** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Reflektioner, mest vardagliga, genom en glugg. Inlägg när andan faller på

Gatufoto på landsbygden? Går det? Ännu en fundering över temat!

Om man har lust för denna genre och är boende på landsbygden kan det bli svårt. Är man inom ett område där gatunämnden styr och ställer kan det visserligen vara i rätt härad men på landsbygden kan det också vara trafikverket som sköter transportlederna och då blir det värre. Då är det vägar. Genren ombildas lätt till vägfoto eller landsvägsfoto. Är det sedan låg mänsklig aktivitet, vilket det oftast är på vägen på landet, blir tillfällena få för möjligheter till bilder med intresseväckande innehåll. Nu finns dock annat i anslutning till vägarna som kan vara roligt att avbilda med kameran. Nedlagda service- och matbutiker som ombildas till bostäder t.ex.  Jag har cyklat förbi flera sådana under motionsrundorna och tänkt att jag skulle fotografera dessa miljöer. I förra veckan blev det av att ett sådant hus fotograferades. Det stannade vid en exteriör översiktsbild. En miljöskildring kräver fler bilder men jag besparar de boende det och hade kanske heller inte fått deras tillåtelse om jag frågat.

Förändringar sker fortlöpande en del väcker rädslor en del ilska. Ersättningen, om man nu kan kalla det så är en krog med ett mikrobryggeri men de har ingen DHL-service.

/MA

Inlagt 2016-08-27 00:44 | Läst 1668 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det viktiga är att du fotograferar det du känner för att fotografera. Den drivkraften är viktigt. Och att dokumentera sin samtid kan ha ett stort värde.

Du får säkert lov om du frågar. Min erfarenhet är att folk oftast säger ja när man frågar. Frågar de varför så säger man något smickrande och att man håller på med ett projekt.

Kolla in Curt Larssons böcker om Hallstavik. Ditt fina gatufoto ovan påminner faktiskt om omslaget till en av böckerna (om jag inte missminner mig).

Du kan också kolla in Lars Tunbjörk som fotograferat en del i olika hörn i Sverige. Hans projekt Vinter är taget i Kiruna.

Du funderar uppenbarligen lite om gatufoto. Välkommen då till gatufotopoolen här på Fotosidan. Din bild platsar absolut. Den beskriver ju livet i det offentliga rummet. Förledet "gatu" i gatufoto är tyvärr missledande.
Svar från Mats Axelsson 2016-08-27 01:19
Tack för kommentaren och boktipsen!
/MA
Fin bild med bra sv-behandling. Visst är det lite gatufotokänsla över den här bilden. Den gamla handelsboden ser väldigt fräsch ut. Tänk, när jag bodde på bondlandet som sommarbarn hade vi inte mindre än tre sådana handelsbodar i byn. En av dem hade ett mejeri där de tillverkade ost. En av de andra hade motorverkstad dit bönderna gick för att få service på traktorn. Den tredje var en typisk, gammaldags lanthandel där de bland mycket annat sålde husgeråd och arbetskläder. I dag finns säkert ingen kvar.
Svar från Mats Axelsson 2016-08-28 04:34
Ja det är endast på husplaceringen och fönsterstorlekar som man kan ana sig till att användningen varit annorlunda tidigare.