Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > "Lagförslag riskerar självcensur av pressfotografin"

"Lagförslag riskerar självcensur av pressfotografin"

Om nya integritetslagen går igenom kan det innebära att fotografer måste censurera sig själva vid fotograferingstillfället - något som Pressfotografernas klubb nu vill varna för.

Mia Karlsvärd, ordförande för PFK, varnar nu i en debattartikel i Journalisten för vilka konsekvenser lagförslaget från Integritetskommittén kan få för de svenska pressfotograferna.

Sverige har alltid haft en hög yttrandefrihet där det varit tillåtet att fotografera nästan överallt med få undantag. Årets bild 2007 - på den så kallade Hagamannen i rastgården på häktet - skulle med nya lagförslaget inte kunna tas utan att fotografen bröt mot lagen, menar Karlsvärd.

Även de avslöjande bilderna på förre statssekreteraren Ulrika Schenström tillsammans med reportern från TV4, skulle inte få ha fotograferats tillsammans med den nya integritetslagen.

Mia Karlsvärd menar att det nya lagförslaget inskränker möjligheten för pressfotografer att få utöva sitt yrke. Hon menar också att den är så pass luddigt formulerad att det blir svårt för en fotograf på fältet att veta vad som är okej att fotografera eller inte.

Läs hela debattartikeln här: Integritetslag med stora risker.

Källa: SFF.

Publicerad 2009-10-24.

7 Kommentarer

kokkaffe 2009-10-24 23:03  
*klick* fotot taget...polis kommer springande..."Hallå där! de där fotot var olagligt! Nu ska ja ge dig böter, får ja bara titta på bilden så ja med säkerhet får avgöra ifall den är olaglig eller inte! Jasså...du har en analog kamera...jaha...men...du får framkalla filmen o sen komma till stationen o visa mig bilden så ja kan ge dig böter!" Ja juuuuuuust de. Värdelös jävla lag. Har man däremot något som reglerar publiceringen blir lagen praktiskt genomförbar. Potentiellt dålig...men genomförbar.
paco 2009-10-24 23:59  
Kanske blir ett uppsving för film igen..
Gustav Hansson 2009-10-25 09:56  
Hmm de här lät inte så kul..
marjos 2009-10-25 12:06  
Det här handlar ytterst om att makten vill slippa bli granskad. Detta samtidigt som makten i allt högre utsträckning ger sig rätt att granska medborgaren utan reell brottsmisstanke. Jämför gärna detta lagförslag med FRA-lagen, den kommande datalagrings-lagen. Det går en röd tråd genom lagstiftningen där medborgaren i allt högre grad görs transparent medan makten sluter sig allt mer. Vi vet var den vägen slutar.

Många politiker har också burit på den här viljan en längre tid, jag skulle vilja tipsa om en 3 år gammal diskussionstråd på Johan Linanders blogg, de flesta argument i kommentarerna kan återanvändas i detta fall.

http://johanlinander.se/blog/2006/07/27/smygfotografering-pa-stranden/

Fotografer måste nu engagera sig kraftfullt och inte bara lita på att några få organisationer gör det. Fotosidan kan göra en god insats i den opinionsbildning som behövs för att bevara vår rätt att dokumentera vår samtid. För ett så inarbetat forum så ser jag det närmast som Fotosidans plikt. Sedan måste jag rikta kritik mot både artikelförfattaren och fotosidan för avsaknaden av länkar. Ingen av länkarna leder till lagförslaget i fråga. Artikeln hjälper inte till på något sätt för fotografer som göra sin röst hörd och protestera. Relevanta länkar till regering och riksdag behövs, så även till departement, tjänstemän och enskilda ledamöter inblandade i ärendet. Om inte ens fotosidan hjälper fotografer på ett reellt sätt att samla sig till protest, då här jag nog rädd att fotografer är så blase att de förtjänar att bli förbjudna att dokumentera sin samtid.

Skicka mail till berörda makthavare, eller ännu hellre brev, gärna handskrivna. Brev är fysiska och viftas inte bort med delete-knappen, de måste bäras, sprättas upp, läsas, arkiveras, diarieföras osv.. När de blir tillräckligt många blir de en belastning som märks.
tormig 2009-10-25 14:16  
Som man bäddar får man ligga. Hade medierna utövat lite sund självcensur innan kanske vi sluppit den här lagstiftningen. Men när framörallt kvällstidningarna helt spårat ur kommer det här som ett brev på posten. Var det verkligen värt detta för att få en bild på Persbrandt på fyllan?
ps82 2009-10-25 16:37  
blir det inte dubbel moral? svea hovrätt frikänner kille som spred naken bilder på sitt ex till några vänner, som dom tagit under deras förhållande.

(http://nyhetskanalen.se/1.1282830/2009/10/20/inte_olagligt_sprida_nakenbilder)

men journalister får inte ta bilder. eller det SH säger att du som privat person från sprida bilder till andra utan konsevens. men inte om du har det som leverbörd?

hmmmm...
bengt-re 2009-10-26 10:46  
Det låter som ett sjukt dåligt förslag... 1984...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS