1191 ggr. | Permalink
Det kan ju vara en plats man kan lägga på minnet, om jag har fattat det rätt så kan det vara långa avstånd vid Ottenby så de som vill fotografera väljer nog andra ställen, här ser det ju ut som man kan vara ganska nära
Svar från TheInvisibleJackal 2020-11-05 14:20
Absolut! Det är som du säger avstånden är lite för långa avstånd i Ottenby. Lundarna brukar var bättre ur fotografisk synvinkel. I Seby kommer man betydligt närmare. Det finns stora kalkstenshällar som man antingen kan välja lägga sig ner på eller sitta i en stol och välja ett utsnitt att bevaka så kommer säkerligen vadarna till platsen så småningom. Väljer man att lägga sig ner är ett bra liggerunderlag trevligt. Bara man håller sig utanför deras comfort zone. Jag skulle tro att en 400:a med eller utan 1.4 extender funkar alldeles utmärkt här, beroende på vilka bilder man vill ha.

Hälsningar Jörgen
Det är en tubkikare på stativet, med kamera hängande som tyngd (ifall något behöver dokumenterat). Ja, på denna strand har också jag "vadarskådat".
Du hittade ju fina motiv.
- hawk
Svar från TheInvisibleJackal 2020-11-05 14:28
Tack så mycket Håkan!
Jodå, jag vet att det sitter en tub på stativet. Möjligen en Kowa, kanske en Swarovski ser det ut som. Det jag ställer mig frågade till är varför han har kameran så långt bort. Blir det ett fotoläge är chansen stor att han missar läget, men det är förmodligen så att fotograferande är underordnat skådandet. Hade det inte varit det hade han med all säkert struntat i att ta med tuben. Jag har själv inte haft med mig min tub på tre år. Den är oftast bara i vägen.

Hälsningar Jörgen
Ni hittade mkt fint på Öland! I den här serien gillar särskilt bilden på blåstången och den avslutande bilden. Också intressant text, du har säkert rätt, det är inte alltid intresset delas liak,vare sig det gäller fågelskådning eller fotografering :-) Hälsningar/ Björn
Svar från TheInvisibleJackal 2020-11-05 14:33
Tack så mycket Björn!
Som före detta skådare har jag både sett och hört en del genom åren som fått en att undra över del förhållanden, men även det här med att män egentligen aldrig växer upp och utan fortsätter att leka med olika prylar hela livet. Det ligger nog en del sanning ibland i påståendet har jag märkt. Jag är som tur var lyckligt lottad som har en fru som delar intresset att vara ute i naturen och fotografera även om vi går igång på lite olika saker.

Hälsningar
Fin serie och kul läsning. Paret var roligt haha.
Och sista var ju härlig :)
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2020-11-05 14:13
Tack så mycket Johnny!
Som före detta skådare har jag både hört och sett en del av de mest skilda slag genom åren-

HälsningarJörgen
Gillar skarpt första bilden..fick först en känsla av hällristningar..
Skulle dock vilja påstå att Seby ligger på östra sidan.
Mvh/Gunte..