Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Tusentals glasplåtar funna under golv i Lund

Tusentals glasplåtar funna under golv i Lund

Visa bildspel

Uppbrutet golv i vindsvåning på Stora Gråbrödersgatan, där det fanns tusentals glasplåtar från den ateljé som legat där. På bilden syns kartonger med glasnegativ, och glasplåtar mellan golvtiljorna. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen 2013

 

Maria Jonns ateljé på Stora Gråbrödersgatan i Lund. Huset byggdes av Maria Jonn och stod färdigt 1908. Firman som drevs av Maria Jonn gick under namnet Fotografisk Atelier Lina Jonn. Ur Kulturens arkiv

 

En stor bildskatt har hittats under golvplankorna på en vindsvåning Lund. Det är bilder från en fotoateljé som öppnade 1908 i samma hus.

Det var när de nya ägarna till en vindsvåning på Stora Gråbrödersgatan bröt upp golvet för att renovera, som de gjorde en märkvärdig upptäckt. Under golvplankorna låg det tusentals glasplåtar med bilder på. Ägarna kontaktade personal på Kulturen som snabbt konstaterade att de hör samman med den fotografiska ateljé som tidigare bedrivit verksamhet i byggnaden.

Huset lät uppföras 1908 av Maria Jonn för sina fotografiska verksamhet Fotografisk Atelier Lina Jonn. Firman startades av Linn Jonn, men hon gifte sig 1895 övertogs verksamheten av systern Maria Jonn. När Maria gick bort 1910 togs firman över av Ida-Maria Ekelund.

Idag finns fortfarande spår av verksamheten kvar i takfrisen på byggnaden som är utsmyckad med en stor ateljékamera.

Bildmaterialet som de två kvinnorna producerat är väldigt stort och omfattar både bilder på lundamiljöer och porträtt tagna i början av 1900-talet. Ägarna till lägenheten har kommit överens med Kulturen om att glasplåtarna ska överlämnas till museet där de tas till vara och blir en del av de fotografiska samlingarna.

– Det här är ett fantastiskt fynd och ett väldigt roligt tillskott till våra samlingar, berättar Kulturens intendent Anders Jansson.

Även Maria Jonns syster Lina Jonn var aktiv fotograf. Kulturen uppmärksammade 2002 de kreativa systrarna i familjen Jonn i utställningen "Längtan".



Publicerad 2013-03-11.

14 Kommentarer

Niklas Andersen 2013-03-11 15:27  
Måste kännas otroligt spännande att "snubbla" över ett sånt här fynd. Skulle gärna gå och se en utställning med bilderna, helst tillsammans med fler foton från platsen och framkallningsprocessen.

//
http://ljusavtryck.blogspot.com/
Mrdoderhult 2013-03-11 15:35  
Tänk år 2113 någon hittar en liten svart rektangel formad låda med några konstiga kontakter på.. Hmm vad är detta? Jag ska kolla med gammelfarfar
-nja det där tror jag är en gammal hårddisk vet med mig att min far hade sådana liggande på skrivbordet.
- men va skoj hur får jag igång den?
-ja du min vän det vet jag inte, du vet att på den tiden dessa fanns så hade man datorer som stod på golvet eller hade man en bärbar dator, det var en liten platt låda som man fällde upp så fanns skärm och tangentbord där...

Man börjar ju funderar lite på hur man ska föra sina egna alster vidare...
Svar från froderberg 2013-03-11 16:10
Skriv ut dina bästa och viktigaste bilder i A4. Då kan de digitaliseras igen med okej kvalitet om det värsta skulle hända med dina bildfiler. Och pappersbilder kommer man veta hur man tittar på om 100 år.

Annars är nyckeln till långvarig datalagring att regelbundet överföra filerna till nyare medier. Idag finns det datafiler som är 50 år gamla. Mina äldsta är 20 år gamla.
syntax 2013-03-11 18:46
Problemet är väl att utskrifter från dagens bläckstråleskrivare knappast håller några 100 år. Troligen inte hälften ens en gång!
Det allra hållbaraste sättet att långtidsförvara färgbilder utan att dessa förändras det allra minsta är stora digitala filer. Det är styrkan i den moderna tekniken. Haken är att dom måste migreras med vissa intervaller - och någon måste göra det.
När man väl lägger näsan i vädret är det kanske inte någon som är ett skit intresserad av den saken. Så går alla bilderna åt fanders - bilder som kanske efter ytterligare en generation hade varit hyperintressanta. Det är svagheten i den moderna tekniken.
Svar från froderberg 2013-03-11 19:08
Pigmentbaserat bläck på bra papper håller långt mer än 100 år.

Jag säger inte emot att digitala filer är bäst, men bara så länge de går att läsa. En samling stora utskrifter har flera fördelar:
- De kan läsas av alla
- De kan användas även om de åldras. Digitalt är mer på/av, fungerar/fungerar inte.
- De visar de anhöriga vilka bilder som är viktigast (och kan återfinnas på hårddiskar).
syntax 2013-03-12 14:01
Framskrivningarna för långtidshållbarhet är gjorda av tillverkarna, och som vanligt optimistiska. Man undviker att redovisa "det finstilta". Det finstilta i detta fall är förhållandet att även pigmentbaserade färger är mycket känsliga för luftföroreningar. En sådan förorening som är vanlig i våra bostäder är nitrösa gaser från dagstidningar och nya bokhyllor i trä. För att nu uttrycka sig konkret:
Om man förvarar bilder i sin bokhylla, och på hyllan under har dagens morgontidning liggande - då kan man vänta sig svåra färgförändringar i närtid.
Luftföroreningar finns nu, och kommer sannolikt att finnas i framtiden. Själv förvarar jag mina "framtidsbilder" i kopior av bästa möjliga hållbarhet på mitt landställe. Där förvaras dom mörkt i relativt ren luft med liten luftcirkulation, och under låg temperatur stora delar av året.
jensljungkvist 2013-03-17 09:06
Det kanske hade varit en intressant artikel hur man kan spara eller arkivera sitt material för "evigheten".

Själv är jag i det närmaste anal när det kommer till backup av mina bilder. Dels lagras allt på ett RAID-kabinett för att säkerställa driften. Dessa data kopieras varje natt till en server på internet. Till det har jag två iPods som synkas med materialet ibland. Den ena förvaras i mitt bankfack tillsammans med brända skivor med varje års produktion av bilder (oredigerade). Just nu är det bluray för att slippa bränna tjogvis med DVDer. (Inser såklart att det optiska har en begränsad livslängd).
Dessutom har jag nyligen skaffat en gammal mellanformatskamera som jag varje år tar porträttbilder av familjen med. Negativen lagras också i bankfacket.

Magnus, det hade varit kul att höra mer om olika utskriftstekniker som håller över lång tid.
stefohl 2013-03-17 13:32
Finns ett antal fristående testinstitut som kollar hållbarheten på utskrifter. Vi har låtit www.aardenburg-imaging.com testat hållbarheten på utskrifter vi gör. Sedan har du rätt i att bilderna är känsliga för luftföroreringar, men placerar du dem i en syrafri kartong eller en vettigt gjord ramning utsätts de för väldigt liten exponering.
Lasse Hammar 2013-03-11 16:28  
Det mest spännande är väl ändå att fundera över varför fotografen gömde sina plåtar i golvet? Annars brukar glasplåtar fått sin sista vila i en sjö eller annat vattendrag i närheten av samhället man verkade i.
Nej, det vanliga brukar vara att äldre fotografers alster göms i ateljéns garderober, i fotografens källare, på vindar, i garage... men knappast gömda i trossbotten. Var motiven "förbjudna" på den tiden? Avslöjar motiven något om kunderna?
Det vore väl en spännande infallsvinkel från vännerna på Kulturen att grunna över. Grattis till ett fantastiskt fynd - och ett lycka till i Sökandet efter Den Fotografiska Sanningen!
mvh//LasseH
martinator 2013-03-11 16:47  
Kan det vara så att glasplåtarna helt enkelt lades i trossbottnen för att man inte orkade kånka ut skiten ur huset när verksamheten upphörde? De är tunga och spröda och om man ändå ska kasta kasta dem - varför då göra sig besväret att flytta dem? För mig låter det som den enklaste och därmed troligaste förklaringen.
/m
syntax 2013-03-11 18:35  
Kul med detta fynd! Gamla glasplåtar fick förr i världen allehanda användning. När jag var i 10-årsåldern på det tidiga 1950-talet cyklade jag en hel del i Hässelby utanför Stockholm. Området hade använts under lång tid av trädgårdsmästerier, och det fanns massor av gamla söderfallande drivhus som det var spännande att utforska för en liten grabb.
Jag lade då märke till att glasrutorna var mörknande mot hörnen och tycktes uppvisa någon slags svagt mönster. Jag hade ingen aning om varför det var så, men lade saken bak i minnet. Så småningom, under min tid som antikvarie vid Stockholms stadsmuseum, gav sig förklaringen. Trädgårdsmästarna hade köpt partier av gamla glasplåtar i stadens ateljéer, tvättat av dem nödtorftigt, och använt dem när man byggde drivhusen. Här fick nog en hel del kultur skatta åt förgängligheten till förmån för stadens grönsaksbehov.
Nebrer 2013-03-11 21:23  
Riktigt häftigt. Jag släktforskar och har släktingar som är fotograferade i den ateljen. Underbart.
Dirre40 2013-03-11 21:43  
Vad spännande att höra detta !
:)
Älskar sånt här med saker från svunna tider som varit bortglömt
i många herrans år och till slut återfinnes.
Kul att det kan visas upp för trakten de kommer ifrån och
ge bygden känslan av sitt eget svunna ursprung.
mvh/Dieter
Tomasz 2013-03-11 22:59  
Tre kvinnliga företagare på raken, för över 100 år sedan! Jag vet inte vem som borde gräva i och uppmärksamma detta men nog tycker jag det är minst lika intressant som glasplåtarna. Vilken historia kan inte finnas om de tre damerna?
Svar från froderberg 2013-03-11 23:01
Det har som sagt redan gjorts en utställning om systrarna, så nog är det fler som tycker det är intressant :)
Gun-Inger Arvidsson 2013-03-11 23:14  
Jag vet inte hur många det är som dokumenterar av det som är närmast er. Sitt hem och alla äldre i släkten samt sitt eget liv samt barn/barnbarn.

