Annons
Artiklar > Se de bästa pressbilderna från 2010

Se de bästa pressbilderna från 2010

Årets bild-tävlingen invigdes på Norrköpings stadsmuseum den 19 mars. 

Årets Bild-utställningen har börjat sin turné. Första stoppet är på Norrköpings stadsmuseum. Här visas vinnarbilderna och andra intressanta bilder från Årets bild-tävlingen.

Aldrig förr har intresset för tävlingen varit så stort. Juryn hade i år 4 633 bilder, inklusive bildspel, från 375 fotografer att ta ställning till. Det blir fler priser än någon gång tidigare vid prisutdelningen i Norrköping.

Utställningen i Norrköping invigdes dagen av ordförande i kultur- och fritidsnämnden Eva Andersson efter Årets bild-galan på Norrköpings stadsmuseum. Det är öppet till den 25 april. Troligen kommer utställningen att fortsätta turnera runt i landet därefter.

Bilderna i tävlingen Årets Bild speglar årligen vår nutid och driver bildjournalistiken framåt. Tävlingen arrangeras av Årets Bild Sverige AB som ägs av Pressfotografernas Klubb Sverige (PFK). Mer information och lista öv er alla vinnare finner du på www.aretsbild.se.

Här kan de se alla vinnarbilder.

Riverside, Kalifornien. Det hade kunnat vara nästan var som helst i den soliga delstaten, om det inte vore för männen i bruna skjortor, kängor och hakkorsprydda armbindlar som står och dricker kaffe på uppfarten till ett av husen.
Här bor Jeff Hall, en man med hög röst, rakad skalle och enorma polisonger som drömmer om en amerikansk delstat där bara vita är välkomna.
Han leder Kaliforniens nationalsocialistiska rörelse, NSM California. De har kunnat se ett rejält uppsving på sistone, och en viktig anledning till det är, förutom den ekonomiska krisen, att fokus har flyttats från svarta och judar till papperslösa emigranter från framförallt Mexiko. I ett USA där arbetslösheten ligger runt tioprocentsstrecket är frågan glödhet.
– Folk hävdar att den illegala invandringen har minskat på grund av den dåliga ekonomin, men jag säger bara: Kom ut till gränsen och se själva! Det är som en jävla myrstig! Säger Jeff.
Fotograf: Johan Persson, Kontinent. 3:e plats Vardagsbild utland.

Den nittonde juni 2010 gifte sig Daniel med sin Victoria och Prinsessbröllopet blev sommarens stora romantiska händelse.
Foto: Paul Hansen. 1:a pris Nyhetsreportage Sverige.



Publicerad 2011-03-20.

12 Kommentarer

lamotte 2011-03-20 13:17  
Kan man se alla vinnarbilderna någonstans på nätet?
Conny Johansson 2011-03-20 14:07
Det finns ju en länk till årets bild i texten! Gå in där och gå sedan vidare till deras ftp server. Loginuppgifter står på sidan.
lamotte 2011-03-20 14:18
Jo jag vet allt att man kan ladda ner dem där. Men där står också texten:

"Om du tillhör svensk eller utländsk press har du möjlighet att ladda ner samtliga vinnarbilder via ftp"

Men det kanske bara är att ladda ner ändå.
Conny Johansson 2011-03-20 14:41
Det står ingenstans att man inte får ladda ner dom om man inte är press.
Svar från froderberg 2011-03-20 17:07
Pistol-Pete 2011-03-20 14:12  
Oooh, kan man inte få bort den där snubben från startsidan snart... jag vet att han är förlorad men fan vad jag blir illa berörd av att sen honom. Skäms för att vara vit.
PeterWem 2011-03-20 14:47  
Peter, bara att blockera bilden, antingen med adblock eller genom att i webbläsaren helt sluta ta in bilder.

Till er andra:
Host: ftp.welis.se
Användarnamn: welis.se
Lösenord: raggadish
Port: 21

Inget hinder från att tanka.
F.Eliasson 2011-03-20 17:49  
Vad kostar boken? ngn som vet?
xandx 2011-03-21 09:30  
Årets bild i gamformat :-(
http://mj.barczyk.se/blog/6315/skrackbilden-bakom-nyhetsbilden

Man blir lite fundersam och börjar undra ifall paparazis ändå inte har lite mer heder?
lamotte 2011-03-21 13:22
Det är väl knappast paparazzi-fotografer som var på plats på Haiti.

Sen ser jag inte Paul på den andra bilden (möjligt att han är med ändå).

Här kan du läsa om händelsen. De (reportern och Paul) var alltså på plats när det skedde.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/fabienne-blev-15-ar

Men visst har du rätt. Det ser rätt makabert ut när så många fotografer står över en skjuten flicka. Men det är ju möjligt att Paul var först på plats och de andra kom senare.
xandx 2011-03-21 17:46
Fast det var inte det jag menade, jag menade bara att om man jämför paparazzi med dem på Haiti så undrar jag om inte paparzzis har mer heder.

Det finns en uppsjö av vad jag kallar för legofotografer som utan uppdragsgivare drar iväg till katastrofer i hopp om att hämta hem bilder och tjäna en slant på dem hemma. Vissa av dessa är bara ute efter pengarna och kanske inte följer "vanliga regler utan gör allt för en bild"

I länder som befinner sig i konflikt kan man komma undan med det mesta, vet folk som tillverkat hemmagjorda press pass och rest till konflikt drabbade länder, sedan finns det också lokala fotografer utan skrupler osv..

Det är som vissa av världens sk bästa naturfotografer som i stort sett fejkar varannan bild, its all about the money :-)
Forslund 2011-03-23 14:31  
Jag tror han menar att en paparazzi har mer heder än fotograferana på bilden.. Det är en viktig diskussion, men jag tycker ändå att det är viktigt att bilden tas.. Fotograferna för på något sett den dödas talan i världspressen..
Forslund 2011-03-23 14:33  
Jaroslaw: Paul Hansen namnger samtliga fotografer på plats.. Alla av dem är fotografer för stora etablerade tidningar och byråer. Jag skulle aldgrig kalla dom för legofotgrafer..
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS