Annons
Artiklar > Tjejers ungdomskultur skildras

Tjejers ungdomskultur skildras

Visa bildspel

Foto: Lauren Greenfield

 

Foto: Lauren Greenfield

 

Den amerikanska fotografen Lauren Greenfields utställning ”Girl Culture” visas snart på Fotografins rum på Malmö Museer.

I bildsviten undersöker hon ungdomskultur och kön, och hennes drivkraft har varit intresset för ungdomskultur hos tjejer. Hur bildas vänskap tjejer emellan? Hur skvallrar de tillsammans och vilka ideal försöker de leva upp till? I bilderna fångar Greenfield flickornas drömmar, osäkerhet och hemliga ritualer.

Girl Culture öppnar på Malmö Museer den 19 januari 2013 och varar till den 14 april. I utställningen visas också hennes kortfilm Kids and money – en dokumentär om barn som växer upp i Los Angeles och deras drömmar om pengar.

Om Lauren Greenfield
Lauren Greenfield är en amerikansk dokumentärfotograf, filmare och krönikör. Hon arbetar med frågor om ungdomskulturen och är hyllad för sina banbrytande projekt Girl Culture, Fast Forward och Thin. Hennes fotografiska arbeten handlar om hur populärkulturen påverkar ungdomskulturen, könsidentiteten, kroppsuppfattningen, ätstörningar, media, rikedom, mode, skönhet och konsumtion.

Enligt American Photo är hon en av de 25 mest inflytelserika fotografer som arbetar idag. I januari 2012 tilldelades Greenfield en Directing Award för filmen ”The Queen of The Versailles” på Sundance Film Festival, USA. Filmen lanseras i Skandinavien under 2013.



Publicerad 2013-01-16.

5 Kommentarer

gatosi 2013-01-16 20:04  
Man skäms ju nästan för att vara tjej när man ser bilderna. Är det meningen kanske?
harryett 2013-01-17 00:08  
Urtrist nu. Too soon.
LGS 2013-01-17 01:53  
Filmen (Drottningen av Versailles) gick nyss på SVT. Finns på SVT Play. Mycket bra.
Karuzzell 2013-01-17 21:48  
Det känns inte som om det är en utställning man vill se....
Men kanske just det betyder, att man borde se den. Jag försöker intala mig, att det inte är lika illa i Sverige.... Ska börja med att titta på filmen och tackar för tipset om den.
VisualD 2013-01-22 05:48
Jag måste säga att den andra bilden är väldigt talande för åtminståne jag uppfattar unga(även äldre) tjejers fixering vid kroppsideal. Jag tycker den känns extremt intressant istället men i fel del av landet.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS