Annons
Artiklar > Sex nya antagna till Naturfotograferna/N

Sex nya antagna till Naturfotograferna/N

Mats Andersson, Gunnar Aus, Bilal Chebaro, Hans Ersson, Tomas Järnetun och Daniel Stenberg antogs in i föreningen Naturfotograferna och får skriva /N efter sitt namn. Se deras fina naturbilder!

Gunnar Aus Se hans Fotosidan-portfolio här

Mats Andersson Se även hans blogg

Bilal Chebaro Se även hans blogg

Hans Ersson Se även hans blogg

Tomas Järnetun Se även hans blogg

Daniel Stenberg Se även hans blogg

Daniel Stenberg, hur känns det att blivit invald?
– Det är otroligt spännande och hedrande uppblandat med en stor portion glädje och en rätt ödmjuk stolthet. Det här är ju något som är väldigt speciellt för många av oss som håller på med naturfoto.

Vad tror du att det kan betyda för dig att vara med i Naturfotograferna?
– Det kan nog betyda en hel del. För mig personligen ger det möjligheter att komma i nära kontakt med flera av mina fotografiska förebilder och därigenom fortsätta lära mig och utvecklas i mitt fotande, men även i kunskapen om vår natur.

Vad har du för fotoplaner för året?
– En av årets stora planer är redan genomförd, en månadslång fotoresa i Indien. Håller som bäst på att redigera bilder från den resan nu. Annars så är det inplanerat en aprilhelg med orrspel i Dalarna och en vecka på ön Utklippan i Blekinge under maj med fågelskådning, ringmärkning och självklart fotande på schemat.


Foto: Daniel Stenberg

Ansvarig för antagningen till Naturfotograferna är Stina Deurell. Vi ställde några frågor till henne.

Vad krävs för att få vara med i Naturfotograferna?
– Du ska vara en skicklig och/eller utvecklingsbar fotograf med inriktning på natur i vidaste mening
. Du ska ha ett intresse för och kunskap om natur- och miljövård.
 Du måste ha publicerat dig i tidningar och tidskrifter och eventuellt givit ut böcker.
 Du föreläser till egna bilder eller har haft utställningar.
 Slutligen vill vi att du vill arbeta aktivt för ett ärlig och sund utveckling av naturfotografin.

Vad tittar på på när du kollar fotograferna bilder?
– Vi är tre personer i invalskommittén, vi som jobbat fram till detta årsmöte är Jan Elmelid, Anders Henriksson och jag. Vi är tre mycket olika fotografer, men det har var lätt att komma överens om vilka bildkollektioner vi tycker håller den kvalitet som krävs för inval och ett enigt årsmöte gick på vår linje.

– Vi tittar naturligtvis på teknisk kvalitet, både på de 150 digitala bilderna och på de fem utskrifterna som varje sökande skickar in. Sen tittar vi på bredd när det gäller kollektionen, om det är väldigt  många bilder tagna vid samma tillfälle eller tagna med en och samma teknik eller komposition så drar det ner intrycket. Vi vill se en kollektion som visar att man kan hantera kameran och är ute mycket.

– Men det allra viktigaste är bildseendet — hur man komponerar sina bilder. Om man ser hela bildytan, har känsla för hur alla element i bilden samspelar. Hantering av ljuset, känsla för riktning och form, hur bakgrunden ser ut och hur den samspelar med motivet. Kort sagt det  räcker inte att motivet är en stor björn, känsla för hela bildytan måste till.

– Sen tar vi också med i bedömningen saker som om man är aktiv inom naturvården, hur länge och mycket man fotograferar och om man har en  professionell inriktning. På senaste årsmötet beslutade vi bland annat  att föreningen ska representera den professionella dimensionen inom  naturfoto och arbeta tydligare för natur- och miljöskydd, så dessa  aspekter kommer att vara viktigare vid invalen framöver.

Vad får man ut av att vara medlem i Naturfotograferna?
– Att bli invald i Naturfotograferna är en form av kvalitetsstämpel och ger tillgång till ett nätverk med över 120 andra naturfotografer. Men det viktigaste är att man är med och arbetar för ett etiskt naturfoto med ärliga bilder och bilder som bidrar till natur- och miljöskydd!



Publicerad 2011-03-17.

2 Kommentarer

clion 2011-03-18 06:52  
Fy fabian jag beundrar dessa duktiga fotografer
helt fantastiska foton dom tar
yens 2011-03-24 13:33  
Stort grattis allihop, extra roligt för undertecknad med Gunnar och Daniel, som varit till stor hjälp med kommentarer och i tråden "fågelidentifikation" och verkligen fått mig att vilka naturfotografera. Goda förebilder och fantastiska fotografer! Ska även titta lite mer på de övrigas bilder såklart!

Merläsning

ANNONS