Annons
Artiklar > Hans Strand har gjort Årets Pandabok 2013

Hans Strand har gjort Årets Pandabok 2013

Naturfotografen Hans Strand har tillsammans med SVT-meteorologen Lage Larsson gjort boken ”Året runt – Naturen, vädret och de svenska årstiderna”. För boken fick de ta emot utmärkelsen Årets Pandabok 2013 av kung Carl XVI Gustaf.

Utdelningen ägde rum i samband med WWF:s förtroenderåds höstmöte 18 oktober på Ulriksdals slott i Solna.


Meteorologen och författaren Lage Larsson (t.v.) fick tillsammans med naturfotografen Hans Strand ta emot WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2013 av kung Carl XVI Gustaf. Foto: Henrik Waldenström/WWF

Boken Året runt – Naturen, vädret och de svenska årstiderna bjuder på en resa genom Sverige  – och visar att ett solvarv rymmer betydligt mer än bara våra fyra årstider vår, sommar, höst och vinter.

Bland annat får vi lära oss varför regnrockens tillbehör ”sydväst” kallas så, vem det var som skapade det vedertagna begreppet ”kung Bore”, varifrån begreppet ”järnnätter” kommer eller att samerna traditionellt delar in året i åtta årstider, med varje årstid kopplad till renarna, och att ordet ”höst” har att göra med insamlande, vilket finns kvar i uttrycket ”hösta in”.


Kullen i Skåne. Längst upp på sidan visas Sarek i Lappland. Foto: Hans Strand

Hans Strand bjuder på storslagna landskapsbilder som skildrar den svenska naturen på olika platser under olika väderförhållanden och på olika tider på året.

Juryns motivering lyder: ”Året Runt tar oss med på en underbar årstidsresa. De utsökta bilderna ackompanjerar texten, varsamt och ömsint, explosivt och mäktigt – precis som vädrets egna krumsprång. En spännande bok om naturens krafter och den ömtåliga balans som är grunden för allt liv.”



Publicerad 2012-10-18.

29 Kommentarer

Lars Forslin 2012-10-18 22:36  
Grattis Hans! Det är du verkligen värd! Kan bli en julklapp till mig själv :-)
bildsten 2012-10-18 22:59  
Grattis Hans och övriga som gjort boken. Den ska jag önska i julklapp av barnen.
kaoriblast 2012-10-19 02:07  
Väldigt mäktiga bilder! Det låter som något som även kommer finnas på min lista till tomtefar.
Billingen 2012-10-19 07:35  
Hans Strands namn på omslaget är lika med givet köp. Den här ser jag fram emot. Grattis Hans till utmärkelsen!
muller 2012-10-19 09:40  
Grattis! - Med tanke på att jag har dina andra böcker kanske jag borde skaffa denna också!
gors 2012-10-19 10:31  
Jag förstår att det är lätt att missa, men boken har en tredje upphovsman – författaren Johan Tell, som senast stod bakom huvudelen av texten i boken Post Scriptum om Christer Strömholm.

Anledningen till att Johan glöms bort i det här sammanhanget är troligen att han inte var på plats för att ta emot priset ur kungens hand, eftersom han är republikan.

Ödets ironi – samma dag som Kungen vägrar att dela ut miljöpriset till lilla Alva, så vägrar Johan Tell att ta emot priset från Kungen. 1–1.
Svar från froderberg 2012-10-19 11:54
Hans namn står inte heller på omslaget
gors 2012-10-19 12:37
Ja, det kan ju också vara en anledning. :-)
kato69 2012-10-19 11:33  
Jag ser fram emot detta årets pandabok, som verkar ha fantastiska bilder.
Ett stort grattis!! Ta gärna tillfället i akt att bli en stödjare till WWF, vi behöver bli fler...
Janne H 2012-10-19 11:59  
Underbara flygbilder.
Stort Grattis o bra jobbat Hans.
Hälsn.
/Janne Höglund
www,helikopterbild.se
Nikonetha 2012-10-19 12:01  
Grattis till Hans Strand och Lage Larsson och boken tänder definitivt mitt habegär, så skall definitivt införskaffas
Claes Hillén 2012-10-19 13:15  
Vill Gratulera Hans och Lage till ett grymt fint jobb...
Thuflan 2012-10-19 14:59  
Stort grattis Hans, den där boken måste bara tomten ge mig i julklapp! Vilka underbara bilder.
swepix 2012-10-20 02:30  
Grattis Hasse! 600poäng :)

