Annons
Artiklar > Times omslagsbild väcker starka känslor

Times omslagsbild väcker starka känslor

Den amerikanska nyhetstidningen Time Magazine har publicerat en omslagsbild på en 18-årig flicka som fått både öron och näsa avskurna då hon försökt fly från sin man. Omslaget har skapat stor kritik bland krigsmotståndarna.

På omslaget kan vi se 18-åriga Aisha blicka in i kameran, hennes hår täcker de avskurna öronen, men spåren efter vad som hänt med hennes näsa är väl synliga för betraktaren. Skador som var en hämnd efter att Aisha hade flytt från sin make, en talibanledare, till vilket hon ofrivilligt giftes bort till vid tolv års ålder. Aisha lyckades rymma ännu en gång och tog sig till ett hem för förföljda kvinnor. Det var där hon träffade fotografen Jodi Bleiber.

För att vara med på Times förstasida lovades hon nya organ och plastikoperationer. Tidningen håller sitt löfte och Aisha lever numera i skydd från sina fiender, i väntan på operationerna.

Den starka bilden har väckt stor uppmärksamhet - men också skapat kritik bland krigsmotståndarna. Framför allt är det Times rubrik som skapat dessa reaktioner. "What happens if we leave Afghanistan", går det att läsa. Kritiker menar nu att tidningen har skapat ett illa dolt påstående om vikten av USA:s närvaro i Afghanistan, en slags emotionell utpressning, skriver DN.

Times redaktionschef Richard Stengel menar å andra sidan att tidningen inte tar ställning till kriget - utan att man bara vill att läsarna ska få ta del av vad som verkligen pågår i talibanernas land.

http://www.time.com/time/



Publicerad 2010-08-10.

Foto: Time Inc./AP

4 Kommentarer

morgondotter 2010-08-10 21:35  
vilken fantastiskt modig kvinna
hur kan denna kvinnosyn fortsätta, jag blir så ledsen vid tanken på vad som händer i svenska misshandelsförhållanden, vad utsätts kvinnor inte för i resten av världen
det är bra att de fysiska spåren blir synliga i ett forum av global karaktär
det är bara så sorgligt
/inger
Frasse3 2010-08-11 20:54  
Det är för jävligt man tar sig för pannan i förtvivlan. Denna makabra syn på kvinnor är BEDRÖVLIG på denna planet anno 2010. Kanon att det finns dom som visar denna kvinnosyn som är så skrämmande !!!! Man hoppas verkligen det blir förändringar nu !!!!
Måns H 2010-08-13 00:31  
Se länken nedan för att få en motbild mot Times vinkling.

http://www.niemanwatchdog.org/index.cfm?fuseaction=background.view&backgroundid=00480

Motbilden visar på en bottenlös cynism i hur kriget startades från början och hur det bedrivits fram till alldeles nyligen. Och att det mycket väl kan vara personer som har amerikanskt stöd om begått just det här övergreppet.
PMD 2010-08-16 11:28  
Jag skulle inte ta något som Ralph Lopez skriver på så värst mycket allvar. Han är en "9/11 truther", dvs en sån person som har inbillat sig att det var något slags sammansvärjning bland amerikanska myndigheter som fällde WTC-tornen.

Jag föreslår att vi ignorerar läsförslaget ovan och gör något för att hjälpa Afghanistans kvinnor istället.

Merläsning

ANNONS