Livet i raketfart

Livet, konsten och tekniken

Maser 12 raket-kampanj startar i dag!

Nu börjar det bli spännande på riktigt. I dag är de första dagen på Maser 12 kampanjen och all teknisk personal har anlänt till Esrange (drygt 3 mil utanför Kiruna). Vädret är klart och kallt, - 25 i morse, men ändå varmt jämfört med de -37 som vissa fick känna av i helgen.

För den som inte känner till det är Maser 12 en svensk sondraket med fyra experimentmoduler som skall utföra forskning i tyngdlöst tillstånd för ESA (Europeiska Rymdorganisationen). Mer info för den som är intresserad finns här: http://www.sscspace.com/news-activities/missions-projects/upcoming/maser-12 Lägg särskilt märke till XRMON-GF, kampanjens vackraste experiment ;-)

Utsikt från operations i Main Building mot Launching. Vi jobbar i ett hus vid masten.

Baksidan av Main Building, bakom skymtar hotellet.

Det är oerhört vackert med snö och frost överallt och färgskalan som går från persika till turkos.

Månen var lämpligt nog infångad i masten.

Så här såg det ut när vi anlände till "Kyrkan" i morse. Lokalen kallas så p.g. av det kyrkliknande taket. Mer om det senare. Vi hade lite packning. Det tog hela förmiddagen att packa upp.

P.g. av att hösten var så mild kunde raketen innan inte skjutas på avsedd tid så alla våra grejor har stått och väntat sen november. Vi fick fundera lite innan vi kom ihåg var allting var nerpackat, men nu är det mesta upphittat.

Silverlådor i långa banor. Ändå var en del redan uppackat. 

Nu är det snart dags att sätta i kontkaten och köra igång!

Fortsättning kommer...

 

Postat 2012-01-30 16:23 | Läst 2630 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera