Betraktelser från livets stig

Porsen blommar

Nu blommar Porsen och solstrålarna färgar våtmarkerna gyllene.

Till det här våtområdet tar jag mig genom ett av de få skogsområden där jag kan vandra på fina upptrampade stigar. Med åldern uppskattas stigar mer och mer, så synd att de försvinner tillsammans med skogarna.

I några områden blommar harsyran! Det är inte ofta man äter upp sina fotoobjekt, men gällande denna är det svårt att låta bli.

Våren har bromsat upp, både regn och snö och temperatur på -5 tidiga morgnar. Hellre det än en explosionsartad vår då allt magiskt är över på några veckor. Det verkar inte påverka djurlivet! Flugsnapparen har skaffat sig fru nummer två i en närliggande holk. Först trodde jag att paret flyttat och gett upp häckningen, men det visade sig att honan var kvar medan hanen hade fullt upp vid en annan holk. Nu rör han sig mellan båda!

Kräldjuren verkar inte heller lida! Det är en hel del Paddor som rör sig i trädgården och när jag gräver får jag vara extra försiktig. Det har hänt flertal gånger att jag stött på paddor som ligger nedgrävda.

Mer snö i natt så jag avslutar med en solig bild! Gulsipporna som blommar nu!

Sköt om er!

Inlagt 2020-05-12 08:14 | Läst 1037 ggr. | Permalink
Hade pors någonstans i bakhuvudet men kunde inte helt placera det, googlade och blev väl något klokare. Vet inte om det finns här nere, eller om man bara inte har tänkt på det. Används till krydda och det kallades förr också skogshumle som man kunde göra öl av

Harsyran är väldigt fin att fotografera.

Fin bilder i naturen
Svar från yka 2020-05-12 11:54
Vet inte heller om den finns i Skåne, men annars mycket vanlig vid våtmarker. Får läsa på lite jag också, visste inte att man kunde använda den som krydda, förutom i brännvin förstås. Harsyran är både vacker och god! Tack för din kommentar! Ha det gott!
Mysigt med Porsen! Känns nästan som höstfärger.. Ja, det här årets vår går inte till historien för att den var varm.. Däremot var vintern här udda och varm.. Nu undrar man hur sommaren tänker bli, den kommer hit med Tornseglarna 19:e maj.. :-)
Hälsn!
pdahlen 2020-05-12 11:41
Jan, det noterades tornseglare som passerade NV Skåne i förra veckan, så de är på väg upp :)
Svar från yka 2020-05-12 11:58
Ja höstfärger så här i vårens tider! Vintern var varm här också med mycket lite snö. Det spörs vad det blir fram över i väderläget. Just nu snöar det samtidigt som solen skiner utanför mitt fönster. Tog en tur till Motjärnarna här på morgonen och såg första svalan sväva över vattnet. Tornseglarna dröjer nog med tanke på vädret. Man brukar säga att de kommer med sommaren! Tack för din kommentar och ha en fin dag!
ehrsa 2020-05-12 13:14
Peter, ja det låter rimligt rent 'tidsmässigt', dom är nog punktliga även där i syd! Även här har det hänt vissa år att jag sett Tornseglare passera ett par dagar för tidigt men det är individer som är på väg ytterligare norröver.. De som bor här i kvarteret beter sig annorlunda, dom flyger runt just bara här som om dom inte har gjort något annat, dom är hemma helt enkelt, och är extremt punktliga! Det som kan försena dom är busväder och kyla, som idag.. +6° och lite blandat regn och flingor i luften.. Hua!
ehrsa 2020-05-12 13:18
Yvonne, fint med svalor! Jag såg mina första Ladusvalor för ett par dagar sedan över Isbladskärret på Djurgården, det är alltid extra trevligt att få se dom första.. Ja, man kan nog räkna med att när Tornseglarna har kommit så är 'alla' arter här.. så även sommaren!
Svar från yka 2020-05-12 13:49
Vi väntar och håller tummar för Tornseglare och värme!
Joakim88 2020-05-12 15:10
Till Jan vad fort det går bara 7 dagar kvar ju :)
Undrar om jag har några tornseglare häromkring?
Kanske mest håller sig till städer.... brukar inte gå i stan med min fågelkamera hehe
ehrsa 2020-05-12 19:30
Joakim, är övertygad om att du har dom kring Läckö slott framöver, eller nån lämplig kyrka där dom hittat något boende under ett tak under tidigare år, då återkommer dom.. det går att bygga holkar även till dom.. :-) http://www.rofnet.se/holkar_matning/tornseglare
Joakim88 2020-05-13 19:07
Du det har du rätt i Jan, Läckö Slott borde ju ha tornseglare :)
Skall hålla utkik i sommar!

Ah sedär man kan bygga bo till de också, bra det, får se om jag får tid över och hittar något lämpligt ställe för ett sådant bo :)
Hej Yvonne.
Det er et blogindlæg når det er bedst. Smukke billeder med en fin ledsagende tekst.
De to første er jo som malerier til at hænge op på væggen. De to sidste bliver dog mine favoritter i denne serie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från yka 2020-05-12 13:50
Tack för en så fin och uppmuntrande kommentar! Ha en fortsatt fin dag!
Jättefina bilder, vilken fin miljö du har att vistas i där :)
Vovvarna måste ju stortrivas i alla fall :)
Svar från yka 2020-05-12 17:01
Ja det är fint, men jag tycker hela Sverige är fantastiskt vad gäller natur! Så varierande också! Hundarna trivs! Vi möter aldrig någon, eller ytterst sällan, så de kan gå lösa. Ingen av dem har heller någon utvecklad jaktinstinkt och gör vad Matte säger. Tack för kommentaren och ha det gott!
Öppna, ljusa och sköna bilder med mycket rymd! Och bilden på paddan är bra, hen gör sig bra i gräset. Och nattfrost har vi också i Fg fast vi nöjer oss med -2. Ha det gott!/ Björn
Svar från yka 2020-05-13 09:38
Nu är det kyligt, snö och hagelstormar om vartannat och minusgrader var morgon. Det positiva är väl att vi får njuta av våren lite längre, men för mig kan värmen gärna få komma snart. Har plantor som behöver planteras om och komma ut, då de snart växer över sina breddar. Vädret kan ändra sig snabbt! Kommer ihåg våren 2018, då låg isarna kvar i början av maj och i mitten av maj var det badväder. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Pors ja, lägger sig som en matta av doft över nejden. Kändes långt innan man nådde fram till skogsgölarna på den tiden jag bodde i Småland.
Vackra bilder alla och riktigt fin på paddan..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från yka 2020-05-13 09:40
Doften är speciell! Paddan var ett tacksamt fotoobjekt! Gick på den då den var på väg till en damm som ligger nedanför trädgården. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Sköna bilder från din härliga skog! Jag gillar porsens färger, varma och sköna nästan som på hösten. Annars är mina favoriter harsyran och flugsnapparen. Ja, den gula avslutningen är också toppen!
Ha det bra!
Bjarne
Svar från yka 2020-05-13 09:42
Det är något speciellt när porsen blommar, både med dess färg och doft, men visst ger färgen också höstkänsla. Tack för din kommentar och ha en fin dag!