Betraktelser från livets stig

Fattigmans tröja

I folkmun är det en gammal benämning på skogen och det är inte så svårt att förstå. Skogen gav den fattige bär, svamp, örter, ved och i bästa fall kött. Där släpptes också kreaturen på bete under sommarmånaderna. Spår av att skogen varit betad kan man finna än idag där gammal välskött skog står kvar. Det visar sig i större gläntor där det fortfarande växer frodigt gräs och ofta är det gott om blommor.

Där kan man också vandra på stigar som folk och fä använt i hundratals år.

Samma stig, en tidigare favorit, som bar långt, långt in i storskogen. Idag är den här skogen skövlad och trots lag på att stigarna måste bevaras är sanningen den att även om de sparas växer de igen inom några år.

Så många timmar jag vandrade omkring i den här skogen och njöt, både av trädens skugga och sus, samt det lilla under trädens kronor.

Något av det man kan finna i en gammal skog. Precis som med träden försvinner mångfalden med det moderna skogsbruket och frågan är om det någon gång kommer tillbaka. Det blir de få % naturreservat som skall stå för den mångfalden. Då är det synd att jag inte har en sådan utanför dörren!

Min kärlek till skogen sitter nog inte i generna, även om det skulle vara lätt att tro det med tanke på mina äldre släktingar, som alla varit skogstokar. Speciellt min Morfar, som var något av en livskonstnär och skogskarl. Min Morfar och Mormor hade ett småjordbruk och fick dryga ut hushållet med det som naturen bjöd på, men Morfar födde också upp jakthundar för en extra inkomst. Sven Rosendahl skriver om min Morfar och hans hundar i sin bok "Jakten går bland bergen", där han påstår att Morfar hade bättre spårsinne än sina hundar. Inte så konstigt kanske då Morfar kände till skogarna milsvida omkring som sin egen ficka. På gamla dar blev han rejält senil, men i skogen sprang han och gick aldrig bort sig.

Morfar längs bak tillsammans med sin Mor och lillebror Anders. De var en syskonskara på elva och tio av dem utvandrade till Amerika.

Morfar blev kvar i Sverige och träffade min Mormor, de fick sex barn tillsammans. Min mor är den lilla flickan som sitter tätt intill sin mor. Som ni ser har även intresset för husdjur följ med i generationer!

Slutligen en bild på mig (till höger) och en kompis hos Morfar och Mormor någon gång 1957-58.

Det märks att jag har semester för oj vilket inlägg det blev!

Krama ett träd och lev väl därute!

Inlagt 2015-02-27 18:27 | Läst 3599 ggr. | Permalink
Jättefina bilder och intressant text. Jag bara undra om du sitter med en en skärm som har en väldigt kall profil. De flesta av dina bilder ser väldigt gula ut på min skärm som är kalibrerad. Det blir effekten om din skärm ligger högt i Kelvin.
Samtliga dina bilder skulle bli bättre om de var mindre gultonade/varma.
Se det inte som kritik utan bara ett vänligt tips. En profilerad bildskärm är första steget till bättre bilder.
Svar från yka 2015-02-27 20:14
Du har alldeles rätt! Skrev om detta problem i ett tidigare inlägg och har försökt kalibrera skärmen utan att få till det. Skärmen är gammal och det är dags för en ny, men har inte lyckats bestämt mig för någon än. Försöker kompensera för det gula, men vet ju aldrig hur resultatet blir. Ha en fin kväll! Yvonne
Vilka härliga skogsbilder och blommor bra text Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från yka 2015-02-28 09:10
Det är härligt i gammal skog! Ha en fin dag! Yvonne
God kväll på dig. Borde tacka för allt du lärt mig om skogen. Jag har aldrig hört detta namn men
det passar bra. Vet en donation om skog här i Göinge till fattiga boende i en församling här. Det var för de skulle ha ensamrätt på att plocka bär med mera och pinnar elda med.
Så stigarna skall vara kvar bra det.
Ett fint dokument över skogen samt
De helt underbara gamla bilderna som du är ägare till på ditt ursprung samt på
Dig och kompisen. Jag gillar så mycket se dessa bilder. Känner igen
Klädstilen.
Mysigt det är
Ha fin lördag
///Gun-Inger
Svar från yka 2015-02-28 09:13
God morgon på dig! Det är roligt med gamla bilder och jag har många, men tyvärr ingen scanner. De här bilderna scannade jag för många år sedan, med hjälp av en vän. Funderar starkt på att köpa en jag tror inte de är så dyra. Ha en fin dag! Yvonne
Gun-Inger Arvidsson 2015-02-28 20:21
Du får en bra skanner som tar dia och filmer också till bra pris.
Kika in på Dustin Home
Gia
Underbart att få vandra i din skog med alla dessa fina bilder. Tack! Det var ett riktigt andningshål.
Svar från yka 2015-02-28 09:14
Roligt att jag kunde bidra med ett andningshål åt dig! Ha en fin dag! Yvonne
Härliga skogsbilder!!! Fint med ljuset som sipprar ner.... Det påminner mig fakstisk om Skånska skogsupplevelser som ung... Och fina bilder bakåt i tiden. Vi påverkar det som kommer skall... Ha en fin helg!!! //Peter
Svar från yka 2015-02-28 09:16
Vi är nog mycket mer ett arv av vår bakgrund än vad vi är medvetna om. T.o.m. rent fysiskt! När jag tittar mig i spegeln så här på äldre dar, tycker jag mig se min mor. Ha en fin dag! Yvonne
Det är med stort nöje jag läser din blogg idag. ( som alltid ) Så ta gärna en lång semester. Märkligt att alla utom din morfar utvandrade. Man undrar naturligtvis om du har någon kontakt med släktingarna på andra sidan. Mycket intressant med de gamla bilderna och din kompleterande text.
Gillar den tredje bilden med stigen som slingrar sig vidare in i skogen. Tråkigt att se den försvinna på några dagar. Mer behövs inte för dagens skördare att förvandla skogen till ett ödelagt hygge. Tallarna på bilden är säkert en bit över två hundra år. När jag sedan tänker på pengarna man får ut av en sådan här avverkning används till chefernas lyxliv blir man riktigt förbannad.
För många år sedan var jag och visade bilder på en lokal naturskyddsförening. Bland åhörarna var en man som hade varit förvaltare på kyrkans marker där jag håller till. ( under 50 talet ). Han berättade att nästan all mark hade dom fått till skänks eller mycket billigt. Man intalade gamla människor som bodde där att ge skogen till kyrkan så kommer den i rätta händer. Dom blommor du visar tar vi för givet att hitta i skogen. I framtidens skogar är det inte säkert. Önskar dig en fin helg !
Sten
Svar från yka 2015-02-28 09:23
I slutet av 1800-talet fanns det inte så många möjligheter att skapa en framtid i Sverige så precis som 1.3 miljoner andra svenskar valde denna syskonskara att utvandra. Varför Morfar blev kvar vet jag inte bestämt. Det sägs i släkten att han fick stanna kvar för att sköta om sin gamla mor som var i livet. Om det verkligen var så eller om det var andra faktorer som höll honom kvar lär jag aldrig få veta. Kanske ville han inte lämna skogen och den natur som han tyckte så mycket om. Vi har en viss kontakt med släktingar till de som utvandrade, men de flesta av syskonen vet vi inget om. det går fort när skog avverkas idag, bara några dagar som du skriver. Området jag visar ifrån hade jag inte besökt på några månader och inget visade på att den skulle avverkas sista gången jag var där, så det kom som en chock. På måndag dags för arbete igen! Ha en fin dag! Yvonne
Charmiga skogsbilder! Gammal väskött och betade skog är verkligen något fint, och det är synd att den försvinner. Jag har minnen från min barndom från sådan skog på gården där jag bodde som sommarbarn i flera år. Det är många år sedan jag såg någon sådan skog. De gamla fotona har högt dokemtariskt värde.
Svar från yka 2015-02-28 15:25
Tyvärr avverkas de här gamla välskötta skogarna i rasande tempo och det lär inte bli mycket kvar av den varan till kommande generationer. Ha en fortsatt god lördag! Yvonne
Uttrycket "Fattigmans tröja" har jag aldrig hört. Ett vackert uttryck. Gillar din svampbild jättemycket.

/Ulla
Svar från yka 2015-02-28 15:24
Visst är det ett passande namn på gamla fina skogar! Ha en fortsatt god lördag! Yvonne
Vilket inlägg! Först börjar du med en gammal sommarskog. Full av de finaste detaljerna och de vackraste små blommorna. Avrundar med historiska bilder och berättelser om din morfar. Det här var perfekt att mjukstarta dagen med.
Hälsningar Lena
Svar från yka 2015-02-28 15:22
Bra om jag kunde bjuda dig på en mjukstart denna dag! Ha det fint! Yvonne
Underbara bilder Yvonne!
Ha det så bra!
Svar från yka 2015-02-28 15:21
Tack Heléne! Ha det bra du också! Yvonne
Underbart fina skogsbilder! Lite HDR-känsla, men bara lite, dvs lagom. Och så fantastiska blombilder på skogsblommorna, mmmmmm..../ Björn T
Svar från yka 2015-03-01 09:24
Gör väldigt lite i redigeringen, några drag i rawprogrammet och en filteruppskärpning ibland. Har en skärm som gjort sitt så det känns inte så meningsfullt att ägna allt för lång tid åt att redigera. Är däremot sugen att testa HDR, Tycker ofta om de bilder med HDR-teknik som jag sett, i alla fall när det inte går till överdrift. Ha en skön söndag! Yvonne
Det är verkligen något speciellt med en riktigt härlig skog. Men dina bilder från den lilla världen är ju helt underbara. Fantastiskt ljus och skärpan på plats, riktigt ögongodis tycker jag. Vad kul att få så denna gamla nostalgi bilder, du borde ha semester oftare:) Trevliga minnen du har från din morfar. Har du kontakt med släktingar till de som utvandrade?
Svar från yka 2015-03-01 09:29
Jag/släkten har näst intill obefintlig kontakt med släktingarna till dem som emigrerade. Två av Morfars syskon besökte Sverige vid ett antal tillfällen under 1950-60-talet, så dem och deras barn och barnbarn vet vi en del om. En av dem kontaktade mig för några år sedan, visade sig att hon tillhörde den kristna högern i USA och var minst sagt ytterlig, så mitt intresse för att upprätthålla den kontakten blev med tiden minimal. Vad det blev av de andra syskonen har vi ingen aning om. Ha en skön söndag! Yvonne