Livet i raketfart

Livet, konsten och tekniken

Vårkänslor

Härligt att solen lyser och det börjar bli varmt igen. Det dyker upp fina saker att titta på. Man får nästan lite vårkänslor!

Önskar er en fin fredag!

/Ylva 

Postat 2013-04-25 22:59 | Läst 1323 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skärgårdsdramatik

Än har inte all is försvunnit i skärgården. Men somliga gör sitt bästa för att lösa upp det som är kvar.

Nej, containerfartyget gick inte rakt upp på land. Det är farleden in mot Södertälje som går förbi.

OBS: Fixeringsbild... titta nere till höger... han kämpar också med att ta sig igenom isen.

Postat 2013-04-17 18:09 | Läst 1495 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ute och raggar

Den här killen var uppenbarligen ute för att ragga upp en tjej. Eller kanske två? Han lyckades med det förra året.

Först visar han upp sig i all sin prakt. Många fina teckningar i fjäderdräkten och färgerna ser alldeles nyputsade ut. Den här killen har inte haft en alltför tuff vinter. Kanske har Hörningsholm lagt ut foder, eller så har han livnärt sig på villaträdgårdarnas fågelfrön.

Han lyssnar spänt. Tittar höger och vänster. Huvudet vrids nästan 180 grader åt varje håll. Sen skriker han till. Flaxar med vingarna. Rumpan upp. Och sen lyssna igen. Men inga tjejer dyker upp. Attans.

Efter ett par försök är det bäst att fortsätta till nästa trädgård. Kanske ligger hönorna där och trycker. Man vet aldrig med tjejer.

Postat 2013-04-15 21:17 | Läst 1694 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Retrofotosimulanten drar vidare - mot Fotografins Hus

När man har varit på Fotografiska och vädret är fint är det bra läge för ytterligare kulturkonsumtion. Om man har månadskort på SL kan man tex. ta en liten promenad till Slussen och hoppa på Djurgårdsfärjan där. (Den lär ha lagt till direkt till Fotografiska på prov ett tag också, men så lite reklam som det gjordes för den verkar man mest ha velat bevisa att det fanns för dåligt kund-underlag!)

När man ändå är på Slussen är det ju bara några steg extra till Galleri Kontrast som just nu visar Pressfotografernas "Årets Bild". Alltid intressant att se, finns kvar till 5/5 så chansen finns än.

Alltid gott om tid på Slussen!

En strömmingspuss sitter bra i vårsolen.

När man tagit sig till Skeppsholmen (och förstås fotograferat Grönans nya torn, nu med bygglov) så är det ju trevligt med en promenad längst kajen och titta på skutorna som ligger där.

Här kan man både flanera och fotografera.

Ostörda.

När man just känner att man har tittat klart på båtar så kommer man lägligt nog till Fotografins Hus. Då är det lämpligt att smita in där och titta på Joan Fontcubertas bilder. Eller, det är egentligen inte hans bilder som den vänlige mannen receptionen berättade för mig: Fontcuberta hittade ett program som används för att omvandla information på kartor till 3d-modeller. Han blev nyfiken på det och matade i stället för kartinformation in olika välkända bilder som fick bli underlag till fiktiva landskapsbilder. Landskapen blev oerhört dramatiska.

Som ingenjör funderar man ju på hur programmet kunde tolka de (förmodligen digitaliserade) bilder som det utfodrades med. Det gick dock inte att skönja något samband eller mönster i utfallet blev baserat på ursprungsbilden.

Landskap utan minne.

Och blir man sedan fikasugen är det nära till Moderna. Men var försiktig, man bör inte överdosera kulturintaget! Kanske dags att tänka på "Beach 2013"? Då får man ta det lugnt med fikat också.

Kolhydratval.

Och sen får man knalla hem och börja fundera på middagen.

Over & out!

 

 

Postat 2013-04-13 22:39 | Läst 1470 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Retrofotosimulanten

Kände ett sug efter att fotografera med film, men det ligger redan alltför många oframkallade rullar i kylen, så jag orkade inte riktigt ladda någon av de gamla maskinerna. Men det finns hjälp för lata retrofotografi-wannabees: Man kan ställa in kompaktkameran på svartvitt och 1:1! Så denna dag blev det dubbelt digitalt med färg och svartvitt.

Snurrigt i Rolleiflex-stil

Dagens första mål var Fotografiska. Där hade Uppsala Fotofika bjudit in till träff. Ett sådant tillfälle att träffa ett antal Fotosidan-profiler kan man ju inte missa. Många har ju relativt porträttlika profilfoton så att de går lätt att känna igen. Hade varit värre med bilder på hunden... En trevlig blandning av Uppsalabor och Stockholmare var det. Mycket intressant dryftades. Dock inte så mycket tyska filmkameror.

Per berättar om sin spännande Rom-resa. Hoppsan, nu blev det visst färg?

 

 Anna

Per

 Ewa

 

 Jan-Olov

Fototeknisk diskussion

Och sedan fanns det ju "lite" bilder att titta på. Att se både Henri Cartier-Bresson och Ruud van Empel på en dag är rätt mastigt. Henri Cartier-Bresson är ju en klassiker och Ruud van Empels skogsrån är också rätt spännande! Efter de starka kontrasterna var Anna Claréns svala bilder ganska rogivande.

Den hoppande mannen fanns naturligtvis med. Men ser han inte ut som "ampelman"?

(Alla svartvita bilder är förstås direkt från kameran.)

Och sen drog jag vidare på nya äventyr....

 

Postat 2013-04-08 21:15 | Läst 1510 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera