Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Arkitektur på nytt sätt - visas på Abecita

Arkitektur på nytt sätt - visas på Abecita

Hur tolkar man ett hus? Hur får man tolka ett hus? Karolina Henke tar iscensatta arkitekturbilder som bryter mot konventionerna.

Med en bakgrund som reklam- och modefotograf ville Karolina Henke prova nya väger inom arkitekturfotografin. Hon ville ge byggnaderna liv genom att fylla dem med ballerinor och clowner som sätter fart på fantasin.

Karolina Henkes bilder visas på Abecita i Borås mellan den 18 april och 30 juni. Samtidigt visas en samlingsutställning med de bästa bilder från utställningarna på Abecita under museets fem första år. Läs mer här.



Publicerad 2013-04-15.

6 Kommentarer

Lok 2013-04-15 12:29  
Vackert och bra identifierat. Ett av de största problemen med arkitekturfoto är hur det tenderar att skapa en situation där människorna är oönskvärda. Med den makt som fotot fått inom arkitekturbranschen under 1900-talet har vi nu hamnat i en position där byggnaderna skapas för att ge bra fotografier, som offer för "coffee table books" (dvs lättsmälta, vackra fotoböcker).

Intressant hur fotot alltså först dokumenterat, sedan influerat och nu dominerar arkitekturen. Förhoppningsvis får vi se fler såna här foton där människan lyfts fram, och som en del av en ny trend låter oss se på (och skapa) byggnaderna på nya sätt.
Svedle 2013-04-16 07:28
Det du skriver har jag aldrig tänkt på men du har väldigt rätt. Inte ofta man läser artikelkommentarer som verkligen får en att haja till. Kommer se på arkitekturbilder på ett annat sätt nu. Bra skrivet.
tullmejs 2013-04-15 15:35  
Någon sade ju, apropos svårigheten att kommunicera konst, att att skriva om musik egentligen är lika långsökt som att dansa om arkitektur.

Edit: Elvis Costello
Lok 2013-04-15 19:58
Nu misstänker jag att Elvis Costello genom det uttalandet ville göra gällande att det faktiskt skulle vara långsökt, men jag köper inte alls det. Dans och arkitektur ligger varandra väldigt nära, faktiskt närmare än arkitektur och foto eftersom dansaren rör sig medvetet genom rummet och svarar på dess begränsningar och möjligheter, medan fotografen (och i förlängningen fotot) är statiska och avbildande.
Måns H 2013-04-15 20:29  
Karyatidernas återkomst! En karyatid var en prästinna i ett antikt tempel och ordet användes under antiken och framåt också om pelare i form av kvinnofigurer.

Modernismens arkitektur är ju oförsonlig mot utsmyckningar. Hus ska se ut som det här, d v s vara en kopia av Mies van der Rohes paviljong i Barcelona 1929. Och sakna utsmyckning. Jag tycker att bilden med karyatiderna ger inspiration, det kanske går att hitta en ny väg framåt.
Turbo56 2013-04-22 08:26  
Alla tider har sina trender, inom arkitektur är de väldigt tydliga och eftersom byggnadsverk ses av och påverar väldigt många så engagerar arkitekturens trender.
Jag tycker att en hel del av den moderna arkitekturen är bra, vissa byggnadsverk är riktigt bra. Datormodellering och framför allt projektering i 3d och kopplingar mellan designprogram och beräkningsmodeller har gjort så att vi även har möjlighet att arbeta med nya spännade former, vi kan tänka i nya banor och använda nya material eller använda material på nya sätt.
Det förekommer naturligtvis som alltid goda och dåliga exempel, så har det alltid varit.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS