Annons
Artiklar > Smygtitt: David LaChapelle intar Fotografiska

Smygtitt: David LaChapelle intar Fotografiska

256 bilder av David LaChapelle - de flesta i gigantformat - ställs ut på Fotografiskas största utställning hittills. Fotosidan har tagit en tjuvtitt dagen före öppningen.

Det är mycket som är extremt när det kommer till David LaChapelle. Han kommer att välkomnas till utställningen med världens längsta röda matta längs kajen i Stockholm där Fotografiska ligger. Imorgon torsdag väntas 1.800 personer till vernissaget och ett hundratal journalister kommer till pressvisningen. Det blir också boksignering och "artist lecture" under fredagen.

Utställningen som ger en helhetsbild av David LaChapelles produktion är extrem på många sätt – det är många bilder i enormt format som visas. Och varje bild i sig är extrem med sitt uttryck, sin komplexitet och alla sina genomarbetade detaljer.


Kurator Min-Jung Jonsson i avdelningen Captivating Consumerism

– En del tycker att David LaChapelle är ytlig, men då har man nog inte sett så många av hans verk. Han har en extrem diversitet och ändå en en fängslande kontinuitet, säger Min-Jung Jonsson som tillsammans med Patrik Steorn varit kuratorer för utställningen som fyller alla utställningsytor på Fotografiska.

Bilderna är mäktiga och fyllda med detaljer. Varje bild tar sin tid att kolla på.

– Vi ställde ut David redan 2008 i Nacka Strand. Då var det en besökare som sa att han behövde gå fem gånger för att kolla igenom alla bilder. Nu kommer han att behöva gå minst dubbelt så många gånger, berättar Jan Broman som är en av grundarna av Fotografiska.

Den största utställningen av David LaChapelle hittills hölls nyligen i Prag och omfattade omkring 100 bilder. På Fotografiska visas 256 verk varav en del kommer från Prag-utställningen. Andra kommer från Korea och Tyskland och vissa är nyproducerade i USA för utställningen.

– Det var en bild som fastnade i USA för att den var för stor för att flygfraktas, men den kom hit till slut, berättar Jan Broman.

För att göra en så här pass stor utställning måste man starta i tid. Utställningen bokades förra året så att LaChapelles agent kunde parkera olika utställningar så att bilder blev tillgängliga för utställningen på Fotografiska i Stockholm.

– Utställningen är så stor att den hade varit omskriven i hela världen om den hölls i New York. Nu är vi i Stockholm som ligger väldigt långt norrut i lilla Europa, säger Jan Broman.

Många tror att David LaChapelle är en kändisfotograf, men han har betydligt fler sidor än så. Utställningen är uppdelad i nio delar som tar upp stora ämnen som religion, kommersialism och naturens krafter.

När Fotosidan besöker utställningen har alla bilder kommit upp på de nymålade väggarna (700 burkar färg gick det åt), men det springer fortfarande omkring målare och ljustekniker för att få till det sista.

– Vi bygger upp en 3D-modell av utställningen så att vi vet i förväg vilken bild som ska hänga var, men jag utesluter inte att vi kommer att få ändra på något när David kommer ikväll, berättar Jan Broman.


Högst upp i huset visas det senaste projektet Still Life med den uppmärkammade bildsviten Last supper.

Till utställningen som vara till den 3 mars har Fotografiska gjort en bok med texter av Matthias Harder, Anna Carnick och de båda kuratorerna.


Här ska ett enormt verk kallat Dekadens upp.

Efter LaChapelle fortsätter Fotografiska med ett annat världsnamn: Henri-Cartier Bresson som anses som den främste gatufotografen genom tiderna. Samtidigt visas utställningar av Anna Clarén och Ruud van Empel.

Sommarens dragplåster blir ytterligare ett världsnamn: modefotografen Helmut Newton.

– Man kan säga att det finns en outtalad topp-100-lista att beta av, säger Jan Broman med ett illa dolt leende.


Jan Broman. Foto: Magnus Fröderberg



Publicerad 2012-11-28.

2 Kommentarer

Christer Törnkvist 2012-11-29 07:08  
Det blir fredagkvällensnöje :-)
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.