Annons

Foto och mänskliga rättigheter?

Produkter
(logga in för att koppla)

voitcanon

Aktiv medlem
Kom ju nyss upp en artikel om att nikons anställda strejkade och då började jag tänka på hur många av kamerorna film gluggar etc. framställs i såkallade "sweatshops" ? Är det att det står "made in japan" någon som helst garanti att det har varit någorlunda drägliga arbetsförhållande?
 
Jag grunnar också på det. Det är en fråga det inte talas mycket om.
Hur är det tillexempel med filmproduktion nuförtiden, när gamla recept tas över av mystiska fabriker. Tas förresten något som helst miljöansvar? Marken Kodaks lokaler här i Stockholm stod på var ju rejält förorenad, men där fanns väl iallafall någon form av saneringsansvar, hoppas man...
 
Hmm vad heter den där mineralen som alla gnäller om som kommer ifrån kongo som ska vara så hemsk?
 
Coltan heter mineralen som man bryter i Afrika. Ur det utvinner man tantal som man sen använder i elektronisk utrustning. Det finns i din kamera, din mobil, din dator, din DVD, din TV etc. Mineralen bryts ofta illegalt och smugglas ut ur landet. Handeln har finansierat det blodiga inbördeskriget i Kongo. Brytningen i sig skapar miljöförstöring och kriget skapar flyktingar. Dessa människor behöver mat och då människor på flykt inte kan hålla sig med djur eller odla sin mark är trycket på Kongos djurliv stort. Handeln med sk bushmeat har ökat dramatiskt och flera arter hotas att utrotas, t. ex. gorillor.

Så man kan verkligen fråga sig hur många människoliv som har gått till spillo för att vi ska få den elektronik vi nyttjar i vår vardag.
 
ANNONS