Annons

Att optimera arbetsflödet - hur gör ni?

Produkter
(logga in för att koppla)

Canalog

Aktiv medlem
Nyss hemkommen från en resa med 1000-talet intressanta bilder i bagaget, så kommer som vanligt efter en "fotoresa" frågan upp: Hur ska jag nu hantera materialet? Jag har dels råfiler (Canon Cr2), dels DNG-filer tagna med iPhonen m hj a Adobe Lightroom moln-appen, dels vanliga jpg:er både från paddan och iPhonen. Därtill ett antal MP4-videoer, som "kan va bra att ha" för ev senare bruk.

Det första jag brukar göra är ju att skapa en dedikerad mapp i min MacBookPro, med filyperna sorterade för sig, och ladda ner från kamerorna i respektive mapp - och därefter säkerhetskopiera hela den mappstrukturen från just denna resa. Redan här borde jag kanske tilldela bilderna nyckelord, men säg att en tredjedel av alla bilder kan raderas omedelbart. Det blir ju ändå många bilder att ge nyckelord (och ev en första *-gradering)

När jag väl har kommit så långt, eller t o m före detta senaste steg, så brukar jag försöka komma fram till ett antal redigerade (bildbehandlade och grovsorterade) jpeg-bilder, som jag avser att använda t ex till bildspel, fotobok, blogg på Fs mm.

På det är sättet tycker jag att jag får ett hanterbart arbetsflöde som i och för sig kan bli lite tidsödande men som gör att jag hela tiden har hyfsad koll på mitt grundmaterial och "arbetskopior" fram tills att det klarnar vad jag helst vill göra med bilderna. Nyckelord är väl det jag mest har slarvat med hittills, men jag tror att det skulle kunna underlätta arbetsflödet, om jag gör det på rätt sätt och i lämpligt skede i processen. (allra första steg efter grovgallring?) Tips mottas gärna!

En tanke som har slagit mig flera gånger är att använda Lightroom Classic till i stort sett allt, men problemet är att jag inte "känner mig hemma" med den programvaran, jag har ju den senaste versionen men har inte lyckats lära mig programmet och har aldrig riktigt fatta "tänket" i LR.

OM jag skulle ta nya tag med LR, bör jag då först ladda ner hela bildskörden från resan i en LR-katalog, sedan jobba vidare från den? Kan jag också då ta med MP4 videofilerna? Dom är inte så många, ca 20 stycken men kan bli viktiga också i t ex i ett bildspel med ljud.

Klarar LR ett likartat arbetsflöde som jag har skisserat ovan, eller borde jag försöka en annan "approach" som lämpar sig bättre för LIghtroom Classic? Jag har redan nu tankar/visioner om hur jag skulle vilja göra t ex ett bildspel från resan, med ljud, men jag känner att LR:s bildpelsmodul inte riktigt passar mig. För det tänker jag mig att använda FotoMagico 5, i stället.

Om jag har förstått LR rätt så, kanske LR är mindre lämpat, för att som jag, göra nogrannare slutredigeringar av ett fåtal bilder styckevis i Camera Raw/Photoshop stället för en/flera "Batch-behandlingar" bildserier i Lighroom Classic...

Det kanske verkar envist att framhärda med tidsödande bild-för-bild redigering i CameraRaw/Photoshop, i stället för att rationalisera jobbet genom att jobba med LR, och jag är öppen för er andras förslag och tips...

Jag tycker att jag har bra kamerautrustning och programvaror i min Mac för att utvecklas mera, frågan är bara vilken väg jag ska välja...många säger nog att LR är "den rätta vägen", och jag kanske får "ta skeden i vacker hand" och lära mig LR från grunden först -

Resan den här gången, en veckas flodkryssning på Rhen & Mosel tror jag kommer att kunna resultera i många bra bilder väl värda att göra nånting av på lämpligt sätt.

/B

Se tillägg och bild nedan - som förhoppningsvis illustrerar vad jag frågar efter: Ska jag importera alla bilder (+videos) huller om buller till LR för att grovsortera, *-gradera och nyckelordsmarkera alla bilder?
 
Senast ändrad:
Här är ett exempel på mappstruktur som jag brukar använda mig av -

Mappstruktur Mosel & Rhen.jpg

Om jag skulle använda mig av LR - kan jag "importera" det ursprungliga bildmaterialet, (även videos) i LR utan att nödvändigtvis frångå den här strukturen?

Lägger man först alt material i en enda mapp för att där jobba med stjärnmarkeringar och nyckelord? Eller hanterar man det ursprungliga bildmaterialet på annat/bättre sätt?
 
Senast ändrad:
Du kan ha det ursprungliga matrialet i vilken struktur som helst. Jag brukar ha den som en folder per år och sedan en folder för varje datum under den. Sedan importerar man och där kan man sedan använda Collections (jag kör engelska versionen) för att bygga vilka strukturer som helst. Finessen är att man kan ha en bild på många ställen i den strukturen för det är bara pekare till bilderna och tar ingen plats. Man kan sedan enkelt jobba med nyckelord och stjärnmarkering i sin struktur. Man kan göra bildbehandling på en bild i taget eller på flera i taget som man önskar.
 
Du kan ha det ursprungliga matrialet i vilken struktur som helst. Jag brukar ha den som en folder per år och sedan en folder för varje datum under den. Sedan importerar man och där kan man sedan använda Collections (jag kör engelska versionen) för att bygga vilka strukturer som helst. Finessen är att man kan ha en bild på många ställen i den strukturen för det är bara pekare till bilderna och tar ingen plats. Man kan sedan enkelt jobba med nyckelord och stjärnmarkering i sin struktur. Man kan göra bildbehandling på en bild i taget eller på flera i taget som man önskar.
OK, det är bra och säkert mycket användbart. Men - kan man importera den mappstrukturen inklusive bilder i respektive undermapp, eller får man först lägga upp den avsedda mappstrukturen i LR och SEDAN importera bilderna för sig i respektive mapp?
Och hanterar LR videosnuttarna också (dvs import till ”rätt” mapp, inte nödvändigtvis redigering och bildbehandling av videofilerna)? Videoredigering gör jag i annan programvara!
Tack för dina tips f.ö.! /B
 
Om du har en struktur du är nöjd med så kan du importera alla bilder därifrån och då blir strukturen i LR samma. Men du importerar inte strukturen, du importerar bilderna sedan väljer du att LR ska visa strukturen på disken där bilderna ligger. Jag jobbar inte med video så det kan jag inte svara på.
 
Om du har en struktur du är nöjd med så kan du importera alla bilder därifrån och då blir strukturen i LR samma. Men du importerar inte strukturen, du importerar bilderna sedan väljer du att LR ska visa strukturen på disken där bilderna ligger. Jag jobbar inte med video så det kan jag inte svara på.
Kanske jag uttryckte mej oklart förut: Jag menar alltså, bör/måste jag först importera/skapa min önskade mappstruktur i Lr, SEDAN importera respektive bilder till repektive skapad mapp till Lr…i stället för att (om möjligt) ta in hela mappstrukturen INKLUSIVE respektive bilder - eller att skilja på mappar/mappstruktur och bilder och agera gärefter?

När det gäller video och Lr, så jobbar jag heller inte professionellt med videoredigering, men det vore onekligen intressant att kunna ta in kortare videosnuttar i ett bildspel (motsatsen, att ta in stillbilder i en videosekvens låter sig däremot lätt göras, vad jag fötstår). Någon annan som vet och har erfarenhet av detta?
/B
 
Finns en del alternativa program. Använder just nu XnView. (Är i princip bara biblioteksprogram) Bygger en databas som Lightroom men kan ställas in att även spara data i bilden metadata (EXIF mm) dvs databasen kan byggas om från bilderna. Redigerar inte (lite går att göra) och sparar inte redigeringar annat än om en ny bild. Sparar mina bilder i en projektstruktur dvs en mapp med underrapporterings för råfiler, assets ( tex modellrelease) färdiga bilder har mappar för ljud video mm i grundstrukturen.

Projekten kan var tidsbegränsade (en resa) eller uppdateras (anslagstavlor i småorter). Funderar om jag ska nestla projekt tex för panoraman eller om det får hanteras med underundermappar i råfilsmappen. DigiKam är ett mer avancerat programalternativ, testade det med bra resultat, men det hade lite problem efter uppdatering av operativsystemet så fn använder jag XnView.

Att jag valt att lägga bilderna i denan mappstruktur beror på:

-Jag kan lätt flytta en mapp till valfri dator och få med allt som har med projektet att göra tex en resa.

-Datumsortering kan XnView lösa åt mig oavsett hur bilderna ligger i mappstrukturen. Programmet hantera även PDF textfiler osv,

Att jag fn. valt XnView beror på:
-Jag ville ha sökord osv inskrivet bilderna paralllt med databas. Detta underlättar byte av programvara. Bl.a lightroom ha all data i databas som är proportiär. Dvs sökmöjligheten finns bara inom programvaran. Finns program som hanterar detta med sidecars, filer som ligger tillsammans med bildfilen. Bra på ett sätt men ger många filer som tar mer hårddiskutrymme än sin storlek Och ställer till problem vid namnändringar av filer.

Jag brukar gå igenom bilderna i Finder (Mac) raderar direkt dåliga bilder och sådana som är dubbletter Och byter sedan Nyman på bilderna enligt principen Fotodatum_plats_motiv_löpnr (kamerans). Går ganska fort med batchfunktikon för namnbyte. Brukar tillfälligt vägmarkering med Finders filegenskapsverkstyg.

Efter detta importerar jag till XnView för att sätta sökord, och stjärnor. Först asteget går att göra i XnViev och det är nog effektivare…men kan inte programmet lika bra som Finder än. Och gör oftast första steget lokalt innan uppladdning till NAS,

Vid redigering kan jag välja att ladda ned projektet från NAS till dator (färgmarkerar i Finder Grå för ett projekt som ligger kavar på NAS som backup Röd för projekt som fn är original. Alternativt kan jag kopiera råfiler om och jobba med kopian som kastas när jag är är klar, om jag vill spara redigeringen laddas den upp arbetsmappen och den färdiga bildeni klar mappen i det ursprungliga projektet.

Skäl till arbetssättet har stationär och bärbar dator samt surfplatta, NAS nås bara lokalt.
 
Finns en del alternativa program. Använder just nu XnView. (Är i princip bara biblioteksprogram) Bygger en databas som Lightroom men kan ställas in att även spara data i bilden metadata (EXIF mm) dvs databasen kan byggas om från bilderna. Redigerar inte (lite går att göra) och sparar inte redigeringar annat än om en ny bild. Sparar mina bilder i en projektstruktur dvs en mapp med underrapporterings för råfiler, assets ( tex modellrelease) färdiga bilder har mappar för ljud video mm i grundstrukturen.

Projekten kan var tidsbegränsade (en resa) eller uppdateras (anslagstavlor i småorter). Funderar om jag ska nestla projekt tex för panoraman eller om det får hanteras med underundermappar i råfilsmappen. DigiKam är ett mer avancerat programalternativ, testade det med bra resultat, men det hade lite problem efter uppdatering av operativsystemet så fn använder jag XnView.

Att jag valt att lägga bilderna i denan mappstruktur beror på:

-Jag kan lätt flytta en mapp till valfri dator och få med allt som har med projektet att göra tex en resa.

-Datumsortering kan XnView lösa åt mig oavsett hur bilderna ligger i mappstrukturen. Programmet hantera även PDF textfiler osv,

Att jag fn. valt XnView beror på:
-Jag ville ha sökord osv inskrivet bilderna paralllt med databas. Detta underlättar byte av programvara. Bl.a lightroom ha all data i databas som är proportiär. Dvs sökmöjligheten finns bara inom programvaran. Finns program som hanterar detta med sidecars, filer som ligger tillsammans med bildfilen. Bra på ett sätt men ger många filer som tar mer hårddiskutrymme än sin storlek Och ställer till problem vid namnändringar av filer.

Jag brukar gå igenom bilderna i Finder (Mac) raderar direkt dåliga bilder och sådana som är dubbletter Och byter sedan Nyman på bilderna enligt principen Fotodatum_plats_motiv_löpnr (kamerans). Går ganska fort med batchfunktikon för namnbyte. Brukar tillfälligt vägmarkering med Finders filegenskapsverkstyg.

Efter detta importerar jag till XnView för att sätta sökord, och stjärnor. Först asteget går att göra i XnViev och det är nog effektivare…men kan inte programmet lika bra som Finder än. Och gör oftast första steget lokalt innan uppladdning till NAS,

Vid redigering kan jag välja att ladda ned projektet från NAS till dator (färgmarkerar i Finder Grå för ett projekt som ligger kavar på NAS som backup Röd för projekt som fn är original. Alternativt kan jag kopiera råfiler om och jobba med kopian som kastas när jag är är klar, om jag vill spara redigeringen laddas den upp arbetsmappen och den färdiga bildeni klar mappen i det ursprungliga projektet.

Skäl till arbetssättet har stationär och bärbar dator samt surfplatta, NAS nås bara lokalt.
Högst intressant, Per-Anders! Jag ska kolla lite närmare på din variant av arbetsflöde…och jag kanske återkommer i forumet med mera detaljerade frågor! Tack för din info! /B
 
Kanske jag uttryckte mej oklart förut: Jag menar alltså, bör/måste jag först importera/skapa min önskade mappstruktur i Lr, SEDAN importera respektive bilder till repektive skapad mapp till Lr…i stället för att (om möjligt) ta in hela mappstrukturen INKLUSIVE respektive bilder - eller att skilja på mappar/mappstruktur och bilder och agera gärefter?
Om jag förstått dig rätt - om du importerar direkt från minneskort - låt Lightroom göra strukturen när du importerar. I importdialogen väljer du var på disken och hur strukturen skall se ut. Inget du behöver göra i förhand i Lightroom.
Om du redan lagt in bilder i någon mappstruktur på datorn väljer du inte Kopiera utan bara Lägg till i importfönstret och då talar du om för Lightroom att dina bilder i i den strukturen skall vara kända/importerade i Lightroom.
Allra enklast är att bara ha årsmappar och under dem år-mån-dag-mappar.
Innehållet i respektive mapp talar man om med nyckelord.

Ett förslag när man gör sitt urval och granskar bilder är att börja bakifrån.
Sortera så du har de nyaste först.
Ofta har man lyckats få till kompositionen eller skärpan i de sista bilderna i en serie. Och om det är porträtt kan ju personer bli mer bekväma och avslappnade efterhand och de bilderna är också oftast i slutet på en session.

Ett annat förslag är att markera alla foton avvisade med kortkommando X.
När du sedan börjar välja plockar du ut dem du vill behålla med P.
Sedan kan man välja att slänga alla "avvisade" foton.

Finns mycket mer att tänka på och det är lite individuellt hur man vill jobba också.

Hoppas det kommer till hjälp!
 
De få gånger jag har bråttom att leverera nytagna bilder importerar jag rubbet i lightroom, bläddrar snabbt igenom och sätter grå pluppar (snabbsamling) på de intressanta bilderna. Har jag mer tid öppnar jag snabbsamlingen och avmarkerar de som inte håller lika bra som de andra. Finns ytterligare tid redigerar jag en bild från varje ljusförhållande, kopierar och klistrar in redigeringen på övriga med samma ljusförhållande. Finns mycket tid får varje bild en egen redigering.
Men ett "optimerat" flöde behöver jag sällan. Istället återkommer jag till många bilder långt senare.
 
Tänk också på att alltid göra urvalet i biblioteksmodulen som hanterar förhandsvisningar snabbare än framkallamodulen.
 
Kanske jag uttryckte mej oklart förut: Jag menar alltså, bör/måste jag först importera/skapa min önskade mappstruktur i Lr, SEDAN importera respektive bilder till repektive skapad mapp till Lr…i stället för att (om möjligt) ta in hela mappstrukturen INKLUSIVE respektive bilder - eller att skilja på mappar/mappstruktur och bilder och agera gärefter?

När det gäller video och Lr, så jobbar jag heller inte professionellt med videoredigering, men det vore onekligen intressant att kunna ta in kortare videosnuttar i ett bildspel (motsatsen, att ta in stillbilder i en videosekvens låter sig däremot lätt göras, vad jag fötstår). Någon annan som vet och har erfarenhet av detta?
/B
1. Du behöver inte skapa mapp-strukturen först i LR Classic.
2. Om du har bilderna i en mappstruktr kan "importera" bilderna i de kataloger som finns dvs enbart bygga katalogenn och låta bilderna ligga kvar.
3. Om du i framtiden vill fortsätta med likanande katalogstruktur så kan du antingen:
a) fortsätta som nu och importera så att de ligger kvar i de kataloger du skapar manuellt utanför LrC
b) importera och skapa kataloger manuellt vid importen i LR
c) låta LrC skapa katalogstrukturen baserat på t ex datum
4, Som sagts tidigare så har LrC Samlingar/Collections vilket är ett sätt att samla bilder i katalog liknande strukturer i LrC (inga kataloger i filsystemet). En bild kan finnas i måga samligar.
Dessutom finns Smarta samlingar där man kan filtrera på metadata/keywords vilka bilder som ska finnas i en samling. Så om du använder keywords så kan man skapa en samling för födelsedagar med under samlingar för olika personer. Samtidigt som man hae en samling för t ex vänner med smarta under kataloger med vännernas namn osv...

När det gäller video i LrC kan jag dock inte hjälpa till.
 
Börje: "Nyss hemkommen från en resa med 1000-talet intressanta bilder i bagaget, så kommer som vanligt efter en "fotoresa" frågan upp: Hur ska jag nu hantera materialet? Jag har dels råfiler (Canon Cr2), dels DNG-filer tagna med iPhonen m hj a Adobe Lightroom moln-appen, dels vanliga jpg:er både från paddan och iPhonen. Därtill ett antal MP4-videoer, som "kan va bra att ha" för ev senare bruk.

Det första jag brukar göra är ju att skapa en dedikerad mapp i min MacBookPro, med filyperna sorterade för sig, och ladda ner från kamerorna i respektive mapp - och därefter säkerhetskopiera hela den mappstrukturen från just denna resa. Redan här borde jag kanske tilldela bilderna nyckelord, men säg att en tredjedel av alla bilder kan raderas omedelbart. Det blir ju ändå många bilder att ge nyckelord (och ev en första *-gradering)" (slut citat)

Oavsett hur flödet ser ut bör man tänka på att inte lägga så mycket som tusen filer i samma folder. Jag minns exv. från när jag jobbade med enterprise DAM att man t.o.m. riggat det systemet att automatiskt skapa nya foldrar för var 1000"e fil. Ibland kan man uppleva hur segt det blir med många filer om man inte raderat exv. Windows "papperskorg".

Jag läste alldeles nyss ett inlägg hos DXO om hur seg raw-konverteraren Photolab 5 kunde bli när man öppnat en folder med drygt 1000 filer när den skapar sina mycket högupplösta previews som verkligen uppskattas vid bearbetningen av raw-filerna men det är ett pris att betala vid renderingen oavsett när den sker. Photolab har nu fått exakt samma problem som Lightroom haft sedan start. Ska man optimera för gallring, rensning och ev. klasning med metadatasättning eller för slutbehandling?

Det jag gjort för att få det bästa av båda världar är att göra allt det förra i ett specialprogram för allt i det första steget - i Photo Mechanic Plus och sedan resten i Photolab 5. Genom att sedan bara ta in ett mindre antal bilder i taget för att undvika långa renderingsstopp i Photolab, så kan jag få mycket bättre sprutt på den processen.

Jag har då alltid PMPlus öppet samtidigt med Photolab, öppnar vald katalog, väljer en begränsad batch bilder och "öppnar" sedan Photolab genom att högerklicka och välja "Edit" (med Photolab). Sedan ör det bara att köra på. På så sätt kan man utnyttja båda applikationerna optimalt utan att de begränsar varandra. Det kan du aldrig riktigt få till i Photolab PhotoLibrary eller Lightroons arkivdel. Program som vill klara allt blir sällan riktigt optimala produktivitetsmässigt. Det är ju därför specialiserade applikationer finns för de är helt enkelt mer effektiva och produktiva men de kostar en del och har klart högre inlärningskurva än de övriga alternativen.

 
Senast ändrad:
Tilläggsfråga: Kan man flytta Ligtrooms katalogfiler (”namnexempel”.lrcat osv.) mellan PC och Mac (förutsatt att man har samma programversion, dvs. f.n. 11.0 i båda systemen) ??

/B
 
Jag har också ungefär samma behov som TS och Lightroom. Kör PC. Är ingen proffsfotograf utan uteslutande för personligt bruk, familjefoton, resor, natur å sånt. Även om alla bilder hamnar på min SmugMug-sida så gör jag helst fotoböcker eftersom de är mer beständiga och mycket lättare att plocka fram och minnas från.

Vi har alla skilda behov men kanske något av mitt arbetsflöde kan bidra.

Jag har en grundstruktur som ser ut så här vilket gör att jag tror den är begriplig även den dag jag eventuellt inte använder LR längre eller när jag behöver återställa en backup etc:
- Original foto
- - 2010-talet
- - - 2011
- - - 2012
- - - varje år alltså
- - 2020-talet
- - - 2020
- - - - 01
- - - - 02
- - - - inom året varje månad alltså
- - - 2021
- - - - 01
- - - - 02
- - - - 02 Resan till månen

Så år och månad och vid speciella tillfällen, t.ex. resor, så samlar jag bilder och videosnuttar under en egen katalog för det tillfället.

Importerar gör jag i LR direkt från minneskortet, eller från disk dit jag kopierar bilder från mobilen, från familjens kameror, kompisar som delar med sig. Använder följande inställningar:
* Importera inte misstänkta dubbletter
* Ändra namn på filer till ÅÅÅÅ-MM-DD_Timme-Minut-Sekund_Filnamn. Då är det enklare att hantera bl.a. vid export till JPG när de skall användas i t.ex. fotoböcker eller på webbsidor om det namnet används vid exporten samt om de skall användas utanför LR.
* Målkatalog sätts till "Organisera efter datum" och datumformat ÅÅÅÅ/MM. Ställer mig på aktuellt årtionde t.ex. 2020-talet så hamnar bilderna på rätt ställe och så är 2020-talet default vid nästa import.

När importen är gjord så visas de importerade bilderna under "Senaste import" och där går jag igenom grovt och X-markerar de som jag tror skall kastas. Sen sätter jag nyckelord på bilderna jag tror ska sparas. Om det är bilder från t.ex. en resa så markerar jag alla dem och högerklickar på året i katalogstrukturen till vänster där jag väljer att skapa en ny mapp och namnger den då med Månad+Resan t.ex. "02 Resan till månen". Ser till att "Inkludera valda foton" är ibockad, då flyttas alla bilder för den resan in i rätt mapp.

När bilder bearbetas och skall till exempelvis webben, en årsbok eller resebok så skapar jag en samling där jag lägger till de bilder som skall vara med. Skapar oftast (lite slarvig där) virtuella kopior när samlingen skapas och bearbetning av bilderna gör jag i samlingen. Samlingar finns för många olika ändamål, webbsidor, fotoböcker, dela med andra etc.

Tycker att jag har en bra överblick och snabbt hittar aktuellt material. Sökning i LR går blixtsnabbt på allt metadata och nyckelord så det är lätt att hitta även bland "gammalt" material. Att söka går riktigt fort, jag sökte fram bilder i hela katalogen där "Fredrik" söks i "Alla sökbara fält" och det tog 2 sekunder och resulterade i 370 bilder av de 200000 jag har i katalogen.

Vad gäller video, videosnuttar, filmer så kan ju LR hantera dessa på ett grundläggande sätt. Att klippa en video i flera delar och sen lägga ihop dem går faktiskt. Att sätta ihop flera videosnuttar till en film går också genom att använda Bildspel. Så jag hanterar foto och video i samma kataloger. Ljudet i video är lite bökigare att hantera men för mer pyssliga uppgifter i video använder jag Premiere Elements.

Säkerhetskopiering sker automatiskt till molnet i Jottacloud så fort filerna landar på disken. Jag har inte märkt några "konkurrensproblem" mellan LR och Jottacloud. Sen när jag är klar i LR så görs backup i LR när programmet avslutas. Då är det lämpligt att göra backup av LR-backupen och alla nya filer till en extern hårddisk hemma så garderar jag mig för att molnet slutar fungera.

Att LR inte är lämpat för att göra slutredigeringar av ett fåtal bilder håller jag inte med om. Det är ytterst sällan jag använder Photoshop, bara när jag vill manipulera bildernas innehåll på något mer avancerat sätt, lägga på text etc. För allt annat är LR alldeles utmärkt. Jag har testat alla möjliga katalog- och bildhanteringsprogram; Affinity, DxO, ACDSee, Capture One, Luminar, ON1, Dark Table, Raw Therapee, Photo Mechanic m.fl. men tycker personligen att LR har en bra kombination av kataloghantering och bildredigering.

Vad gäller den befintliga strukturen och de där ingående bilderna/videorna så i Lightroom under rubriken "Mappar" till vänster välj att skapa ny mapp och välj den huvudmapp under vilken bilderna är t.ex. "Alla mina bilder". När importen är klar har mappstrukturen lagts till i LR och bilderna i form av referenser till originalfilerna på disk samt förhandsvisningsversioner har skapats i databasen. Det går utmärkt att ha flera mappstrukturer från hårddisken i katalogen. Själva bilden som originalfil importeras aldrig till LR, den ligger kvar på disk. Sen går det att byta namn på mappar och flytta runt dem inifrån LR då det resulterar i att de byter namn och flyttas på hårddisken. Finessen med att göra det inifrån LR är att alla referenser till samlingar och allt metadata hänger med då.

Prestanda: Jag har strax under 200000 bilder i min LR-katalog och visserligen en rätt så ny laptop men jag har aldrig upplevt några jättestora prestandaproblem i tidigare maskiner heller. Redigering (Framkallning) går snabbt, att bläddra i katalogen går utan problem. Video kan suga lite men det gör det i andra program också.
 
Kort tips om LR inte fungerar bra när det gäller att mixa in filmsnuttar i ett bildspel:
Jag använder faststone image viewer till detta. Fungerar ypperligt och växlingen mellan stillbilden och efterkommande filmsnutt går sömlöst (inte sömnlöst). Har dock bara provat med 4k och C4k filmsnuttar som jag inte haft inne i mitt videoprogram för redigering. Du behöver inte heller vara beredd för att byta till nästa bild då filmsnutten är slut. Bilden efter visas automatiskt när filmsnutten är slut. Du kan också pausa filmsnuttarna i ditt bildspel om du behöver göra det, t.ex. om du vill berätta mer om det som visats innan nästa bild/film visas automatiskt.
 
Kort tips om LR inte fungerar bra när det gäller att mixa in filmsnuttar i ett bildspel:
Jag använder faststone image viewer till detta. Fungerar ypperligt och växlingen mellan stillbilden och efterkommande filmsnutt går sömlöst (inte sömnlöst). Har dock bara provat med 4k och C4k filmsnuttar som jag inte haft inne i mitt videoprogram för redigering. Du behöver inte heller vara beredd för att byta till nästa bild då filmsnutten är slut. Bilden efter visas automatiskt när filmsnutten är slut. Du kan också pausa filmsnuttarna i ditt bildspel om du behöver göra det, t.ex. om du vill berätta mer om det som visats innan nästa bild/film visas automatiskt.
Värdefullt tips! Tar det tacksamt till mig!
/B
 
Nyss hemkommen från en resa med 1000-talet intressanta bilder i bagaget, så kommer som vanligt efter en "fotoresa" frågan upp: Hur ska jag nu hantera materialet? Jag har dels råfiler (Canon Cr2), dels DNG-filer tagna med iPhonen m hj a Adobe Lightroom moln-appen, dels vanliga jpg:er både från paddan och iPhonen. Därtill ett antal MP4-videoer, som "kan va bra att ha" för ev senare bruk.

Det första jag brukar göra är ju att skapa en dedikerad mapp i min MacBookPro, med filyperna sorterade för sig, och ladda ner från kamerorna i respektive mapp - och därefter säkerhetskopiera hela den mappstrukturen från just denna resa. Redan här borde jag kanske tilldela bilderna nyckelord, men säg att en tredjedel av alla bilder kan raderas omedelbart. Det blir ju ändå många bilder att ge nyckelord (och ev en första *-gradering)

När jag väl har kommit så långt, eller t o m före detta senaste steg, så brukar jag försöka komma fram till ett antal redigerade (bildbehandlade och grovsorterade) jpeg-bilder, som jag avser att använda t ex till bildspel, fotobok, blogg på Fs mm.

På det är sättet tycker jag att jag får ett hanterbart arbetsflöde som i och för sig kan bli lite tidsödande men som gör att jag hela tiden har hyfsad koll på mitt grundmaterial och "arbetskopior" fram tills att det klarnar vad jag helst vill göra med bilderna. Nyckelord är väl det jag mest har slarvat med hittills, men jag tror att det skulle kunna underlätta arbetsflödet, om jag gör det på rätt sätt och i lämpligt skede i processen. (allra första steg efter grovgallring?) Tips mottas gärna!

En tanke som har slagit mig flera gånger är att använda Lightroom Classic till i stort sett allt, men problemet är att jag inte "känner mig hemma" med den programvaran, jag har ju den senaste versionen men har inte lyckats lära mig programmet och har aldrig riktigt fatta "tänket" i LR.

OM jag skulle ta nya tag med LR, bör jag då först ladda ner hela bildskörden från resan i en LR-katalog, sedan jobba vidare från den? Kan jag också då ta med MP4 videofilerna? Dom är inte så många, ca 20 stycken men kan bli viktiga också i t ex i ett bildspel med ljud.

Klarar LR ett likartat arbetsflöde som jag har skisserat ovan, eller borde jag försöka en annan "approach" som lämpar sig bättre för LIghtroom Classic? Jag har redan nu tankar/visioner om hur jag skulle vilja göra t ex ett bildspel från resan, med ljud, men jag känner att LR:s bildpelsmodul inte riktigt passar mig. För det tänker jag mig att använda FotoMagico 5, i stället.

Om jag har förstått LR rätt så, kanske LR är mindre lämpat, för att som jag, göra nogrannare slutredigeringar av ett fåtal bilder styckevis i Camera Raw/Photoshop stället för en/flera "Batch-behandlingar" bildserier i Lighroom Classic...

Det kanske verkar envist att framhärda med tidsödande bild-för-bild redigering i CameraRaw/Photoshop, i stället för att rationalisera jobbet genom att jobba med LR, och jag är öppen för er andras förslag och tips...

Jag tycker att jag har bra kamerautrustning och programvaror i min Mac för att utvecklas mera, frågan är bara vilken väg jag ska välja...många säger nog att LR är "den rätta vägen", och jag kanske får "ta skeden i vacker hand" och lära mig LR från grunden först -

Resan den här gången, en veckas flodkryssning på Rhen & Mosel tror jag kommer att kunna resultera i många bra bilder väl värda att göra nånting av på lämpligt sätt.

/B

Se tillägg och bild nedan - som förhoppningsvis illustrerar vad jag frågar efter: Ska jag importera alla bilder (+videos) huller om buller till LR för att grovsortera, *-gradera och nyckelordsmarkera alla bilder?

Jag skulle personligen börja med att gå igenom ett antal av Modeskeppets kurser i LrC. Efter det skissa på ett flöde som jag tror passar mig och börja tillämpa det på mina nya bilder. Att på något lämplig sätt lägga till befintliga löser sig när flödet ”satt sig” men att ta hela det jobbet initialt ( och i värsta fallinsett att det inte blev bra…) tror jag inte på.

Som påpekats av andra är filstrukturen på disk(arna) av underordnad betydelse när man hanterar bilderna inifrån LrC. Men har man börjat använda LrC är det därifrån man stuvar om på disken om man ska göra det.
 
Mitt arbetsflöde i LR Classic ser ut såhär:

Jag importerar bilderna från minneskort (-en) till LR Classic och lägger dem i årsvis mappar med månadsmappar som undermappar. I varje månadsmapp skapar LR en mapp för varje datum. Än så länge har jag alla bilder i en enda LR-katalog, just nu strax över 80000 bilder.

Det första jag gör är att snabbt bläddra igenom och gallra bort uppenbart dåliga bilder genom att ”svartflagga” med Shift och X.

När detta är gjort tar jag bort alla svartflaggade med Ctrl + Backspace.

Därefter gör jag en något mer noggrann gallring, och tar bort de jag svartflaggar denna omgång.

Sen sätter jag keywords på alla kvarvarande bilder, och oftast lägger jag också in dem i kartmodulen.

Nästa steg är att börja redigera, och i samband med det sker såklart ytterligare gallring. Ofta har jag exempelvis en bildserie och då försöker jag banta ner den så att endast den bästa eller möjligen de bästa blir kvar medan resten får svartflagg och kastas. Så fortsätter jag så länge jag orkar och har tid.

Jag har en molnbackupp och när jag så småningom stänger LR gör jag ytterligare en backupp av både katalogfilen och bilderna till en extern hårddisk. Egentligen ingen backup, utan snarare en synkronisering. Jag kör med SyncToy för detta. På jobbet har jag en identisk hårddisk och med ojämna mellanrum växlar jag de två diskarna.

Därefter, alltså först när såväl molnbackuppen som synkningen till extern hårddisk är klar formaterar jag minneskortet i kameran.
 
ANNONS