Annons
Artiklar > Nya DPP – endast för Canons senaste fullformatare

Nya DPP – endast för Canons senaste fullformatare

Digital photo professional, Canons egen råkonverterare, har fått en stor uppdatering. Tyvärr fungerar den bara för tillverkarens senaste fullformatskameror.

Det är, enligt Canon själva, den största uppdateringen Digital photo professional (DPP) fått sedan programmet gavs ut. 

DPP 4.0 har bland annat fått ett större tonomfång i hög- och lågdageråterhämtningen, stöd för videouppspelning och programmet ska också ha blivit snabbare. 

Det har också fått stöd för färgkorrigeringar i specifika färgrymder. Det ska göra det lättare att till exempel justera mättnaden i bakgrunden på ett porträtt utan att påverka hudtonen. 

En annan nyhet är att DPP nu stödjer två skärmar, där förhandsgranskningsfönstret kan placeras på den sekundära skärmen. 

Tyvärr fungerar bara uppdateringen på OS X 8.10 och nyare, eller Windows 7 och nyare. DPP får nämligen stöd för 64-bit i och med version 4.0. Dessutom stödjer uppdateringen bara Canons fullformatare, EOS 1D X och C, EOS 5D mark III och EOS 6D. Det kommer dock en version till övriga kamera modeller, men när den kommer är inte klart än.



Publicerad 2014-06-27.

14 Kommentarer

Flash Gordon 2014-06-27 18:34  
Nu är väl också 5DMKII en fullformatare? Fast den har inget stöd.
Så kanske skall det heta Canons senaste fullformatare.
Svar från AlexLindhe 2014-06-27 19:35
Helt rätt, tack!
Flash Gordon 2014-06-27 20:01  
Har gjort en test av DPP 4.0 här på fotosidan. Den är klart bättre än tidigare versioner som jag bara negligerat.
Har pixel peepat och provat den mot LR 5.4.
Slutsatsen är väl att den kanske ger lite bättre resultat än Camera raws mer generella raw-motor. Tycker den plockar fram detaljer lite bättre än LR.
skillnaden är dock mycket liten och man får zooma in ordentligt för att se någon skillnad.
Börjar man sedan finlira i varje program för att förbättra vad som redan är acceptabelt så kan man nog landa var som helst.
Båda ger ett fullt acceptabelt resultat. Det som fortfarande är min fråga är hur Canon tänkt detta skall tillfredsställa oss som redan valt något annat än DPP. Arbetsflödet är fortfarande lika ofullständigt.
Hade man åtminstone gjort en plug-in till Lr/Camera raw kunde jag åtminstone dragit nytta av deras förmodligen lite bättre de-mosaicing och rendering och sedan jobbat vidare med bilden i LR eller Photoshop.
Nu är det ett stand-alone program som är lika värdelöst som tidigare versioner.
Tror inte att denna version kommer öka antalet personer som använder DPP.
Ni slänger pengar i sjön Canon.

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=158969&highlight=DPP+4.0
Tonyeagle 2014-07-02 18:37
Det går väl utmärkt att arbeta vidare med bilden i PS (alt + P). Fast det var kanske inte det du menade.
Flash Gordon 2014-07-02 20:32
Hej Tony,
Nej jag menade egentligen 2 saker. Det första är att DPP inte har någon Plug-in till LR som t.ex. Iridient Developer.
Det vill säga att man kan köra bilden genom DPP 4 inifrån LR och den öppnar raw-filen i DPP. Man får en de-mosacaicing och rendering gjord i DPP och för tillbaka resultatet som en TIFF i LR för vidare bearbetning. Jag tycker det verkar som DPP gör ett lite bättre jobb än LR när den räknar fram bilden.
Fast den verkar också hitta på egna grejer på samma sätt som JPEG gör i kameran.

Det andra är att det nu visserligen finns transfer to Photoshop som ett alternativ men att man egentligen inte kommer vidare i DPP när man gjort de mest grundläggande justeringarna.
Man måste egentligen gå vidare i ett annat program om man skall göra de justeringar man ofta gör i t.ex. LR eller i Photoshop.

Så endera använder man DPP men saknar de vanliga verktyg som finns i LR och Aperture för att ta 2 vanliga program och kan inte riktigt slutföra jobbet. Eller så blir DPP ett extra steg i arbetsflödet som inte tillför någon extra dimension till bilden.
Ellery Sneed 2014-06-28 10:42  
Jag har testat den nya versionen, upplever den som mycket långsammare än den ursprungliga. Kan vara min dator, men tror inte det.
Jag tycker DPP fungerar mycket bra till Canon Raw. Jag kommer att använda den ursprungliga versionen ännu ett tag...
nikif 2014-06-28 23:55  
Trevligt! Jag använder DPP sedan länge. Många här verkar kritiska till programmet men det fyller mina behov mycket bra. Det är ett snabbt program samt inte översållat med funktionalitet. visst finns det saker jag saknar, men inget är väl så perfekt så att det inte kan förbättras. Just hantering av video saknar jag i dagens program. Skall bli kul att köra då det kommer för min kamera också. Att jämföra mot Photoshop är fånigt, även Lightroom, då prisskillnaden trots allt är stor.
Flash Gordon 2014-06-29 00:05
Det är klart prisskillnaden är stor. Eftersom DPP är gratis blir ju andra alternativ oändligt dyrare-

Å andra sidan är också LR och Photoshop väldigt mycket mer funktionella och har ett helt annat arbetsflöde som spelar stor roll om man hanterar mycket bilder.

Om man tycker DPP räcker så kör på det. Det är inget fel på resultatet man kan få fram. Det är precis lika bra som LR vill jag påstå.
Det tar bara lite längre tid och kräver ibland efterbearbetnng i något mer avancerat verktyg för att få till det där extra.
HansG 2014-06-30 19:54  
Är det bara jag som tycker det är lite latjo att en artikel om Canons redigeringsprogram illustreras med ett objektiv från Nikon?
/Hans
froderberg 2014-06-30 21:23
Kul att det uppskattades :)
Fredrik Klintberg 2014-07-02 13:46  
Zzzzz... Jag är scheptisk..... zzzzzz
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS