Annons
Artiklar > 200 fotografer tågade genom Göteborg

200 fotografer tågade genom Göteborg

Foto: Mats Alfredsson

 

Fotosidan-medlemmen Mats Alfredsson gillar gatufoto och bjöd in andra via Facebook att hänga på en fotopromenad genom Göteborg. 200 fotografer anmälde sig

Hur fick du den här idén?
– Jag var två veckor i Chicago över jul och nyår och blev inbjuden till Chicago Photographic Society. De har återkommande photowalks med inriktning på gatufoto.Väl hemma pratade jag med min kompis Christer Hedberg i Göteborg om att göra något liknande här, säger Mats Alfredsson.

Efter två dagar hade 70 personer anmält sig via Facebook. Lokalpressen i Borås (där Mats bor) och Göteborg rapporterade om den kommande fotopromenaden. Här kan du lyssna på ett inslag i P4 Göteborg. Efter ett tag hade 200 personer anmält sig.

I lördags gick fotopromenaden av stapeln.
– Vi hade tryckt upp en karta med  sju hållpunkter, där vi återsamlades. Det blev en tre timmars promenad som avslutades på en pub i centrala Göteborg.

– Det hela var en otroligt häftig upplevelse. Grejen var kanske inte förhoppningen om att ta de allra bästa bilderna, utan knyta nätverk och ha några riktigt roliga fototimmar tillsammans.

I kölvattnet av promenaden har det redan bildats nya grupper och flera ropar efter en snar återträff.

Läs även: Gatufotografen som jagar bäst på natten

VAR DU MED PÅ FOTOPROMENADEN?
Berätta i kommentarsfältet om din upplevelse av evenemanget!



Publicerad 2013-02-11.

18 Kommentarer

Rei Trulsson 2013-02-11 11:59  
Härligt initiativ, genomslag och respons! Vi behöver en "Mats Alfredsson" i varje stad!
Svar från froderberg 2013-02-11 12:47
Utmaningen vore kanske 400 pers i Stockholm och 100 i Malmö?
J0£L 2013-02-11 12:52
Ja! Det klart att vi måste få till en fyrhundring i Stockholm :).
fotografmanuelek 2013-02-11 17:26
Jag är på i Malmö!
Bör det göras en FB-grupp?
Splanky 2013-02-11 12:42  
En upplevelse som var skithäftig. 200 vänligt sinnade fotografer som flabbade, plåtade å tjötade! En av de roligaste fotohändelser som jag varit med på.
Ett grymt bra initativ som verkligen kommer att få ringar på vattnet.
Lars Parbring 2013-02-11 12:43  
Håller med Rei ! Superkul initiativ och nu är det upp till oss andra i våra städer att anordna nått liknande. Synd man inte bodde nära GBG denna gång.
Jag är lite nyfiken på kartan med de 7 hållpunkterna. Gick man från punkt till punkt för att nå slutmålet?
Detta tycker jag kan vara något för en lokal fotoklubb eller driven enskild person att ta tag i och fixa i sin egen stad.
Mats Alfredsson 2013-02-11 12:55
Hej Lasse. Kartan och hållpunkterna var viktiga för att hålla ihop gänget. Vi väntade in vid varje punkt och sedan spreds vi igen. Det fanns en och annan som inför det hela var lite orolig över att det inte skulle fungera med så många, men det fick alldeles utmärkt. Det blev också en hel del sköna bilder som har samlat i FB-gruppen "Göteborg Phootwalk febr 2013".
Lars Parbring 2013-02-11 15:19
Tack Mats för din förklaring, det tycker jag var ett smart upplägg för att man ändå skulle få gemenskapen och lite frihet samtidigt.
Vi i vår fotklubb har anordnat fotomaraton i Örebro som var superkul men då är det mer tävling och många irrar runt själva eller i smågrupper och ses kanske bara för lunch. Detta med Photowalk är en annan sak som verkar mer avspänd och trevlig grej. (det ena utesluter ju inte det andra iof sig)
Mats Alfredsson 2013-02-11 12:59  
Mycket av grejen och förmodligen också framgången,(inkluderar stämning och god ton), handlade om att vi gjorde det spontant. Christer och jag bestämde helt enkelt en datum och sedan körde vi. De som kan de kan. Eventet marknadsfördes sedan löpande på våra egna FB-sidor och spreds av andra. Häftigt också att vi fick både Borås Tidning, GP och två radiokanaler att uppmärksamma det hela.
larssonjosefine 2013-02-11 12:59  
Fantastiskt att få träffa så många störtsköna fotografer i världens finaste stad. Ett sånt enkelt men så fruktansvärt kul koncept som jag hoppas blir en tradition i stan.
Jag bloggar för Göteborg Nonstop, en nättidning i Göteborg. På länken nedan kan ni läsa och titta på fler bilder från promenaden.
http://www.goteborgnonstop.se/2013/02/10/photowalk-dagen-da-tvahundra-fotografer-gick-likt-pilgrimsfarden-kring-hela-goteborg-och-snackade-kramades-skrattade-fros-och-fotograferade-tillsammans/

Fred och kärlek!
Mvh Jo.
Johnny.H. 2013-02-11 13:12  
Ett mycket lyckat evenemang. Ett stort tack till initiativtagarna för en oförglömlig dag. Hoppas på fler tillfällen framöver men framförallt har jag hittat en helt ny värld inom fotografin att försöka utveckla även på egen hand.
Nikonetha 2013-02-11 13:15  
Jag kan bara hålla med, bland det häftigaste i fotosammanhang jag varit med om.. Vilken skön dag, vilket skönt gäng och vilken skön stämning.

Det här kan man leva på länge och det visar också hur enkelt man kan ordna roliga, härliga träffar med oss fotografer
stefank69 2013-02-11 13:46  
Fantastiskt idé som var super roligt att se så mycket folk med samma intresse. Ser gärna en återkommande upprepning av det, dock kanske med mindre grupper. Men det kanske det blir nu med spridning i gruppen. Härlig ton på FB sidan, inga taskiga kommentarer utan bara positivt innehåll.
Magnus Rönnkvist 2013-02-11 14:23  
Jag deltog också i fotovandringen runt Göteborg och det var riktigt roligt när vi var så pass många fotografer med. Både nybörjare och erfarna samt alla därmellan. Man lärde känna många nya vänner och fick chansen till att möta flera kollegor och bara ha roligt och knäppa lite bilder utan att ha några krav på sig.

Både Mats och Christer förtjänar lika mycket tack för detta, det gjorde dem båda bra.
Mats Alfredsson 2013-02-11 14:39
Helt rätt. Utan Christers engagemang ingen Photowalk :-)
arkadia 2013-02-11 15:02  
Det var en underbar upplevelse att vara ihop med en massa andra fotonördar som jag...träffa kollegor och snacka foto som annars inte man gör med kunder eller vänner.
Absolut bra för de som annars inte bruka har mod att ta kamera och fota vildfrämda människor.
Hoppas snart på en Photowalk igen med mindre stora kläder på sig!
Christer och Mats har gjort en super grej!
fotografmanuelek 2013-02-11 18:15  
För er i Malmö finns nu en facebook-grupp att gå med i.
Fotopromenader i MALMÖ heter den.

När vi är ett gäng tänker jag att vi bestämmer ett datum och kör en liknande happening i Malmö.

Om någon känner för att vara med och göra detta bättre är ni varmt välkomna att höra av er till mig.
Blundie 2013-02-11 20:51  
Jag hade väldigt trevligt och träffade några gamla och flera nya bekanta. Härlig blandning av fotografer. Gatufoto är egentligen inte alls min genre men jag är positiv till att prova på andra saker som i sin tur kan bidra till mitt övriga bildskapande.

Kan varmt rekommendera photowalks :)
stilero 2013-02-15 19:51  
Det här var bland det absolut roligaste jag gjort och jag kom hem med ett 30-tal gatuporträtt och 20 talet gatufoton. Kika gärna på dem här: https://www.facebook.com/DanielEliassonPhotography

Merläsning

ANNONS