Annons
Artiklar > Kameror som vapen - i konsten

Kameror som vapen - i konsten

"Shoot Portraits, Not People” är ledorden för Jason Siegels konstinstallation som nu visas upp för allmänheten. Se en intressant video om hur konstverken kom till.

Jason Siegel jobbar som musik- och modefotograf. Shoot Portraits, Not People är hans första utställning som inte innehåller fotografier. Istället visar han upp vapen gjorda utav fotoutrustning. 

Inför projektet köpte Jason in 90 kilo begagnade fotoprylar.

– När jag tar bilder handlar det mest om att trycka på knappar, bakom kameran eller framför datorskärmen. Det här projektet har tillåtit mig att gå utanför mina kreativa gränser och skapa något unikt, säger Jason Siegel. 

Bilderna visas på galleriet The BLK MKT  i Aspen, Colorado, under januari då X-Games pågår.



Publicerad 2017-01-15.

29 Kommentarer

Måns H 2017-01-15 23:36  
Ingen helt ny idé.

Jag hade ett 400mm Novoflexobjektiv med mycket påtaglig vapenlook. Det satt som på en kpistkolv. Man fokuserade med sorts avtryckargrepp, snabbt var det, och tog sen bilden.

Jag blev stoppad av polis. Nån hade anmält att en beväpnad man rörde sig på stan. Då sålde jag alltihopa.

Novoflex hade också en mindre modell, som pistol ungefär, samma idé.
Surgeon 2017-01-16 09:24
Haha, googlade och hittade ett gäng bilder på just den gluggen, klart likt ett vapen :)
erdeljan 2017-01-15 23:46  
Läser man petapixel så känns det som artiklar som dem delar dyker upp här fast 3 dagar senare. Visst, bägge är fotoportaler men det blir lite tråkigt faktiskt.
Grevture 2017-01-16 01:55
Så du menar att varje gång Fotosidan får syn på något som verkar intressant så skall de först kolla så det inte redan publicerats en nyhet/artikel om den saken någon annanstans i världen först, och om det har det skall man hoppa över den artikeln?
erdeljan 2017-01-16 11:07
Nej utan jag menar på att ni är sena, inget annat. Läser helst nyheterna här istället för på peta.
Grevture 2017-01-16 12:12
Det är nog till stor del en resursfråga. Petapixel har nog helt enkelt mer resurser, fler anställda och fler frilansare än Fotosidan. Plus att de - som just i det här fallet - ofta helt enkelt sitter närmare händelsernas centrum och därmed kan vara snabbare. Sist men inte minst handlar det om prioriteringar och nyhetsvärdering, för Fotosidan är det viktigare att vara snabb med "lokala" nyheter, alltså sådant som händer i eller nära Sverige och Fotosidans medlemmar. Petapixel har ju så vitt jag vet till exempel fortfarande inte tagit upp diskussionen om drönarfotografering i Sverige - där är de ju sjukt sega :-)
erdeljan 2017-01-16 16:09
Det stämmer att dem har fler som "bidrar" men ni vill inte släppa in folk hur som helst utan tar på er för mycket, varför vet jag inte. Sen har du missat att dem har tagit upp förbud mot drönare i Sverige, det har dem visst. Sen att dem inte följde upp därefter är samma som du säger inte intressant då det är "lokala nyheter" som dem inte vill fördjupa sig i, lika mycket som ni inte fördjupar er i andra länders lokal debatter.
Grevture 2017-01-16 16:24
Nu blir jag nyfiken: På vilket sätt vill inte Fotosidan släppa in folk som bidrar?
erdeljan 2017-01-16 17:43
Ligger man efter så man man ju fråga om hjälp. Jag är 100% säker att folk vill hjälpa till. Man kan ha folk som skickar in länkar om inte hela nyheter som ni kan bara lägga in. Det blir mer innehåll, inte nödvändigtvis kvalitet men ni har väl sista ordet vad som blir publicerat online.
Grevture 2017-01-16 18:05
En hel del av det Fotosidan publicerar är just efter tips från medlemmar, det är bara att skicka in. Vilket många redan gör. Eller skriva blogginlägg om något som intresserar en, då och då lyfter Fotosidan fram blogginlägg som känns intressanta.

Mejla på bara :-)
erdeljan 2017-01-16 18:31
Uppfattat! ;)
tormig 2017-01-16 07:56  
När jag var liten gjorde vi djur av kottar och tändstickor. Man kanske skulle ta bilder på dem och kalla det konst. Och naturligtvis inte glömma den obligatoriska videon om hur konstverken kom till. För om det inte finns rörliga bilder på tillblivelsen har det liksom inte hänt.
luminousoctaves 2017-01-16 08:32  
Snyggt gjort och lite kul, men substanslöst konstprojekt.

Vad vill man säga? Fint med uppmaningen att skjuta en kamera istället för ett vapen, men jag kan inte se hur en relevant diskussion ska kunna växa fram ur det.
Mina associationer går snarare till G.A.S. (gear acquisition syndrome) då både kameramänniskor och vapenfolk gillar snygga och dyra grejor.

Sen är jag smått allergisk mot presentationsfilmer som fokuserar på hur coolt det är att göra konst, snarare än innehållet i själva konsten.
Slow motion-klippet där en snubbe tänder sin cigg med svetslåga säger allt.
Alf-Magnus 2017-01-16 08:55  
Tja när mode och reklamfotografer skal gör något ”konstnärligt” så blir det altigt så krystat och förenklat. Tänk i fall fotosidan kunde uppmärksams all fotografer som verkligen skapar bilder som platsas inom konstbegreppet
Arneno 2017-01-16 12:48  
Härom året kom en kollega hem från Kentucky med ett tidningsuppslag med vapenannonser. Det slog mig direkt hur mycket det påminde om kameraannonser här hemma. Samma sorts produktfotografier med, för utomstående, obegripliga tekniska specifikationer. Kanske är en del av det som vi gärna ser som amerikaners skadliga vapenfixering bara kamera-fetischering i en annan skrud?
Grevture 2017-01-16 13:23
Inte bara, men jag tror du har en poäng. Vi använder ju ofta prylar som identitetsmarkörer, för att berätta vem vi är och vilka vi hör ihop med. Det gäller inte bara kameror, utan allt från hifi-grejer, mobiltelefoner, speldatorer, biltillbehör, båtgrejer till golfutrustning osv, osv. Och i sådana sammanhang är det viktigt att använda det interna fikonspråket eller jargongen som ger känslan att man är en av de invigda som förstår vad det handlar om ... Just i USA är ju - mer än i det flesta länder - vapen "prylar bland andra prylar". Jag jobbade för en hel del år sedan i USA i perioder, och jag minns lunchsamtal där kollegor satt och diskuterade prestanda och upplevelser av pistoler eller ammunition ungefär som vi här i Sverige diskuterar olika mobiltelefoner eller golfklubbor.
PMD 2017-01-16 19:10  
Jag förstår inte riktigt vitsen med att bygga ihop saker som ser ut som dödliga vapen genom att använda fotoutrustning som delar. Att resultaten ser ut som vapen går inte riktigt ihop med budskapet "Shoot Portraits, Not People”.
Tomas Johanson 2017-01-17 20:28
Det vore intressantare att göra tvärtom. Bygga om vapen till något helt annat.
Tony Johansson 2017-01-18 07:18
Vapen är inte farliga. Det är dom som håller i dom man skall fråga sig, om dom är tillräkniga.
Grevture 2017-01-18 11:31
Tony, det där var lite småkul som smaklöst skämt en gång för länge sedan. Det fungerade länge rätt bra som ironi över dumheten i argumentationen från extrema vapenentusiaster. Men idag när det - obegripligt nog - används på fullt allvar som argument just av de mest korkade vapenälskarna, så känns det mest bara tröttsamt.
Tony Johansson 2017-01-19 06:43  
@Erik Danielsson;
I det fallet är det väl först och främst föräldrarna som man skall fråga sig om dom är tillräkneliga för att inneha vapen öht ? Det är ungefär som att inneha ett körkort och en bil. Det krävs omdöme och ansvar.
luminousoctaves 2017-01-19 07:00
Jag förstår inte ditt resonemang. Du menar att vapen är ofarliga? Varför ska man då som förälder låsa in dem?
Tony Johansson 2017-01-19 06:57  
@Martin Agfors;
Även om jag förstår din ståndpunkt, så tycker jag att du sätter ribban så lågt att vidare diskussion är meninglös.

