Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Glappar 1mm mellan objektiv och hus.

Produkter
(logga in för att koppla)

JFfoto

Avslutat medlemskap
Har inte mätt hur mycket men skulle tippa på max 1mm som det glapparOch det är i rotationsriktningen, alltså på samma vis när man vrider på objektivet. Detta märks mest med mitt 70-200 F4 L IS. och glappar kanske 0.5mm, ytterst lite iaf på mitt 24-70.

Kontakten mellan objektiv och hus är bra, inget glapp så. Är detta normalt? Huset har bara 8000 exponeringar och objektivet är relativt nytt också. Någon månad gammal.
 

A I Nikolis

Aktiv medlem
Inget konstigt alls. Låspinnen i fattningen har lite spelrum i rotationsriktning vilket behövs för att underlätta låsningen. :)
 

afe

Aktiv medlem
Att det glappar lite i rotationsriktningen gör inget alls. Om det däremot glappar på annat sätt kan det bli delvis oskarpa bilder.
 

Gutta

Aktiv medlem
Det föranleder en fråga....tecknar alla objektiv en cirkel eller finns det objektiv som tecknar ovalt så en större rotation skulle kunna spela roll?
 

afe

Aktiv medlem
Det föranleder en fråga....tecknar alla objektiv en cirkel eller finns det objektiv som tecknar ovalt så en större rotation skulle kunna spela roll?
En del objektiv har en rektangulär baffel baktill, men det ska nog till så mycket rotation att objektivet faller loss innan det spelar roll i det här sammanhanget.
 

FlyerOne

Aktiv medlem
Ja, stillbildsobjektiv ger cirkulärt bildfält. Det kan vara annorlunda med speciella objektiv, som t.ex. anamorfiska, men dessa används ej för stillbild. Aktiverar man tilt eller shift får man oval teckning. Sedan har många objektiv en rektangulär mask längst bak.

Men ingenting av detta märks med en så liten vridning som det max kan bli med lite glapp i objektivlåset. Enda som skulle kunna hända (ifall glappet är stort), är att det inte blir ordentlig elektrisk kontakt mellan hus och objektiv, men detta torde vara synnerligen sällsynt.

Som redan sagts, glapp i rotationsriktningen är ingenting alls att oroa sig över. Kamerahus- och objektivflänsarna är planparallela med sensor/film, varför en rotation inte ger några optiska problem.
 
ANNONS