Test av HBL Sonnar 150 mm CF f/4

En enkel test, Ilford Delta 400 ASA framkallad i nya Adox Rodinal under 9 minuter.

Negativen blev tyvärr kontrastlösa, vilket nog beror på missad exponering, och så borde jag använda motljusskydd.

Har justerat i Lightroom så bra som möjligt.

Bilderna förbättras, när man förstorar!

Det får bli nya försök.

Inlagt 2024-03-31 21:36 | Läst 319 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Wolfgang.
Det var en intressant text om kontrastlösa och missad exponering.
Jag skrev här om dagen ett inlägg om användningen av motljusskydd, där jag svarade Bengan:

"Jag är medveten om risken för "flare" och att bilderna kan tappa kontrast, skärpa och färgförlust. Men jag tycker att det var mer aktuellt förr? Nu vill jag testa lite utan Hood :-) Och lite långsam fotografering - se dig omkring lite och füdünde över ljusfährendena innan jag trycker på avtryckaren"

Sedan måste jag se hur mycket det kommer att påverka bilderna när det blir digitalt och med nyare objektiv och samtidigt lite mer noggrant med fotograferingen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/roskilde-bloggen-2838-lens-hood-on.htm#comments
Svar från Wolfgang 2024-04-01 20:23
Tack så mycket, Erik! Jag har läst ditt inlägg om motljusskydd. Jag har alltid använt motljusskydd tidigare, vilket även har räddat kamera och objektiv, när det fallit ned i backen. Dessutom är det bra att ha, när det regnar.
Det objektivet som jag testade kom endast med ett stort hood som ser ut som ett dragspel. Det känns lite otympligt. Mitt objektiv är multireflexbehandlat, så det kan klara sig utan hood. Det finns kanske en annan förklaring, nämligen att min framkallare Rodinal inte passar så bra ihop med filmen Ilford Delta, varför jag idag igen har gått en runda med en annan film, Kentmere, och även fotograferat utan hood. Jag ska framkalla filmen i morgon för att se. Det analoga har ju olika parametrar som ska stämma överens. Mvh Wolfgang
Det blev en skön känsla i bilderna. Jag gillar portar så andra bilden tycker jag lite extra om, men även nummer tre där den regnvåta stenläggningen tillför mycket.
Hälsningar, Bjarne
Tack för det, Bjarne! Det kommer fler tester med den gluggen 😊 Mvh Wolfgang
Något kontrastlös kornig skola, operan tydligare. Skarpt. Det går ju att ordna mycket med det digitala, men bara ändra, inte trolla ( utom med AI). Har själv inte tid och ork längre med dylika experiment, tyvärr.