Annons
Artiklar > The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

Björn Perssons bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

2019 visades utställningen The Thin Line - Björn Persson på Dunkers kulturhus.

Från 29 september 2020 kan man se den på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Den kommer att innehålla ett 30-tal av Björns bilder.

Titeln pekar på, enligt Dunkers kulturhus, att det finns en tunn skiljelinje mellan överlevnad och utrotning.

Björn Persson är fotograf och utbildad viltvårdare. Han har bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter och Asiens djurvärld.

Förra året diskades en av hans bilder i en tävling för att vara manipulerad. Han sade då till Fotosidan att han är konstfotograf och inte naturfotograf.

Den omdiskuterade elefantbilden är inte med i utställningen. Naturhistoriska riksmuseet benämner Björn Persson som konstfotograf.

Utställningen med Björns starka bilder och berättelser vill öka medvetenheten och engagemanget för hotade arter. Utställningen visar även en film kring hur museet arbetar med hotade arter i Sverige. Utställningen är ursprungligen producerad av Dunkers kulturhus i Helsingborg och Naturhistoriska riksmuseet visar ett urval av dessa. Vissa av bilderna är konstnärligt bearbetade. Bilden av elefanten Tim, som diskvalificerades i en naturfototävling, är inte med i det urval som Björn har valt att ställa ut på Naturhistoriska riksmuseet”, säger Claes Enger, projektledare för utställningen på Naturhistoriska riksmuseet till Fotosidan.



Publicerad 2020-09-17.

4 Kommentarer

PMD 2020-09-18 01:16  
Att skriva att "Vissa av bilderna är konstnärligt bearbetade" är lite fegt, tycker jag, men det låter förstås bättre än att skriva att vissa av bilderna är manipulerade.

Det är inget fel att manipulera bilder, men det bör förstås framgå klart och tydligt. Speciellt i sådana här sammanhang.
pdahlen 2020-09-18 08:02  
Personligen tycker jag inte detta är konstfotografi eller konstnärligt bearbetade, inte när man tar bilder för att skapa en ny ”verklig bild”. Konstfotografi tycker jag är när man skapar något helt nytt såsom tex Erik Johansson.
lonian 2020-09-19 15:57  
Tyckte väl jag kände igen honom.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS