Annons
Artiklar > Loppis och internationell fotografi på Uppsala Fotofestival

Loppis och internationell fotografi på Uppsala Fotofestival

Planket på Uppsala Fotofestival. Foto: Gabriel Gumucio

Årets upplaga av Uppsala Fotofestival bjuder på ett brett program med allt från kameraloppis till paneldebatt till utställningar av etablerade utländska konstfotografer. Festivalen pågår 21-24 september.

I år tas det ut en symbolisk summa för inträde till utställningarna; 20 kronor för en utställning eller 50 kronor för att se alla. Dessutom finns det ett fotopass som ger fritt tillträde till alla aktiviteter.

– Vi hoppas att publiken ser ett värde i att komma även om de behöver betala ett litet inträde. Det blir på samma gång ett bidrag till vår festival. Vi vill fortsätta växa och kunna erbjuda publiken ett evenemang i världsklass även kommande år, säger Idit Margulis och Anna Lundgren, festivalproducenter och initiativtagare till festivalen.

– I år har vi lyckats locka hit flera stora fotografer och vi har även ett digert program med många kända ansikten. Bland annat kommer en av grundarna till Fotografiska, Jan Broman hit och berättar om museets oförglömliga resa. Sten Widmalm är en annan känd profil, professor vid Uppsala Universitet och flitigt anlitad expert i teve. Han föreläser på Fredens Hus.

Totalt ställer drygt 60 fotografer från nio länder ut på tema Drömmar runt om i Uppsala. Från slottet i sydväst till Kvarnengallerian i öster. Hos Uppsala Fotografiska Sällskap blir det exempelvis studioporträttfotografering och Cris Gravin, utnämnd till en av de tio främsta fotograferna 2017 av Lonely Planet, berättar om sin fascination för spiraltrappor. Det blir paneldebatt på Konstmuseet om fotografiet ur ett drömskt, filosofiskt perspektiv. Moderator är en av utställande fotografer, Patricia Casey som reser ända hit från Australien för att ställa ut. 

Från Frankrike kommer den prisbelönta modefotografen Gérard Uféras, fotojournalisten som på 80-talet förälskade sig i modevärlden. Från den första skissen av en klänning, till färdig kollektion. Uféras tar oss med till centrum för haute couture, till Christian Dior på 30 Avenue Montaigne. Dessutom får vi titta in bakom och framför kulisserna på ett nyrenoverat Bolshoï i Moskva, dit Gérard Uféras 2011 fick ett carte blanche till samt inbjudan att ställa ut. En ära han fick dela med Sarah Moon och Peter Lindbergh. 

Bland övriga kända fotografer finns flera prisbelönta surrealister med drömmar och fantasi i fokus. Svensken Erik Johansson ställer ut 12 utvalda verk som han skapar genom att kombinera olika fotografier. "Målet med den skapade bilden är att den ska vara så realistisk som möjligt, även om scenen i sig är en omöjlig komposition."

Tommy Ingberg är en annan svensk stjärna på den surrealistiska himlen. Ingberg har över en halv miljon följare på Facebook, och är mästerlig i sitt hantverk. Han använder sina bilder som en visuell dagbok för att förklara abstrakta känslor och tankar. 

Från Spanien kommer Garcia de Marina, som förvränger sina verk i verkligheten där han ger vardagliga objekt nya identiteter. Hans verk finns representerade på tre kontinenter.

Den flerfaldigt prisbelönta fotografen Yoav Horesh, från Israel, numera bosatt i USA, har följt och levt bland invånarna i Sha’anan, ett litet fattigt bostadsområde i Tel Aviv, där afrikaner, asiater, östeuropéer och israeler lever sida vid sida.  Varje blick berättar en historia, och rymmer känslor, drömmar och bristen på framtidstro i en politiskt komplicerad verklighet som utvecklas i raketfart. Horesh är välrenommerad för sin dokumentation av konflikter världen över.

På Upplandsmuseet har vi samlat vår nya satsning på Fotofestival UNG, och där kan unga bland annat delta ett fotomaraton som arrangeras av Katedralskolans fotoklubb, och i en kreativ workshop ledd av Garcia de Marina (tolkad till svenska).

Läs mer på www.uppsalafotofestival.se.



Publicerad 2017-09-21.

1 Kommentarer

Alf-Magnus 2017-09-22 12:34  
Intressant vad det är för museum som Jan Broman skall berätta om

Merläsning

ANNONS