www.swepix.com
-Jocke- 2012-10-20 10:30  
Kul att man känner igen sig i bilden där uppe! Mycket vackra mijöer. (Men det är inte Sarek, sarek ligger bakom klippan/berget i mitten.)
bebi 2012-10-20 18:52  
Får väl ligga överst på önskelistan då , en ruggig vinterkväll vid brasan, en rykande glögg i koppen och så denna bok borde ge tillräckligt med inspiration för kommande fototurer.
lumor_ 2012-10-20 19:09  
Grattis!
Det skulle vara fint att få något liknande pris någon gång, mest för att få tillfälle att nobba knugen :)
PerLo 2012-10-21 02:09  
Tyvärr tycker jag att för mycket Photoshoppande och HDR-utseende riskerar att förstöra hela naturfotogenren. Här är det lite på gränsen tycker jag.
Hans S 2012-10-21 14:16
Synd att du tycker att det ser photoshoppat ut. Det enda jag har gjort är att dragit ner mättnaden i blått och cyan i båda bilderna. Detta just för att göra bilderna mindre skrikiga. Beträffande HDR , så har jag bara använt mej av detta en gång och det var inuti en grotta på Island. I denna bok finns inte en enda HDR - bild. Jag håller med om att generellt ser HDR bilder konstlade ut.
PerLo 2012-10-21 16:28
@Hans Strand
Då får jag be om ursäkt och gratulera till en i det närmaste perfekt bild.
Det förekommer så mycket överbearbetning nu för tiden att det tyvärr leder till en viss misstänksamhet som drabbar "äkta" bilder, speciellt om de ser fantastiskt bra ut.
Men ursäkta och grattis.
Hans S 2012-10-21 14:12  
Hej på er alla och tusen tack för alla gratulationer!
ArtbyRyman 2012-10-22 20:59  
Grattis Hans...den ska införskaffas!
Trevligt också att läsa att du inte fallit för frestelsen att vräka på med färger, kontraster mm. Jag vart också lite fundersam på hur d låg till, det ser ju så jäkla bra ut....Men har för mig att jag läst att du inte heller gillade det där överdrivna... Less is more i sammanhanget.
Hans S 2012-10-22 22:59
Hej Daniel,
Eftersom jag ser naturfotografi som en dokumentär form av fotografi, har jag som riktlinje att återspegla vad jag såg när jag tog bilden. Jag tycker att färgfotografin har ett problem när färgerna avviker för mycket från verkligheten. I svart-vitt har man mycket större frihet, detta i och med att en svart-vit bild redan från början är en manipulation. Färgbilder med för mycket färg blir lätt överdrivna och förlorar sin trovärdighet. Som fotograf hamnar man då också ofta i snack om hur mycket man fixat i Photoshop. Det är dock inte lätt att alltid hamna rätt med färgen. I skymningen och gryning är ljuset färgat och avviker från det normala dagsljuset. Hur vi ska återge detta färgstick är mycket en fråga om personlig smak. Vi har dock mer tolerans för undermättade bilder även om dessa inte heller överensstämmer med verkligheten. Under filmtiden var det enklare, då fick vi ta de färger som blev och det var få som ifrågasatte resultatet. En av Christer Strömholms klassiska citat var att "Naturen har de färger som Kodak har bestämt".
gatosi 2012-10-23 21:36
Jag erkänner att jag också blev lite bortskrämd av bilderna. Min första tanke var faktiskt också vad det nu var för reglage som fotografen tog i för mycket. Fast jag gissade "fill light". Eller så är det bara den kristallklara skärpan. Ingen aning vad det är som gav mig känslan av "Jag tittar på ett digitalfoto".
Nu läser jag (och litar på) att det inte var något photoshoppande efter alla konstens regler. Då drar jag väl helt enkelt slutsatsen att man i första hand borde satsa på förstahandsupplevelser i stället för på en fotobok, dvs. ge sig ut i naturen. Vilket kanske i slutändan är meningen med boken. ;)
/Katja
ArtbyRyman 2012-10-24 04:03
Du har så rätt, Hans. Det är ju också Det som gör det så Roligt o svårt o äkta, att man faktiskt Måste vara ute mycket för att fånga det vackraste ljuset...osv. All Heder.
Sen har jag själv en idé om att jag får använda filter framför osv...För att det är under fototgraferingen jag skapar bilden, inte hemma i datorn.
Kompensationsjusteringar är en annan idé.

Gratulerar igen...ska bli intressant att se i Vårgårda om man får plats. =)
Hans S 2012-10-24 18:32
Hej igen,
Jag glömde att säga att det är mycket svårt att bedöma lågupplösta nätbilder. Det är först när du ser bilder i tryck eller som printar som du kan bilda dej en riktig uppfattning om hur bilden ser ut. Det är ett gytter att webläsare och färgrymder där ute och man blir aldrig klok på detta. På min kalibrerade skärm ser bilderna bra ut, men inte på min laptop.

Ha det / Hans
Janne H 2012-10-23 09:04  
Hej Hans, underbara bilder du gör!
Jag var oxå med på filmtiden, och visst kunde vi genom att bara välja olika filmer få helt olika färger, ex Fuji Velvia eller Kodak EPN.
Idag väljer vi kamera som vi antingen använder med default inst eller justerar efter eget tycke och smak, var o en efter vad den vill.
esbtse 2012-10-29 18:20  
Känns väldigt photoshopade och HDR:ande
Ännu en fotograf som klistrar och klipper ihop sina bilder?
Jag saknar storformats bilderna som ger en mer äkthetskänskla än att sy ihop flera småbildstagningar.
/Thomas
Hans S 2012-11-01 18:38
Jag har som sagt inte en enda HDR-bild i min bok. Jag hatar HDR och skulle aldrig använda detta utom i nödfall. Beträffande klippa och klistra förstår jag inte vad du snackar om? Jag har stitchat ihop denna flygbild för att få högre kvalitet och större bildvinkel. Vad har du för problem med detta? Att stitcha är en vedertagen metod som också är godkänd i alla internationella fototävlingar och anses inte vara en bildmanipulation. Idag använder jag en Hasselbladare med högre bildkvalitet än min gamla Canon och behöver inte längre stitcha mina bilder. Det känns ganska löjligt att behöva bemöta dessa inlägg, men jag är mycket noga med klargöra äktheten i mina bilder och försöker aldrig försköna det som redan är vackert nog. Har du aldrig sett höstfärger i Lappland?
esbtse 2012-11-01 23:31
Tack för ditt svar.
Det är upp till dig hur du tar fram dina bilder.
Personligen har jag lämnat utrustningshysterin bakom mig och koncentrerar mig på bilden istället.

Mycket av landskapsfotografin har en tom känsla i sig. Bilderna känns som kloner av National Geografic fotografer med stark användning av det amerikaniserade Wow känslan. Jag saknar bilder med ett mer personligt språk.

Jag kan rekomendera Josef Sudek, Michael Kenna, Ari Kakkinen och Lee Friedlander
/Thomas,
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS