Betraktelser från livets stig

Skall man ta till sig kritik eller inte?

Skall jag vara riktigt ärlig är det nog så att de bilder jag lägger ut i forum här på sidan är bilder som jag är ganska nöjd med. Tanken med att lägga ut bilder är ju att man förväntar sig någon form av kritik på det utlagda, men ytterst sällan är det det man får. Om man får respons är den oftast positiv. Hur reagerar jag om jag får kritik och kreativa förslag? Oftast tycker jag att den inte förändrar min syn på bilden, men ibland får det mig att se sådant jag inte tidigare sett! En Aha-upplevelse som är lärorik! Lite vrång tillåter jag mig själv att vara ändå. Jag hade ju en tanke och känsla med bilden och upplever jag i kritiken att den uppfattningen inte finns där vill jag inte bry mig. Känner att min känsla för det jag gör ändå är det viktigaste.

Det här är en bild som jag känner mycket för! Jag har visat den för några av mina vänner som är konstnärer och inte fått speciellt positiv respons. De tycker något fattas! När jag beskrivit min känsla kring bilden har det i någon mån förändrat deras uppfattning. Bilden är tagen i det magiska ögonblick när naturen ristar, vinden tar i, dimman tjocknar och jag vet att inom tio minuter kommer jag ana den första strimman ljus vid horisonten. Det är min upplevelse och kunskap om denna bild, utan den kunskapen är det inte lätt att förstå vad jag vill förmedla.

Vad vill jag ha sagt med allt detta? Synen på bilder är i mycket subjektiv! För att lära måste man ta till sig kritik, men samtidigt våga stå för det man själv vill med sitt fotande, oavsett!

Inlagt 2013-10-19 00:14 | Läst 1824 ggr. | Permalink
- Aha! Så du hade ett svar.
Naturligtvis har du rätt. Man kan naturligtvis inte lära sig nåt, om man inte känner att kritiken är rätt, eller om man inte förstår kritiken. Så därför behöver man bara ta till sig kritiken, i just de fall man inser att den är riktig. Annars kan man lugnt strunta i den ;).
Om man låter sig påverkas av kritik, som man inte känner blir förankrad i en själv, så kommer man ju bara bli en vindflöjel som till sist vet varken ut eller in.

Van Gogh och Vivian Maier behövde ingen kritik. De målade och fotograferade för sin egen skull. Själv vill jag ju gärna liksom öppna mig, ta in, lära mig. Och då kan man ju inte bara sätta näsan i vädret, utan måste lyssna på andra. Men ändå är de på nåt sätt mina hjältar. De gick sin egen väg. Så när jag inte förstår, gör jag likadant.

Man måste köra sitt eget race. Som hobbyfotograf är det ju just därför som man fotograferar. Jag har ingen annan kund utom mig själv.
Svar från yka 2013-10-20 09:13
Tack Percy för ditt intressanta inlägg! Kanske satte jag näsan i vädret, men tål en knäpp på den också! Intressant det du skriver om att det faktiskt kan vara så att man inte förstår den kritik man får och naturligtvis kan det vara så. Det är inte som så att jag inte vill ha kritik på bilder jag lägger ut, för jag har lärt mig oerhört mycket här på fotosidan både genom att titta på andras bilder, samt av den kreativa kritik jag fått. Samtidigt vill jag kunna stå för bilder jag tycker om även om de faller få i smaken. Ett klart plus att vara hobbyfotograf och kunna köra sitt eget race! Ha en riktigt bra dag och kör ditt race! Yvonne
Jag gillar din bild Yvonne jag försöker själv hitta den där måleriska bilden eftersom jag aldrig kan få den där knivskarpa bilden som ofta ses här på FS.Att hitta sin nisch är alltid svårt så man får testa sig fram
Ha en fin fotohelg nu ska jag ut själv
Ken//
Svar från yka 2013-10-20 09:25
Tack för dina ord Ken! Håller med om att det inte är lätt att hitta en egen nisch, kanske rent av omöjligt! Det finns så otroligt många duktiga fotografer, även på hobbynivå och inom alla kategorier av foto. Det viktigaste är väl att man njuter av de upplevelser som fotograferandet innebär och att man kan se någon form av utveckling hos sig själv. Att någon kritiskt granskar ens foto och kan ge kreativ kritik är en av delarna som hjälper en att utvecklas. Fast som jag skriver tror jag man måste lita till sig själv också och den känsla man har för det man gör. Hoppas du har en riktigt god fotohelg därute! Yvonne
Har också tänkt på det där om att ha en egen favoritbild, en bild som gömmer på en massa minnen men dessa minnen som jag tänker på då jag ser bilden de finns ju inte där för betraktaren...om jag inte berättar dem och då som först förstår de varför bilden betyder så mycket för mig.
Men med sådana bilder så tycker jag att det spelar inte så stor roll vilken typ av kritik jag får på den. Vare sig det är av positiv eller negativ karaktär., bilden är lika bra för mig ändå.
Men i början här på fotosidan fanns det några kunniga som lärde mig mycket och lärde mig att se på bilder på fler än mitt eget sätt. Så värdefullt att få den kritiken. Klart jag härsknade till då och då och försvarade mitt verk, men oftast var det bra ord som jag tog till mig och lärde mig något nytt på.
Svar från yka 2013-10-20 09:37
Tack för intressanta och kloka ord Margareta! För mig fungerar det precis som du skriver! Vissa bilder har jag en speciell känsla för av olika anledningar och har svårt att ta till mig kritik vad gäller dem. Den kritik jag fått under min tid här på fotosidan har verkligen lärt mig mycket och lett till utveckling. Fast ibland har det varit svårt, speciellt i början! Jag kunde lägga ut en bild och t.ex. få tips om beskärning och tyckte att naturligtvis blir bilden bättre så. Sedan kunde nästa kommentar på bilden vara att den var bättre innan beskärning. Som nybörjare blir man ganska vilsen då! Fast det är detta som är intressant, att diskutera bilder och genom andras synsätt se bilden på olika sätt. Om man sedan har påverkats så mycket att man ändrar sin syn på den egna bilden är en annan sak. Något har man säkert lärt sig i diskussionen! Ha en riktigt god dag! Yvonne
Jag tycker inte att något fattas i den bilden - fastän jag inte var med vid tillfället. En ren bild i färg och form, och en fin tillämpning av gyllene snittet, vilket ger en lugn balans. Mycket bra. Om man behöver "förklara" en bild av detta slag då är nog mottagningen lite dålig.
Svar från yka 2013-10-20 09:53
Tack för dina ord Peter och roligt att du gillar bilden! Men naturligtvis är det så att för flertalet är bilden inte det minsta intressant. Bläddrar själv snabbt förbi en del bilder då de inte på något vis talar till mig, även om de säkert talar till många andra. Bilflödet är enormt och jag märker på mig själv att jag tittar och tilltalas ofta av bilder av samma genre som jag själv sysslar med. Nu är jag inte helt enkelspårig utan det finns fotografer, bl.a. här på sidan, som är mycket duktiga i det de gör och deras verk tittar jag mer än gärna på, även om det är en helt annan genre. Något som kanske är viktigt för att utveckla sitt bildseende! Ha en skön dag! Yvonne
En intressant tanke. Man kan lägga ut bilder för att visa dem, berätta något med dem, och då vilja ha kommentarer och respons, men inte nödvändigtvis ha bilden som sådan värderad och "kritiserad", bedömd, som bild. Detta gäller till dels för mig i min blogg, det är storyn, summan av text och bild som är viktig och som kan diskuteras. Men sedan finns ju också detta att man faktiskt vill ha sin bild bedömd och värderad, det kan finnas osäkerhet om den "håller" för andra, och då finns ju särskilda ställen, även här på Fs för detta. Det handlar ju också om varför man tar bilderna, och varför man vill visa dem för andra.
Sen är det riktigt, och viktigt, som du säger apropå din bild här, att man har en egen känsla för bilden, den representerar nånting för dig som man som utomstående betraktare inte vet om och inte kan beröras av. Jag känner igen situationen du beskriver, har varit där, och kan förstå vad du menar.
Svar från yka 2013-10-20 10:08
Hej Göran och tack för att du tog dig tid att läsa, reflektera och ge respons! Diskuterade detta med några av mina vänner i helgen, vad man vill med sitt bildskapande, oavsett formspråk. Ofta hör man ju, inkluderar mig själv, att man skapar bilder för sin egen skull. Det är säkert en del av sanningen, men de flesta av oss, precis som du skriver, vill visa dem för andra och få dem bedömda och värderade. Om man inte får det man gör värderat tror jag att det är svårt att utvecklas. Bilder behöver diskuteras så man kan se dem ur olika synvinklar! Annars svårt att lära! Så även om man inte alltid tar till sig kritiken på en speciell bild, tror jag att det ändå utvecklar en i det man gör framöver. Ha en fortsatt god helg! Yvonne
F.ö. tycker jag att bilden är riktigt, riktigt cool. Jag gillar den skarpt.
Svar från yka 2013-10-21 07:47
Tack för det Percy! Ha en fin dag! Yvonne