Men för att komma med något motargument; På vilket sätt är ett plundrat vapen farligare än t ex. en vanlig kökskniv som varenda människa har i sin ägo (och dessutom licensfri), eller en vanlig hammare ?

(Last)bilar är också farliga, det visar dom senaste incidenternai Frankrike och Tyskland på, eller hur ? Kanske vi skall avskaffa motorfordon också, då dom kan (med uppsåt) skada andra människor. Eller så kan det faktiskt hända en olycka med personskador som följd.

Konstgödsel och diesel kanske skall avskaffas också, då det tillsammans kan utgöra basen i en hemmagjord bomb, typ den som ABB använde sig av i Norge. Tryckkokare är också farliga, det visade terrordådet i Boston maraton på, för några år sedan, etc.

Förvänta dig som sagt inget genmäle på din kommentar till detta. Som jag redan nämnt, tycker jag att du redan satt ribban så lågt att jag inte orkar gå i polimik med dig i denna fråga.
luminousoctaves 2017-01-19 07:18
@Tony:
Ingen här har påstått att gödsel, knivar eller lastbilar är ofarliga.
Köksknivens primära funktion är att förbereda mat, gödslet får saker att växa osv.
Vapnets primära funktion är att skada eller döda.

Det blir därför lätt absurt när du påstår att det inte är farligt.
Grevture 2017-01-19 11:01
Tony: Du tar tydligen argumentet på allvar. Wow, har bara mött den attityden i USA tidigare.

Din argumentation kan ju kort sammanfattas med "vapen är ofarliga eftersom man kan orsaka skada med vilket föremål som helst". Det är ungefär som att påstå att cyanid egentligen inte är giftigt eftersom man kan dö av en tillräckligt stor dos av vatten också. Eller att det inte är farligt att slå någon på käften med ett knogjärn, han kunde ju lika gärna ha ramlat och slagit ansiktet i en bordskant.

De flesta människor ser nog någon slags skillnad mellan alla vardagsföremål som har en grundfunktion, men som också kan missbrukas. Och å andra sidan föremål vars funktion, syfte och hela existensberättigande går ut på att orsaka skada. Men har man svårt att se eller förstå den skillnaden, tja, då är de nog svårt att föra en konstruktiv diskussion.
Tony Johansson 2017-01-19 08:18  
@Erik Danielsson:
Först får jag nog rätta dig lite. En knivs primära uppgift är som du säger, att användas till att bereda mat med, men även till att ta livet av (i detta fall), andra, nämligen djur, för inte tror väl du att fläskotletter växer på träd ?

Och precis som på samma sätt som man kan missbruka skjutvapen, kan man missbruka knivar.

Ett plundrat vapen är tämligen ofarligt (som vapen betraktat), det är först när man laddar det med ammunition som det kan anses vara "farligt". Dessutom är det skillnad på vapen och vapen.

Det finns vapen som är explicit framtagna för att döda människor, och det finns vapen som är explicit framtagna för sportskytte och/eller jakt, men som kan användas även mot människor, om uppsåt finns.

Hur tänker du kring det resonemanget ?
luminousoctaves 2017-01-19 11:17
Jag tänker att du just nu flyter omkring och försöker hitta nya argument för varför vapen är ofarliga.
Du började med att nämna en kökskniv som exempel. Nu ändrar du det till jaktkniv och slaktkkniv.

Vi kommer nog inte enas i den här diskussionen. ;)
Tony Johansson 2017-01-19 11:41  
@Erik Danielsson;
Vi är överens om att vi inte är överens 😉.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS