Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Sju av sju pressfotografer sägs upp

Sju av sju pressfotografer sägs upp

Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

 

Samtliga fotografer på Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren sägs upp. Enligt arbetsgivaren är fotograferna inte kompetenta nog att börja skriva för tidningen. Tidningens reportrar anses däremot kompetenta nog att ta bilder.

Undantaget är sportbilder och för de uppdragen ska tidningen anlita frilansare.

- Vi från klubben ansåg att våra fotografer var kvalificerade att utföra andra uppgifter i huset, vilket vi lyfte i förhandlingarna, men det tyckte inte arbetsgivaren, säger Linda Kask till tidningen Journalisten. Hon är vice ordförande i Norrbottens Medias journalistklubb och har varit en del av förhandlingsdelegationen.

Hon tillägger:
– Vi tappar inte bara deras funktion som fotografer, utan vi tappar också viktig journalistisk kompetens.

De sju fotograferna är uppsagda från och med den 1 november med garanterad arbetsfri uppsägningstid från den första januari. Utöver sin betalda uppsägningstid får de fyra månaders avgångsvederlag.

Tillägg: Piteå-Tidningen planerar att skära ner sin fotoavdelning och Östgöta Media räknar med att gå ned från 175 till 155 journalisttjänster (fotografer, reportrar och redigerare).



Publicerad 2015-10-05.

30 Kommentarer

MrKarisma 2015-10-05 12:35  
Gud så pinsamt! Med tanke på alla stavfel, särskrivningar, den katastrofalt dåliga meningsuppbyggnaden och all vinklad journalistik man kan se i nyhetssammanhang och media idag så börjar man undra vad journlistkåren håller på med? När amatörer kan skriva bättre, mer lättlästa och mer korrekta texter än utbildade journalister så är det väl ändå något som är allvarligt fel? Journlisterna verkar tro att de är gudar samtidigt som de inte kan skilja på "de" och "dem"..

Är så trött på journlister.. USCH!
Svar från froderberg 2015-10-05 13:05
Det är en ganska vanlig uppfattning att journalister banne mig ska kunna skriva korrekt svenska. Men de som jobbat med textproduktion vet att varken författare eller journalister skriver felfritt direkt. Det krävs antingen att de själva redigerar sin text eller att det finns korrläsare. Vid webbpublicering finns varken tid för att gå igenom sin egen text eller resurser till korrläsning. Korrläsare är borta på många tidningar.

Kvaliteten hos en journalist ligger inte främst i hur få språkfel de gör, utan vilket innehåll materialet har. Att hitta sakerna med högst nyhetsvärde, högst relevans. Att vaska ut väsentligheter och sila snömos. Och så vidare.
luminousoctaves 2015-10-05 20:52
Journalistföraktet är utbrett. Politikerföraktet är utbrett. Snart finns det inga inom statsmakten kvar att förakta, vad gör vi då?
Num Vistbacka 2015-10-06 12:31
Jag förstår din synpunkt på saken, Magnus, och jag förstår helt klart att det är stressigt och inte finns tid för att korrläsa allt. Jag förstår också att innehållet är det viktiga. Men det bör också finnas nån sorts gräns för hur mycket som får gå "fel" innan det det inte längre kan skyllas på "det är stressigt".

Läser inte nyheter så ofta, men likväl, de få gånger jag gör det så blir jag alltid irriterad på främst vinklande av nyheten, uteslutande av information, och syftningsfel. Fel hos meningsuppbyggnad noterar jag också, men inte lika mycket. Kanske är det för att man är så van mer akademisk svenska som gör att man lättare blir irriterad över sånt här. Ironiskt nog avskyr jag samtidigt de strikta reglerna i just akademisk svenska så det att jag reagerar så starkt på språk fel i vardaglig journalistik tyder nog på att den är aningen bristfällig i vissa fall.

Sen måste man ju också ifrågasätta firmorna - inte bara journalisterna själva: Varför anser ni firmor att korrekturläsning är så lågt ner på prioriteringslistan?

Och det att skribenter skulle vara kompetenta fotografer... Jo.. det har vi ju sett så ofta att INTE fungerar... Tror nog en fotograf behärskar svenska språket bättre än skribent behärskar fotografering, men jag kan säkert ha fel.
Svar från froderberg 2015-10-06 12:59
Num, visst kan språkfel störa läsningen. Och i den bästa av världar skulle allt korrläsas. :)
joakim d 2015-10-05 14:20  
Att möta konkurrensen från digital media och TV genom att sänka kvaliteten på produkten känns inte speciellt hållbart, snarare som en panikåtgärd.
Svar från froderberg 2015-10-06 09:10
Ja, det kan leda till en nedåtgående spiral. Tidningen blir tråkigt när det bara är bilder på stelt poserande intervjupersoner.
luminousoctaves 2015-10-05 20:48  
Ren krasst är det sannolikt mycket enklare att lära en reporter att ta hyfsade bilder (och leverera innan deadline), än att lära upp en fotograf att skriva hyfsade texter (och lämna innan deadline). Trenden är tråkig på många sätt, och en försämring av kvaliteten är det absolut. Men allting förändras.

Kanske kommer vi om några år se på uppdelningen reporter/fotograf som något omständligt och gammaldags , på samma sätt som många andra yrkesgrupper inom tidnings- och tevevärlden har fått stryka på foten pga rationaliseringar och teknikutveckling.
Svar från froderberg 2015-10-06 09:13
Jag är inte säker på att det. Det är nog individuellt. Jag tror snarare att det handlar om att de som bestämmer har lätt för att acceptera försämrade bilder och vill ha enkla kategoriska lösningar.
PMD 2015-10-12 01:19
Jag ställer mig tvivlande till påståendet att det skulle vara lättare för en skrivande journalist att lära sig att ta bra bilder än en fotograf att lära sig skriva bra texter.

Varken bra bilder eller bra texter är dock speciellt gångbara i dagens mediautbud, så frågan är kanske inte så relevant.

Hursomhelst så bör förstås utbildningarna till journalist respektive fotograf slås samman så att framtidens reportrar behärskar både bildspråk och skriftspråk.
Bob Bovin 2015-10-06 10:03  
Hej,
Beslutsfattarna är nog i huvudsak ekonomer, med vag känsla för hur en modern tidning skall drivas. Bilden är ju mer och mer viktig för att visa vad som händer i världen. Det var inte en pennfäktare som tog bilden av den drunknade lilla flyktingen.
Ekonomerna har nog också en dålig kunskap i hur de två yrkesgrupperna fungerar i arbetssituationen. Den som har den minsta kunskap i hur man arbetar med kamera och penna vet att det är stor skillnad. Man kan inte göra båda hantverken samtidigt.
Skall man göra en bra tidning måste man ha bra medarbetare. Har man dåligt med pengar i ett företag borde det var självklart att man behåller de bästa medarbetarna av pennfäktarna och fotograferna.
Observera att det inte är en lag att fotografer måste gå först. I Danmark anställer man fler fotografer i dagens situation. Det betyder att medieägarna där tolkar situationen annorlunda. Nu är Danmark annorlunda när det gäller att styra företag. Betänk dock att det är ett mycket framgångsrikt land vad gäller företagande.
Ha det bra
Bob
Num Vistbacka 2015-10-06 12:40
Bra satirisk beskrivning här: https://youtu.be/kVdP2hcnxmo?t=251 (4:11 - 4:55)

De lade i princip fram upplägget som t.ex. Aftonbladet använder sig av..
tormig 2015-10-06 14:08
Jo tack, jag har märkt att en "modern" tidning skall ha mycket bilder. Och de skall vara stora också. Dagens Nyheters kulturdel måste vara mycket modern för det är massor av jättestora bilder. Det verkar vara oerhört viktigt att man vet hur en person t.ex. en författare, ser ut. För det är minst en jättestor bild på människan ifråga och så lite text. Är det ett "stort" reportage på söndag är det många fina bilder på objektet. Inklusive framsidan. Så att man verkligen, helt säkert, förstår hur han eller hon ser ut. Men det är ju förstås ett billigt sätt att fylla tidningen, med stora bilder på intervjuoffer.
Bob Bovin 2015-10-06 16:10
Hej,
Det var intressant. Det väcker frågan; vilka yta i en tryckt tidning är dyrast? Är det bildytan eller textytan? Det har säkert ränkenissarna på tidningen räknat ut.
Det vet kanske Magnus Fröderberg också? Även om han nog inte är räknenisse på FS.
Ha det bra
Bob
Svar från froderberg 2015-10-06 19:20
Text är oftast dyrare att producera. Att dra stort på dåliga bilder för att spara pengar kan bli riktigt illa.

/journalist och gymnasieekonom ;)
Henrik:Andersson 2015-10-06 13:32  
Dåliga bilder, stavfel och inte sällan även sakfel gör att folk tappar förtroendet för en tidning. Och det i sin tur är en enkel biljett till graven om man säger så. Om det sen är dagspress eller fackpress spelar ingen som helst roll. Ett undantag i sammanhanget är skvallerpressen. De flesta vet att i den världen vänds och vrids det på verkligheten och att de tidningarna inte bör tas på särskilt stort allvar, om ens något allvar alls. Att en tidning vinklar nyheter är okej, det som skrivs behöver inte vara fel för det eftersom ofta kan en sak ses ur olika perspektiv och det finns sällan något som är antingen svart eller vitt.
luminousoctaves 2015-10-06 20:07
Jag tycker att det är en myt att journalistiken har blivit sämre.
Jag tror att vi ställer högre krav i och med att valmöjligheterna och teknikmöjligheterna har blivit fler.

Jag har göttat ner mig i en rad landsortstidningsarkiv genom åren och det har inte varit någon njutning att läsa eller betrakta den skrivna och fotograferade journalistiken under 1950- till 1980-talen (även om frisyrerna var snyggare).

Stilistiskt har det bara gått uppåt. Faktamässigt är det typ samma nivåer även om internetboomen har omfördelat researchmöjligheterna till både det bättre och det sämre.

Ännu en helt ovetenskaplig slutsats....
eskil23 2015-10-07 09:11
Jag tror inte att journalisterna har blivit sämre, däremot så har de fått större tidspress på sig, i alla fall i dagspress. Fackpress håller högre kvalitet, dels för att man oftast har längre tid på sig till publicering, dels för att de som skriver faktiskt är någolunda insatta i de ämnen de skriver om.
luminousoctaves 2015-10-07 17:40
Ja, det är nog korrekt att göra skillnad på fackpress och dagspress. Liksom landsortstidningar och storstadstidningar.
Man har visserligen mindre tid i dag men samtidigt har redskapen blivit snabbare.
slaskpelle 2015-10-08 10:36  
Upplevelsen av tidningen blir otroligt dålig med dåliga foton.
Jag kan mest relatera till den lokala tidningen som heter barometern/östran och det känns som en skoltidning producerad av ett mellanstadie nuförtiden.
Bilderna får vilken tolvårig instagramtjej som helst att framstå som cartier bresson i jämförelse och tyvärr gör det att man många gånger inte bemödar sig med att läsa artikeln trots att den skrivna delen kan hålla hög kvalitet.
En bra skriven artikel mår nog bättre utan bilder än ett gäng riktigt dåliga. Dock vet jag inte hur en dagstidning helt utan eller med endast stockfoton skulle upplevas av den stora köpkretsen.
Dr No 2015-10-12 10:38  
Trist men tidningsdöden är ett faktum. Klart att amatörer i största allmänhet inte kan ta lika bra bilder som yrkesverksamma. Men frågan är om det behövs längre med tanke vilket trams tidningarna fylls med nuförtiden?

Men de som bestämmer fattar nog inte hur mkt sämre bilder det kan bli förrän första numret med instagrambilderna trycks...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.