** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Utmed Ätran

Falkenberg

Jag är med i två fotoklubbar, varav Falkenbergs fotoklubb är en av dem. I juni träffades de båda klubbarna för en gemensam liten vandring längs Ätran under ca två timmars tid. Vi skulle ändra våra kameror så att vi fotade  jpeg istället för RAW. Jag fotar normalt enbart RAW, men med dubbla minneskort satte jag det ena till att registrera bilderna i jpeg och det andra i RAW. Tillbaka i klubbhuset skulle var och en som ville välja högst fem bilder från vandringen. Få dem inladdade i en dator och sedan projicerade på en stor duk. Både intressant och skrämmande, men de flesta valde att visa sina bilder. Det man visar upp är inte färdiga bilder utan snarare kompositioner och förslag på bildutseende. Det är en skiss man visar upp. Och det är nog det som kan vara lite skrämmande. För man är inte färdig med sin bild och att då visa upp sin bild under dess process av tillblivelse kan vara nog så störande och rubba de tankar som väcktes när man valde ut sitt motiv och hur man upplevde det.

Jag är verkligen ingen anhängare av "Straight-out-of-the-camera"-filosofin. Däremot anser jag det mesta möjliga ska göras i kameran. Att ge sig på att försöka bildbehandla ett från början dåligt fotograferat motiv är bara frustrerande. Det gäller att ge sin bildbehandling de absolut bästa grundförutsättningarna. Jag bildbehandlar inte enbart för att det rogivande utan även för att jag anser bildbehandling är halva delen i en bilds tillkomst. Just nu går jag en halvfartskurs i Photoshop på distans. Landskapsfotografen Patrik Larsson har sagt att ju mer han lär sig om bildbehandling desto bättre fotograf blir han. Något jag håller med om helt och hållet. Bildbehandling handlar om att lära sig att se sina bilder.

#2

Falkenberg

#3

Falkenberg

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-11-06 11:34 | Läst 374 ggr. | Permalink
Något tvetydigt tyckande om bildbehandling och bättre fotograf.
Jag simmar lugnt vidare i dom sämres skara..
Att fotografera i skock ? ger högst tveksamt bättre bilder.
För övrigt hade jag önskat aningen större skärpedjup vid första bilden.
HaD/Gunte..
Svar från TheInvisibleJackal 2023-11-07 09:08
Tack för nya dina synpunkter Gunte.

Skulle du kunna precisera var jag är tvetydig.
Beträffande skärpedjupet beror det på objektivet jag hade (minns inte vad det var, men kan kolla upp), bländarval samt att motivet jag fokuserade på var de tre trädstammarna. Det var aldrig min avsikt att bakgrunden skulle vara skarp.
Håller med dig om att fotografera i grupp inte genererar de bästa bilder, men är man som jag medlem i en fotoklubb är det den sociala biten som är det väsentliga vid sådana här tillfällen. Inte att man ska komma hem med portfoliobilder.

Hälsningar Jörgen
gunte 2023-11-07 10:37
Det var inte du som var tvetydig :) utan Patrik Larsson.
Föredrar en kamera som levererar bra direkt ur kameran i JPEG.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-11-07 09:11
Tack för din kommentar Sven.

Måste tillstå att jag osäker på om det finns en sådan.
Sedan är det väl du som bestämmer och inte kameran.
Jag är i varje fall sådan att jag vill bestämma hur jag upplever ett motiv och hur jag återger den känslan.

Hälsningar

Jörgen
Alltid intressant att prova olika tekniker och saker med kameran. Jag fotograferar också ständigt RAW förutom i helgen då tog jag tre bilder i JPG men jag hade lyckats ändra inställningen på något sätt. Men bilderna blev bra ändå tyckte jag. Jag är medlem i Oskarshamns fotoklubb, men jag tror inte jag ska vara medlem efter medlemskapet gått ut.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-11-07 09:15
Tack för din kommentar Morgan.

Visst är det intressant att prova olika saker. Alltid lär man sig något även om det är av det negativa slaget. Blir lite nyfiken på varför du funderar på att lämna fotoklubbslivet.

Hälsningar Jörgen