Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2838; Lens Hood On - Or Not ?

On.

Not.

Bilderna fotograferades med en Sony RX100 III.

Argument för On: Förhindrar/minskar risken för "linsflare". Skyddar den främre linsen på objektivet även mot regndroppar. Skyddar objektivet från stötar. Skyddar objektivet om kameran tappas.

Argument för Not:  Det ser bättre ut. Kameran ser mindre påträngande/hotande/skämmande ut – speciellt när man fotograferar på gatan. Det tar mer plats i kameraväskan.

På återseendet.

PS

1) Lösning för förvaring i väskan. 2) Skyddsfilter (ej UV-filter på en digitalkamera) 3) Lens Cap, som kan stoppas i fickan.

Inlagt 2024-03-29 14:35 | Läst 436 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Erik..
Själv har jag gått den gyllene medelvägen.
Till Nikon 50 och till Tamron 70-210
har jag köpt extra motljusskydd i metall från Kamda som skruvas i filtergängan. Kortare men ger ändå ett ok skydd.
Det blomformade till zoomen är dessutom dyrt att tappa bort :) Lens cap sitter så klart på under mellantiden.
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2024-03-29 16:43
Hej Gunte - tack för dina kommentarer och information om din användning av motljusskyddet.
Den här till Nikonen klickar jag på så den går snabbt att ta på och av igen. Den till min 28 mm ska skruvas fast och den tar inte lika mycket plats. Det är väl också mer nödvändigt på den brännvidden ?
De är nog också mer nödvändiga på långa objektiv och stora zoomobjektiv. Men jag ska testa utan den när jag kommer ut på gatan igen.
Med många vänliga hälsningar och Glad Påsk
Jag har gått från off i starten till on. Argumenten för on är som du säger. För off har det varit bekvämlighet att slippa ha det på och behöva vända det. På korttele till långtele har jag det bakvänt på i väskan. För mina vidvinkel så är motljusskyddet såpass kort att jag har det alltid på och rättvänd. Ha en Glad Påsk
Svar från Erik Madsen 2024-03-29 16:54
Hej Peter D. - Tack för dina kommentarer.
Vi är överens – se ev mitt svar till Gunte.
Jag har trots allt bara 3 objektiver till Nikonen - denna 50 mm, en äldre 28 mm med motljusskydd som måste skruvas fast. Den sitter där hela tiden. Och en gammal zoom utan.
Med många vänliga hälsningar och detsamma.
Med dagens högeffektiva antireflexbehandling är det sällan några problem - annat var det förr! Men det finns ytterligare ett skäl för motljusskyddet. Det bildas som en stillastående "luftkudde" inne i det, som skyddar mot regn och snöflingor. Även vid hård vind kvarstår i regel luftkudden/skyddseffekten. Det gör att jag alltid använder ett optimalt motljusskydd vid sådan väderlek.
Svar från Erik Madsen 2024-03-29 17:07
Hej Peter H. - tack för dina kommentarer och synpunkter.
Ja, du har helt rätt – visst har du det.
Nu går jag inte ut i sånt väder längre. Nikonen ska vara väderbeständig, men det är inte mina objektiver.
Den har alltid varit på 50 mm, men jag har upplevt att folk tittar konstigt på mig när jag har höjt kameran. Nu ska jag försöka utan den när jag kommer på gatan igen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag brukar se motljusskyddet som en slags keps! I motljus så e den bra!
/B
Svar från Erik Madsen 2024-03-30 12:36
Hej Bengt B. - tack för dina kommentarer.
Det är helt sant, det finns också en del som kallar det "solblände" på danska.
Det är några argument som jag har samlat på olika ställen. Argumenten här för att "not" - inte ha den på min 50 mm passar mig direkt. Jag är medveten om risken för "flare" och att bilderna kan tappa kontrast, skärpa och färgförlust. Men jag tror att det var mer relevant förr ? Nu vill jag testa lite utan Hood :-) Och lite långsam fotografering - titta runt lite och fundera över ljusförhållandena innan jag trycker på avtryckaren.
Med många vänliga hälsningar och en fortsatt Glad Påsk.