** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Äntligen!

Norrsken

Vårvintern har varit en fin tid för norrskensfotografering även för oss som bebor landets sydliga breddgrader. Om jag inte missminner mig var det ypperliga förhållanden i slutet av februari och likaledes senare i slutet av mars. Vid båda dessa första tillfällen var jag p g a sjukdom förhindrad att kunna ta mig ut. Hade dessutom inte riktigt krafterna till det heller.

Den tredje gången den här våren som det visade sig vara bra förhållande var i april. Då, äntligen kunde jag ge mig ut för at försöka mig på att fotografera norrsken. Frågan vara bara var. Mot norr, men var vad det mörkast och var fanns det en intressant förgrund?

Jag borde kanske ha haft koll på lämpliga förgrunder, men det stod helt still. Till sist körde jag till en plats som kallas Särdals kvarn, en bit norr om Halmstad. Väl framme syntes inget norrsken. Hade jag missat det eller hade det inte nått så långt söderut som de hade sagt att det skulle göra. Jag var en smula villrådig. Jag har sett norrsken i Luleå och då var det inget snack om saken. Det gick inte att ta miste på. 

På vinst eller förlust ställde jag upp stativet med vidvinkelzoomen inställd på 16mm och med största bländare d v s f4. Ett ljusstarkare objektiv vore önskvärt, men å ena sidan hur ofta fotar jag norrsken. Inte tillnärmelsevis tillräckligt ofta för att motivera en betydligt ljusstarkare vidvinkel. Jag får nöja mig med det jag har. 

Döm om min förvåning när jag på displayen såg en bit grönfärgad himmel. En himmel jag inte kunde upptäcka några färger alls i med blotta ögat. Jag experimenterade lite med några tider och motiv. Det blev några bilder till sist och av dem föll valet till sist på de här två.

#2

Norrsken

TheInvbisibleJackal

Inlagt 2023-07-11 21:12 | Läst 456 ggr. | Permalink
Wow, otroligt fint fångat och grattis till denna upplevelse. Båda bilderna du visar är spektakulära och hur många har bilder på norrsken med en väderkvarn i förgrunden? Jag skulle inte ens gå ut med kameran om inte förutsättningarna var synnerligen goda där vi bor och eftersom jag fått uppleva norrsken på allvar långt norrut är jag rätt kräsen numera.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-16 19:55
Tack Lena.

Jag är inte alls bortskämd med norrsken precis, finns det minsta lilla chans att få bilder gäller det att ta den om man har möjlighet. Skulle gärna uppleva Norrsken på riktigt igen som jag gjort uppe i Luleå en gång.

Hälsningar Jörgen
Vackert, kommer inte ihåg när jag fotograferade norrsken i år, men jag fick några bilder i våras. Jag såg inte heller något fastän det var både gröna och röda färger på bilderna
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-16 20:07
Tack Peter.

En del säger att de ser norrsken på våra sydliga breddgrader. Jag gjorde det inte. Det är är möjligt att jag hade gjort det på en betydligt mörkare plats än den jag var på.

Hälsningar Jörgen
Skön berättelse och jättefin bild! Märkligt att kameran såg mer grönt sken än vad som syntes med blotta ögat.

Fint att få se Särdals kvarn igen. Jag var där för 15 år sen. Den gjorde ett djupt intryck på mig inte minst tillsammans med skulpturen med Don Quixote.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-16 20:13
Tack Måns.

Inte direkt märkligt tycker jag. Vad jag har förstått är kamerans sensor känsligare än ögat och hämtar in mer information som sedan kan bearbetas i efterbehandlingen. Såg en bra kurs på Moderskeppet om norrskensfotografering tidigare i år. Kan rekommenderas.

Hälsningar Jörgen
Det var intressant, det här med sensorn och ögats olika spektrum menar jag. Är själv för trött om kvällarna för detta, missar det ständigt. I vart fall - riktigt lyckade bilder, vackert!
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-16 20:26
Tack Stefan.

Det här var inte supersent. Runt halvtolvtiden om jag minns rätt. Kamerans sensor är känsligare än ögat i dessa situationer har jag förstått. Sedan kan jag tänka mig att en person som är betydligt yngre än vad jag är kunde se mer med blotta ögat.

Hälsningar Jörgen
Snyggt med kvarnen, är det stället med fik, utställare och prylhandel längs Hallands Kustväg ?
HaD/Gunte..
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-16 20:27
Tack Gunte.

Det stämmer bra det.

Hälsningar Jörgen
Fina bilder du fått på norrsken så långt söderut.
Har sett norrsken några få gånger där jag bor (nära Stockholm) men då är det så mycket ljus runt om så det lönar sig inte att försöka fotografera ens.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-16 20:30
Tack Margareta.

Ja, de gånger som chansen att få uppleva norrsken i mina trakter har ljuset från Halmstad dränkt norrskenen. Antingen får man ge sig inåt landet till en mörk plats eller också ta sig norr om stan.

Hälsningar Jörgen
Snyggt!
Roligt när ni neråt också får "se" norrsken för det händer mer ofta i perioder å den är ju nu med kulmen i 24/25
/N
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-16 20:33
Tack Nini!

Det händer att vi kan uppleva det här nere, men då måste KP-index ligga på över 7 för att det ska finnas en chans. Kul om om det skulle kunna blir mer framöver.

Hälsningar Jörgen
Jag såg din första bild och ramlade av stolen! Det är Särdals Kvarn! I Norrsken?
Tänk att kvarnen är ett stenkast från min trädgård och när Norrsken var på besök, tyckte jag att det finns inga intressanta förgrunder att få till det och alldeles för ljust... Å andra sidan det syntes inte så tydlig tyckte jag så det var ingen ide att dra ut kameran.
Hälsningar Halina och GRATTIS! :-)
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-16 20:45
Tack Halina!

Det kändes mer eller mindre som en chansning när jag satte upp stativet med kameran och riktade den norröver. Hade sedan tidigare funderat över om inte kvarnen i Särdal skulle kunna bli en bra förgrund om det skulle finnas chans till Norrsken här nere.

Hälsningar Jörgen