Annons
Artiklar > Johan Strindberg är Young Nordic Photographer of the Year

Johan Strindberg är Young Nordic Photographer of the Year

31-årige Johan Strindberg är den förste mottagaren av stipendiet Young Nordic Photographer of the Year som innebär att han får 10.000 euro och en separatutställning på Fotografiska.

I samband med Stockholms Photography Week i våras lanserade Fotografiska i samarbete med sin huvudpartner Lumix ett stipendium – Young Nordic Photographer of the Year. Syftet är stöjda en ny generation nordiska fotografer.

Till och med att Strindbergs utställning öppnar på Fotografiska i april tilldelas han en mentor, konstnären Helene Billgren, som kommer stötta honom i det fortsatta arbetet.

Juryns motivering

"Johan Strindberg förvandlar vardagliga element till suggestiva, unika och visuellt starka uttryck, blandade med både humor och melankoli. Genom sin förmåga att med teknisk skicklighet kommunicera känslor i flera lager särskiljer han sig från många av sina samtida fotografer. Strindbergs sätt att sammanfatta världen bortom det synliga är så universell att tid och rum inte behöver definieras. Han imponerar med en solid grund och sin konstnärliga utveckling och vi är övertygade om att han är en exceptionellt lovande ung nordisk fotograf."

I juryn satt Anna Clarén från Nordens Fotoskola, fotografen Sophie Mörner, Bjarne Våga från Statoil Art Programme, fotografen  Anders Petersen, konstsamlaren Tom Böttiger samt Min-Jung Jonsson och Anna Sievert från Fotografiska.



Publicerad 2014-09-25.

12 Kommentarer

alfin 2014-09-25 12:52  
Young Nordic Photographer of the Year 1914?

Äsch, det är väl bara jag som inte förstår konst...
Mrdoderhult 2014-09-27 08:03
Det var väl en onödig kommentar? eller vad tycker du nu när du sovit lite på saken...
så gubbigt sagt..
alfin 2014-09-27 23:04
Och din kommentar var nödvändig?

Efter flera nätters sömn, tycker jag fortfarande att bilderna mer ser ut som någonting plåtat när hans namne levde.
luminousoctaves 2014-09-28 08:20
Fast August Strindbergs litteratur och dramatik är ju fortfarande högst relevant, över typ hela världen dessutom...
förstår inte din poäng.

Menar du att Johan Strindbergs uttryck är ointressant bara för att det inte är skarpt och i färg?
alfin 2014-09-29 11:06
Måste det vara en poäng med allting? Bilderna ser ut som om de var fotograferade för 100 år sedan. Det är fakta, ingen poäng.

Det finns många ytterst kompetenta och duktiga fotografer med nutida uttryck, men ändå fortsätter man premiera bilder som ger nostalgiska intryck av gårdagen. Suddiga svartvita bilder tenderar fortfarande och har så gjort så länge jag fotograferat, att premieras i diverse tävlingar och utnämningar. Det här är unikt inom fotografin och handlar om att foto aldrig betraktats som rumsren konst av etablissemanget. Därför söker man abstrakta och nostalgiska uttryck som ska påminna om någonting annat än ren avbildning. Vem har vunnit ett designpris för någonting som ser ut som hur man designade för hundra år sedan?
luminousoctaves 2014-09-29 18:13
>>Därför söker man abstrakta och nostalgiska uttryck som ska påminna om någonting annat än ren avbildning.<<

Du lägger in dina egna idéer om fotografi i andras bilder. Fundera i stället varför de berör. Är det verkligen mer intressant med en bild som avbildar någonting "rent" och perfekt?

"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept."
som überperfektionisten Ansel Adams uttryckte det.
mombasa 2014-09-25 12:56  
Gratulerar! Johan Strindberg har en bredd i sina bilder, allt i från kommersiella uppdrag till konstfotot. Tekniskt oklanderligt, så klart, men också med en urskiljbar personlig vibration i bilderna.
Borgmarvall 2014-09-25 19:59  
YOUNG?! Nordic photographer...
Att han är en duktig fotograf är ju inget snack om men är han så ung?
Trodde att detta vände sig mot 16-20 åringar som förtjänat en fet boost..
luminousoctaves 2014-09-26 06:53
Det är ingen bra idé att ge 10.000 euro till en 16-åring.... :)
Bettskena 2014-09-28 21:42  
Fantastiskt Johan - grattis!

Attila
Stefan Krantz 2014-09-28 23:33  
Instämmer med Martin,
31 år och Young?

Märkligt?!

Hur som är det en sköna bilder.
mombasa 2014-09-29 09:32
Jo, I konst som kanske behöver bottna i en del kvantitativ livserfarenhet är trettio år ingen ålder. Fortfarande ung med andra ord. Tänk så här: runt tjugo har man börjat hitta sig själv, sen kommer några år av utbildning och skaffa sig erfarenheter av och i ett visuellt uttryck. Plussa på några år med livserfarenhetens sandpapper så närmar man sig de trettio.
Sen dröjer det kanske något år eller några innan någon upptäcker hur duktig man är, se där, ett par år till.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS