Den här bloggen handlar om bilder på människor. Folk på gator och trottoarer. Trottoarfolket. Gatufoto helt enkelt. Kanske smyger sig även lite annat in. Därav "och det övriga".

GF-spaningar. Del 4. Ögonkontakt.

Ögonkontakt i gatufoto. Här går åsikterna vitt isär. För en del är det svartlistat medan andra inte ens gör något större skillnad på gatufoto och gatuporträtt. 

Själv föredrar jag klassiskt obemärkt gatufoto där fotografen lyckas vara nära men ändå osynlig. Där man som betraktare får ett äkta, oförstört, ögonblick. Candid Photography. Uppriktigt fotografi. Det har så klart ingenting med dolda kameror att göra!

Men med det sagt så gillar jag även spänningen i den där första millisekunden av ögonkontakt. Ibland söker jag den till och med. Det kan många gånger vara en blick in i kameran som gör bilden. Men det får inte bli för mycket eller för ofta. Lagom är bäst! Här följer några bilder från Stockholm.

Många av bilderna den här gången är fotade genom fönster och som av en händelse kommer det handla om speglingar nästa gång. Så det kan bli! :)

Ha det gott! Tjenahej. / Anders

Inlagt 2022-06-27 18:12 | Läst 2169 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tror att vi ligger närmre varandras åsikter när det gäller ögonkontakt än vad jag erkänner. Kul att skämta om dock. Själv kan jag inte minnas att jag nån gång sökt att få en blick mot mig som en ingrediens i ett foto. Att jag väntar på att nån ska vända sig i min riktning eller titta upp från en mobil det gör jag och då kan de ju titta in i kameran om jag har otur. Ett exempel på en bild som jag tycker är okej är en av mina senaste i GF-poolen: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3863626.htm?set=mp
I den gör det varken till eller ifrån med blicken in i kameran. Kanske föredrar jag det rentav i denna bild? Osäker. Viktigt för mig är att det bara rör sig om en blick och inte ett uttryck. Då känner jag att jag påverkat för mycket. Å andra sidan, som du vet, så kan ju ett "uttryck" faktiskt inte vara ett sånt, eller alltså, ett uttryck som en reaktion på att fotar. Personen ifråga kan ju ha haft det uttrycket innan personen såg dig och det är bara blicken mot dig som förändras.

Kul med dina blogginlägg om GF-spaningar!
Svar från tezmon 2022-06-28 05:11
Håller med, det är ett kul stående skämt. :)
Angående att söka ögonkontakten så är det inte en vanlig sak. Men det händer. Bild tre i det här inlägget är ett sånt tillfälle. Kvinnan med ciggen stod vänd åt andra hållet och jag gjorde mig redo och hoppades att hon skulle vända sig åt mitt håll. Ville ha ett oposerat gatuporträtt. Hon gör en rörelse som jag fångar mitt i. Det är alltså inte så att hon står still och tittar på mig och hon vet inte heller om jag fotograferar för jag använder det gamla knepet att låtsas greja med kameran. Bilden blev precis vad jag var ute efter och jag tycker det blev bra. Nära, ögonkontakt, oförstört. Jag gillar inte att plussa egna bilder, jag är alltför svensk, men jag får erkänna att jag gillar den bilden.
Kul att du gillar min bloggserie! Jag kommer skriva några till.