Jag har gjort det i alla år och har cirka femtio album om mitt liv med familjen samt alla fem barnbarnen. Är ägare till min mors album min fars album samt min mormors album.

Alla bilder har jag kopierat från svartvitt film på den analoga tiden.

Jag håller på skanna av dessa små små bilder och de blir riktigt bra. Jag har gjort ett bildspel på bilder som jag hittade i min svärmors album. Så nu är min mans syskon ägare av vars ett sådant. De äldsta bilderna är tagna av någon 1934. Intressant då bodde familjen i ett korsvirkeshus som därefter kläddes om. En del bilder visar livet på en lantgård med brunn till vatten med mera.
Tänk på detta alla mina fotovänner här glöm inte er egen familj. Eftersom jag började fotografera för 41 år sedan tycker kanske många det är gaggigt det jag skriver.
Många av er än ungdomar i dag. Jag kallar alla upp till femtio för ungdomar så ni vet det.
Lite tankar så här innan läggdags av en som har fotolivet bakom sig.
Sten-Åke Sändh 2013-03-15 10:02  
Ja ja hundra år...

Om jag inte mins fel så hittade en egyptisk bonde en nedgrävd stor lerkruka vid en ort som heter Nag Hammadi, då han råkade slå sönder den med sin hacka när han var ute och hackade på åkern.

http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Nag_Hammadi_library&prev=/search%3Fq%3Dnag%2Bhammadi%2Bscriptures%26hl%3Dsv%26safe%3Dactive%26biw%3D1680%26bih%3D882&sa=X&ei=2d5CUbyYJZGPswaxzoGoAQ&ved=0CEgQ7gEwAQ

Den visade sig innehålla bl.a. de gnostiska evangelierna som grävts ned för att de vid tiden varit kontroversiella.

Vi pratar alltså om skrifter som kan läsas efter nära 2000 år.

Det är slumpartat vilket data/skrifter som bevarats till vår tid och det kommer det vara i mycket hög grad med det digitala data också. Problemet med det digitala datat är att det måste curlas konstant medan analogt data kunnat lämnas åt sitt öde i tusentalsår och ända kunnat läsas av oss. Det kommer inte hända i en framtid där man behöver migrera data typ var tredje år för att diskarna i våra storage börjar krokna. Hur många migrationer blir det på hundra år? Hur många på 1000 eller 2000?

Vi lagrar faktiskt massor av data idag "för en tänkt evighet" men lagringen har inte garanterad finansiering längre än ett år i taget. Hur många tror egentligen på det upplägget? Sanningen är ju att de som säljer digitala kameror till oss aldrig brytt sig om den biten av den digitala processen som man väl ändå måste säga är systemets verkligt svaga länk.

Digital förvaring kostar enorma summor idag och kostnaderna bara ökar (okontrollerat menar en del) för många organisationer och jag har jag hört fotografer säga (halvt på allvar / halvt på skoj) att det är bättre att låta bli att lagra gamla bilder och ta nya istället för annars riskerar man ju jobbet när kostnaderna för det digitala hotar att tränga ut all annan verksamhet ur budgetarna vid nästa sparbeting.

Se där, ytterligare en dålig "nyhet" för fotograferna.

Det finns f.ö. mycket långa trådar kring detta att läsa sedan tidigare på FS. Sök på "långtidslagring". Jag har startat en själv om jag inte missminner mig för år 2005 då jag började med digitalfoto var jag mycket tveksam till just lagringsfrågan och det är jag ännu. Absolut ingenting har hänt i sak sedan dess rent tekniskt trots att detta är ett jätteproblem att adressera för framtiden.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS