Annons
Artiklar > På resa med Christer Strömholm

På resa med Christer Strömholm

Foto: Christer Strömholm

1962 reste poeten Lasse Söderberg till Spanien tillsammans med den legendariska fotografen Christer Strömholm. Först nu publiceras resereportaget som ger en ingående bild av dåtidens fattiga Spanien. Det är också ett vänporträtt av Christer Strömholm.

"På mindre än en timme hade vi förflyttat oss från djävulens rövhål till Guds armhåla".

Så börjar ett av kapitlen i boken Resa i svartvitt. Det här är inget resereportage för soltörstiga spanienturister. Boken är ett nedslag i Francos Spanien, tjugofem år efter inbördeskriget, då fattigdomen var utbredd.

Boken innehåller ett flertal Strömholm-bilder från resan. Idag är Christer Strömholm en av Sveriges största fotoikoner genom tiderna.

"Han ägnade sig inte främst åt att dokumentera. Baudelaire hade ifrågasatt fotografiet därför att det var naturligt, alltför slaviskt underkastat verkligheten. Något av samma misstro spårar man bakom Christers bilder: Det han sökte var yttre bekräftelser på inre antaganden" skriver Lasse Söderberg i sitt förord.

Boken Resa i svartvitt är utgiven på Ellerströms förlag.

Christer Strömholms bilder från resan visas nu på Galleri Persson i Malmö.

Läs Kvällspostens artikel om utställningen.

Läs Bob Bovins bloggreportage från öppningen av utställningen.



Publicerad 2013-09-24.

5 Kommentarer

MagnusBerg 2013-09-24 17:04  
"Boken innehåller ett flertal Strömholm-bilder från resan."

Hur många är ett flertal i detta fall?
Bob Bovin 2013-09-24 18:39
58
Om jag räknade rätt.
Med vänlig hälsning,
Bob
Snejk67 2013-09-25 10:41  
En annan utställning med många bra bilder av Christer Strömholm är den på Marstrand, Strandverket. Fotoboken Poste Restante från 1967 finns även tillgänglig på Bukowskimarket för de som är intresserad av denna fantastiska fotograf.
/Jens
Benganbus 2013-09-25 10:54  
Låter som att jag skall köpa boken, helt klart!
/B
Chr.Bra 2013-09-25 14:09  
Landade i brevlådan igår, har bara hunnit skumma igenom lite snabbt men fastnade på ett flertal ställen för att beundra bilder.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS